Άρνηση

2

Μια περιβόητη δικαστική διαμάχη μεταφέρεται στην οθόνη σαν ακαδημαϊκό κι εν πολλοίς αδιάφορο δικαστικό δράμα που δεν ανεβάζει ποτέ κινηματογραφικές στροφές.

Άρνηση

Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον αρνητή του ολοκαυτώματος, τον Βρετανό «ιστορικό» Ντέιβιντ Ίρβινγκ, και στην Αμερικανοεβραία πανεπιστημιακό Ντέμπορα Λίπσταντ, η οποία απασχόλησε την κοινή γνώμη και τα διεθνή ΜΜΕ το 2000, μεταφέρεται στην οθόνη σαν ακαδημαϊκό κι εν πολλοίς αδιάφορο δικαστικό δράμα που δεν ανεβάζει ποτέ κινηματογραφικές στροφές.

Άρνηση - εικόνα 1

Η ιστορική διαχείριση ενός μακάβριου συλλογικού τραύματος απέναντι στην αδιαπραγμάτευτη ελευθερία του λόγου. Τελικά μπορεί ένας αρνητής του Ολοκαυτώματος να εκφράζει δημόσια τη γνώμη του αν την πιστεύει ή αυτό έχει ως μοναδικό σκοπό την αντισημιτική προπαγάνδα; Να η κεντρική θεματική του δράματος που μεταφέρεται στην οθόνη και αφορά τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον θαυμαστή του Χίτλερ, τον Βρετανό «ιστορικό» Ντέιβιντ Ίρβινγκ, και στην Αμερικανοεβραία πανεπιστημιακό Ντέμπορα Λίπσταντ, η οποία απασχόλησε την κοινή γνώμη και τα διεθνή ΜΜΕ το 2000.

Μόνο που αυτή η ιντριγκαδόρικη υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης δεν μετουσιώνεται ποτέ σε ένα γεμάτο σασπένς δικαστικό δράμα. Οι χαρακτήρες –με μερική εξαίρεση τον δικηγόρο Ρίτσαρντ ­Ράμπτον– ουσιαστικά δεν παίρνουν ποτέ σάρκα και οστά, η Ρέιτσελ Βάις αδικείται κατάφορα από τη σεναριακή ένδεια του ρόλου της, ενώ η ιστορία διχάζεται ανώφελα ανάμεσα στα έδρανα και σε ένα εν πολλοίς αδιάφορο παρασκήνιο. Μάλιστα, το συναισθηματικά υπερφορτισμένο και νοηματικά καλομασημένο τελευταίο δεκάλεπτο κλείνει άδοξα το φιλόδοξο φιλμ.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Άρνηση

Denial
2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 109 '
  • Μικ Τζάκσον

Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον αρνητή του ολοκαυτώματος, τον Βρετανό «ιστορικό» Ντέιβιντ Ίρβινγκ, και στην Αμερικανοεβραία πανεπιστημιακό Ντέμπορα Λίπσταντ, η οποία απασχόλησε την κοινή γνώμη και τα παγκόσμια ΜΜΕ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.