Σιντ και Νάνσι

4

Η γνωριμία και ο παθιασμένος, αυτοκαταστροφικός έρωτας του 20χρονου μπασίστα των Sex Pistols Σιντ Βίσιους και της γκρούπι Νάνσι Σπάνγκεν γίνεται μια σκοτεινή, οργισμένη ωδή στο εν συγχύσει επαναστατικό lifestyle του πανκ κινήματος.

Σιντ και Νάνσι

Η γνωριμία και ο παθιασμένος, αυτοκαταστροφικός έρωτας του 20χρονου μπασίστα των Sex Pistols Σιντ Βίσιους και της γκρούπι Νάνσι Σπάνγκεν γίνεται μια σκοτεινή, οργισμένη ωδή στο εν συγχύσει επαναστατικό lifestyle του πανκ κινήματος.

Σιντ και Νάνσι - εικόνα 1

Όταν ρώτησαν τον Τζόνι Λίντον, τον frontman των Sex Pistols, αν υπάρχει κάτι που αποτυπώνεται σωστά στην ταινία, εκείνος απάντησε: «Ναι, το όνομα Σιντ». Μαζί με αρκετούς άλλους που έζησαν από κοντά την ιλιγγιώδη άνοδο του πιο εμβληματικού πανκ συγκροτήματος, ο ίδιος αποδοκίμασε ανοιχτά τον τρόπο που ο Άλεξ Κοξ αναπαράστησε μια ιστορικά ταραχώδη εποχή της βρετανικής ροκ σκηνής, κάτι που με το πέρασμα του χρόνου δίνει στο «Σιντ και Νάνσι» επιπλέον κινηματογραφικά εύσημα. Διότι το αυθάδες φιλμ του Κοξ δεν είναι τελικά ένα ροκ ντοκουμέντο, αλλά ένα μυθοπλαστικό, τρυφερό και σπαρακτικό love fucking story.

Η ιστορία του Τζον Σάιμον Ρίτσι, ο οποίος άφησε το μουσικό του στίγμα ως Σιντ Βίσιους, και της Νάνσι Σπάνγκεν είναι γεμάτη πικάντικες λεπτομέρειες της ροκ ιστορίας. Αποφεύγοντάς τις, όπως και κάθε παγίδα βρόμικης γραφικότητας, μόλις λίγα χρόνια μετά τη δολοφονία της δεύτερης στο ξενοδοχείο «Chelsea» της Νέας Υόρκης και το θάνατο από υπερβολική δόση του πρώτου, ο Βρετανός σκηνοθέτης των «Repo Man» και «Straight to Hell» αποφασίζει να αφηγηθεί τη σύντομη, αυτοκαταστροφική γνωριμία τους.

Σιντ και Νάνσι - εικόνα 2

Ο Κοξ επικεντρώνεται αυστηρά στα δύο χρόνια που ο νεαρός Λονδρέζος μπασίστας πέρασε μαζί με την Αμερικανίδα γκρούπι και κατόπιν μάνατζέρ του, η οποία τον έθισε στα ναρκωτικά. Η παραισθητική ηδονή τους και το επώδυνο τίμημά της μαζί με τη χαοτική επαναστατικότητα και τη δημιουργική οργή που κουβαλούσε το lifestyle του πανκ κινήματος περιγράφονται με ωμή και θορυβώδη γλαφυρότητα, κατευθείαν βγαλμένη από μια σαφώς ορισμένη βρετανική κοινωνική πραγματικότητα. Αυτή όμως αποτελεί απλώς το εντυπωσιακό φόντο της γεννημένης μέσα στα σκουπίδια (χαρακτηριστική η εικόνα-σήμα κατατεθέν του φιλμ με το ζευγάρι δίπλα στον κάδο απορριμμάτων) ερωτικής ιστορίας που αφηγείται η ταινία, μια ωδή στην ανθρώπινη ανάγκη για κατανόηση και τρυφερότητα, που μπορεί να μετεξελιχτεί σε κραυγή απελπισίας. Και αυτή με τη σειρά της σε άλλο ένα hit των charts του Billboard.

Μ. Βρετανία. 1986. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Σιντ και Νάνσι

Sid and Nancy
4
  • Μουσική
  • 1986
  • Διάρκεια: 110 '
  • Αλεξ Κοξ

Η γνωριμία και ο παθιασμένος, αυτοκαταστροφικός έρωτας του 20χρονου μπασίστα των Sex Pistols Σιντ Βίσιους και της γκρούπι Νάνσι Σπάνγκεν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.