Η Ενοχή των Αθώων

2,5

Ατμοσφαιρική, στιλιζαρισμένη και στιβαρά ερμηνευμένη αναπαράσταση αληθινών γεγονότων, τα οποία εγείρουν μια σειρά από σκληρά ηθικά ερωτήματα που στο τέλος απαντιούνται με έναν εύκολο, συγκαταβατικό τρόπο.

Η Ενοχή των Αθώων

Ατμοσφαιρική, στιλιζαρισμένη και στιβαρά ερμηνευμένη αναπαράσταση αληθινών γεγονότων, τα οποία εγείρουν μια σειρά από σκληρά ηθικά ερωτήματα που στο τέλος απαντιούνται με έναν εύκολο, συγκαταβατικό τρόπο.

Η Ενοχή των Αθώων - εικόνα 1

Σεναριογράφος και σκηνοθέτης δραμάτων («Nathalie…», «Coco Before Chanel») αλλά και κομεντί χαρακτήρων («Το Κορίτσι Από το Μονακό», «Ούτε στον Εχθρό μου», «Η Άλλη Μποβαρί») με ισχυρούς γυναικείους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Αν Φοντέν υπογράφει τώρα την πιο σκοτεινή ταινία της, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα: στην Πολωνία του 1945 η Ματίλντ, μια Γαλλίδα γιατρός του Ερυθρού Σταυρού, ανακαλύπτει πως πολλές μοναχές ενός μοναστηριού, βιασμένες από Σοβιετικούς στρατιώτες, είναι έγκυοι. Προσπαθεί να τις βοηθήσει, αλλά εκείνες θέλουν να κρατήσουν πάση θυσία την ιστορία κρυφή. Έτσι επισκέπτεται μυστικά το μοναστήρι, φροντίζει και ξεγεννά τις καλόγριες χωρίς να μπορεί να αποκαλύψει σε κανέναν άλλον την αλήθεια.

Η Ενοχή των Αθώων - εικόνα 2

Η περιγραφή της όλης κατάστασης, η οποία θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει στο κωμικοτραγικό, είναι πειστική, με τη σέξι Λου ντε Λαάζ («Η Μεγάλη Αναμονή») να εντυπωσιάζει με τη μεστή, ερμηνευτικά μετρημένη παρουσία της. Η απουσία πίστης που χαρακτηρίζει την ηρωίδα γίνεται αφορμή για μια σειρά ανάλογων συζητήσεων με τις μοναχές, αλλά ευτυχώς το σενάριο εκβιάζει ελάχιστες εύκολες λύσεις κι εστιάζει στα διλήμματα των χαρακτήρων. Το παγωμένο­ τοπίο και το εικαστικό στιλιζάρισμα, το οποίο οφείλεται κυρίως στην ψυχρή μα ατμοσφαιρική φωτογραφία της Καρολίν Σαμπετιέ («Holy Motors», «Ενώπιον Θεών και Ανθρώπων»), εντείνουν την αυστηρότητά τους, με τη σπουδαία Αγκάτα Κουλέζα της «Ida» να κυριαρχεί με τη –θαρρείς– βγαλμένη από αρχαία τραγωδία παρουσία της.

Εξαιρετική ως ηγουμένη Αμπές, κρατάει στα χέρια της το μέλλον των βρεφών και σηκώνει στους ώμους της όλο το ηθικό βάρος των αποφάσεων – άρρηκτα δεμένων με τη θρησκευτική πίστη, την επιβίωση, την τιμή, τις ανθρώπινες αξίες, τη ζωή και το θάνατο. Είναι κρίμα που η ταινία δεν εστιάζει σε αυτήν, έναν αληθινά τραγικό χαρακτήρα στο μέσον μιας απόλυτα ταραγμένης εποχής, αλλά ακολουθεί μέχρι τέλους τις αλτρουίστριες Ματίλντ και αδελφή Μαρία, δύο κινηματογραφικά και ηθικά «καθαρούς» χαρακτήρες, που αγιοποιεί απλοϊκά το εύκολο φινάλε.

Γαλλία, Πολωνία. 2016. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ενοχή των Αθώων

Les Innocents / Agnus Dei
2,5
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 115 '
  • Αν Φοντέν

Στην Πολωνία του 1945 μια Γαλλίδα γιατρός του Ερυθρού Σταυρού ανακαλύπτει πως πολλές μοναχές ενός μοναστηριού, βιασμένες από Σοβιετικούς στρατιώτες, είναι έγκυοι. Προσπαθεί να τις βοηθήσει, χωρίς όμως να μπορεί να αποκαλύψει σε κανέναν άλλον την αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".