Arrival

3,5

Έχοντας κατά νου την «Επαφή» και την «Άβυσσο», ο στιλίστας Ντενίς Βιλνέβ («Prisoners», «Sicario») υπογράφει μια χαμηλότονη κι ευαίσθητη, χολιγουντιανά προσεγμένη δραματική φαντασία πάνω στο χρόνο, στην επικοινωνία και στο ανθρώπινο πεπρωμένο.

Arrival

Έχοντας κατά νου την «Επαφή» και την «Άβυσσο», ο στιλίστας Ντενίς Βιλνέβ («Prisoners», «Sicario») υπογράφει μια χαμηλότονη κι ευαίσθητη, χολιγουντιανά προσεγμένη δραματική φαντασία πάνω στο χρόνο, στην επικοινωνία και στο ανθρώπινο πεπρωμένο.

Arrival - εικόνα 1

Τ ι είναι η μοίρα; Μια προδιαγεγραμμένη πορεία ζωής η οποία δεν μπορεί να αλλάξει και από τη γέννηση μας οδηγεί αναπόφευκτα στο θάνατο. Ακόμη κι αν την ισχύ αυτού του φιλοσοφικού αξιώματος την καταλαβαίνει και ο τελευταίος από εμάς, ο άνθρωπος δεν έπαψε ποτέ να παλεύει ενάντια στα όσα του επιφυλάσσει το (φυγείν αδύνατον) πεπρωμένο, οι θεοί, η τύχη, η φυσική νομοτέλεια... Και αν αποτυγχάνει, παρηγορείται με τη δημιουργία λογοτεχνικών ή κινηματογραφικών έργων φαντασίας, στα οποία καταφέρνει τελικά το ακατόρθωτο ξαναγράφοντας ένα μέλλον το οποίο εξελισσόταν ενάντια στη θέλησή του.

Σε αυτό το διαχρονικό υπαρξιακό πρόβλημα είναι χτισμένο το «Arrival», ένα sci-fi θρίλερ με παλιομοδίτικο άρωμα και φιλοσοφικά ερωτήματα­, βασισμένο στο πολυβραβευμένο διήγημα του Τεντ Τσιάνγκ «Story of your life». Σε αυτό η Γη δέχεται μια μέρα την απροειδοποίητη επίσκεψη­ 12 γιγάντιων εξωγήινων διαστημοπλοίων, τα οποία προσγειώνονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Η διακεκριμένη γλωσσολόγος Λουίζ Μπανκς προσκαλείται και αποδέχεται να συμμετάσχει σε μια στρατιωτικο-επιστημονική αποστολή η οποία έχει σκοπό να επικοινωνήσει με τους απρόσκλητους επισκέπτες, θέλοντας επειγόντως να διερευνήσει τις (φιλικές ή εχθρικές) διαθέσεις τους.

Μαζί με έναν θεωρητικό φυσικό, και πάντα υπό την εποπτεία οπλισμένων στρατιωτικών, θα συναντήσει τα δύο επτάποδα του διαστημοπλοίου που έχει προσγειωθεί στη Μοντάνα και υπό ασφυκτική πίεση χρόνου, καθώς η Κίνα ετοιμάζεται να επιτεθεί στο «δικό της» UFO, θα ξεκινήσει μια προσπάθεια συνεννόησης μαζί τους.

Arrival - εικόνα 2

Επιδέξιος στιλίστας, ο Καναδός Ντενίς Βιλνέβ αναζητά πάντα μια πιο βαθιά δραματική νότα στις ταινίες είδους που σκηνοθετεί («Prisoners», «Ο Άνθρωπος Αντίγραφο», «Sicario»). Λάτρης του σασπένς, δια­τηρεί κι εδώ μια αγωνιώδη και υποβλητική ατμόσφαιρα, μίλια μακριά από τις ποπκόρν περιπέτειες εξωγήινης εισβολής με ανεξέλεγκτες καταστροφικές διαθέσεις. Το στοιχείο της απειλής υπάρχει φυσικά (παραπέμποντας άμεσα στην «Άβυσσο» του Τζέιμς Κάμερον) και κλιμακώνεται με προβλέψιμη ένταση, η καρδιά της ταινίας ανήκει όμως αλλού, και συγκεκριμένα στη σχέση της Λουίζ με τη γνώση (λυτρωτική ή καταστροφική), άρα το μέλλον (ευτυχισμένο ή επώδυνο), άρα τη διαχείριση της μοίρας της.

Η ευφυής ιδέα του Τσιάνγκ­ να συνδέσει όλα αυτά με την έννοια του χρόνου, τις δυνατότητες της ανθρώπινης επικοινωνίας και την υπόθεση Σαπίρ - Γουόρφ (η γλώσσα μας καθορίζει τη σκέψη μας) περνάει χωρίς κραδασμούς στο σενάριο του Έρικ Χέσερερ («The Thing», «Μη Σβήσεις το Φως»), το οποίο παραδόξως δουλεύει αποτελεσματικότερα στο επίπεδο των ιδεών και λιγότερο σε αυτό της αληθοφανούς πλοκής (η κατάληξη της κινέζικης κρίσης). Ο Βιλνέβ υποστηρίζει αυτό το υπαρξιακό οδοιπορικό με αφηγηματική πειθαρχία αλλά και ποιητικο-νοσταλγική καλλιέπεια (η «Επαφή» συναντά τον Τέρενς Μάλικ), υποδειγματικά πιστός στην ενήλικη, οσκαρική εκδοχή του χολιγουντιανού δράματος φαντασίας.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Arrival

3
  • Επιστ. Φαντασίας
  • 2016
  • Διάρκεια: 116 '
  • Ντενί Βιλνέβ

Όταν εξωγήινα διαστημόπλοια προσγειώνονται σε διάφορα μέρη της Γης, μια διακεκριμένη γλωσσολόγος αναλαμβάνει να επικοινωνήσει με τους επιβάτες τους για να ξεκαθαρίσει τις διαθέσεις τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.