Ένας Δράκος Έρχεται!

3

Πραγματικότητα και μυθοπλασία μπλέκουν με τον τρόπο ενός «πειραγμένου» mokumentary, το οποίο σχολιάζει διασκεδαστικά την ιστορική αλήθεια, τη συλλογική μνήμη και το ίδιο το σινεμά.

Ένας Δράκος Έρχεται!

Πραγματικότητα και μυθοπλασία μπλέκουν με τον τρόπο ενός «πειραγμένου» mokumentary, το οποίο σχολιάζει διασκεδαστικά την ιστορική αλήθεια, τη συλλογική μνήμη και το ίδιο το σινεμά.

Ένας Δράκος Έρχεται! - εικόνα 1

Χώρα με Ιστορία, καλλιτεχνική παράδοση και κοσμοπολίτικο παρελθόν, το Ιράν συνεχίζει να επιδεικνύει την κινηματογραφική ευρηματικότητά του ακόμη και κάτω από ένα οπισθοδρομικό θεοκρατικό καθεστώς, ακόμη και πέρα από κοινωνικά δράματα στη νεορεαλιστική παράδοση των Κιαροστάμι, Μαχμαλμπάφ, Παναχί και του πλέον πρόσφατου στιλίστα Ασγκάρ Φαραντί. Συνεργάτης του τελευταίου υπήρξε άλλωστε και ο σπουδασμένος στο Μόντρεαλ Μανί Χαγκίγκι (ηθοποιός στο «Τι Απέγινε η Έλι» και συνσεναριογράφος στα «Πυροτεχνήματα την Τετάρτη»), ο οποίος στην έκτη του ταινία επιχειρεί ένα περίτεχνο σχόλιο πάνω στην ιστορική αλήθεια, στη συλλογική μνήμη και στο ίδιο το σινεμά.

Σε ένα σενάριο όπου πραγματικότητα και μυθοπλασία μπλέκουν με τον τρόπο ενός «πειραγμένου» mokumentary ένας μυστικός αστυνομικός του σάχη ανακρίνεται από έναν ανώτερό του σε σχέση με μια άλυτη υπόθεση, η οποία εμπλέκει μια παράξενη αυτοκτονία, ένα καράβι στη μέση της ερήμου και το διπλανό νεκροταφείο, που προκαλεί… σεισμούς τοπικής εμβέλειας

Ένας Δράκος Έρχεται! - εικόνα 2

Σε αυτά προσθέστε έναν σκηνοθέτη που έπειτα από χρόνια επιχειρεί να γυρίσει μια ταινία πάνω σε αυτά τα «γεγονότα», τη δολοφονία του Ιρανού πρωθυπουργού Χασάν Αλί Μανσούρ το 1965, μια παλιά ασπρόμαυρη ταινία και μια γερή δόση υπερφυσικού μυστηρίου κι έχετε ένα απόλυτα πρωτότυπο και άκρως γοητευτικό φιλμ που θυμίζει «συρταρωτό μυθιστόρημα» (ιστορίες μέσα σε ιστορίες), σινεφίλ παραμύθι του Ραούλ Ρουίζ κι ένα μεταμοντέρνο παιχνίδι ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, την πραγματικότητα και την αναπαράστασή της, την Ιστορία και την ερμηνεία της. Γεμάτη σουρεαλιστικό χιούμορ, σινεφίλ τσαχπινιές, πολλαπλές αναφορές στην κουλτούρα και το πρόσφατο παρελθόν του Ιράν αλλά και διάθεση για περίπλοκους συμβολισμούς (από πολιτικούς μέχρι φιλοσοφικούς) που κεντάνε πάνω σε έναν ήδη πλουμιστό και πολύχρωμο κινηματογραφικό καμβά.

Ιράν. 2016. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Δράκος Έρχεται!

Ejdeha Vared Mishavad! / A Dragon Arrives!
3
  • Σινεφίλ
  • 2016
  • Διάρκεια: 95 '
  • Μανί Χαγκιγκί

Ένας μυστικός αστυνομικός του σάχη ανακρίνεται από έναν ανώτερό του σε σχέση με μια άλυτη υπόθεση, η οποία εμπλέκει μια παράξενη αυτοκτονία, ένα καράβι στη μέση της ερήμου και το διπλανό νεκροταφείο, που προκαλεί… σεισμούς τοπικής εμβέλειας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.