Glory

3

Οι δημιουργοί του νταρντενικού «Μαθήματος» σκηνοθετούν μια εξίσου διεισδυτική, πικρή κοινωνική σάτιρα.

Glory

Οι δημιουργοί του νταρντενικού «Μαθήματος» σκηνοθετούν μια εξίσου διεισδυτική, πικρή κοινωνική σάτιρα.

Glory - εικόνα 1

Στο «Μάθημα» του 2014, την προηγούμενη ταινία των Βαλτσάνοφ και Γκρόζεβα, η Ναντέζντα είναι μια νομοταγής δασκάλα που μέσα στην τάξη προσπαθεί, μέσω της εξουσίας της, να επιβάλλει το σωστό και το δίκαιο, έξω από αυτήν όμως έρχεται αντιμέτωπη με μια σειρά άλλων εξουσιών –του νόμου, των τραπεζών, των τοκογλύφων, του συζύγου της– οι οποίες την παγιδεύουν σε έναν ηθικά φαύλο κύκλο.

Πώς διατηρεί, λοιπόν, κάποιος τις αρχές και την αξιοπρέπειά του σε έναν κόσμο απάνθρωπης λογικής και οργανωμένων συμφερόντων; Η ερώτηση γίνεται επιτακτικότερη­ στο «Glory» (μάρκα ρολογιού), στο οποίο ο φτωχός και μοναχικός σιδηροδρομικός Τσάνκο Πετρόφ βρίσκει στις ράγες του τρένου ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο παραδίδει στις αρχές και γίνεται το πρόσωπο της ημέρας. Όλα όμως παίρνουν απρόοπτη τροπή όταν το παλιό του ρολόι, πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, φτάνει στα χέρια της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του υπουργείου, η οποία το χάνει.

Glory - εικόνα 2

Στη στιβαρή παράδοση των ανατολικοευρωπαϊκών κοινωνικών δραμάτων των δεκαετιών του ’60 και του ’70, το «Glory» διαθέτει σχεδόν κισλοφσκική ακρίβεια στον τρόπο με τον οποίο συνδέει το ατομικό δράμα με την καθημερινότητα, ορατή και αόρατη, που το περιβάλλει. Ο δρόμος προς την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων είναι δραματικά καθαρός, αν κι ελάχιστα πρωτότυπος, ενώ οι χαρακτήρες που τον ακολουθούν συγκινούν με την ειλικρίνεια που αγωνίζονται να υπερασπιστούν την αλήθεια τους. Η οποία χάνεται ανάμεσα στο αντικειμενικό και το υποκειμενικό, το δίκαιο και το άδικο, το ιδιωτικό και το δημόσιο, το αληθινό και το ψεύτικο. Παίζοντας τον ρόλο της μοίρας, οι κοινωνικοί κανόνες ορίζουν το παιχνίδι ερήμην των ίδιων των παικτών και η τελική αίσθηση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή μιας βαθιά πικρής, κωμικοτραγικής ματαιότητας.

Βουλγαρία, Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Glory

Slava
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 101 '
  • Κριστίνα Γκρόζεβα

Ένας φτωχός σιδηροδρομικός βρίσκει στις ράγες του τρένου ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο παραδίδει στις αρχές και γίνεται το πρόσωπο της ημέρας. Όλα όμως παίρνουν απρόοπτη τροπή όταν το παλιό του ρολόι, πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, φτάνει στα χέρια της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του υπουργείου, η οποία το χάνει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".