Stopover

3

Μια αντιπολεμική ταινία εσωτερικής έντασης κι ελλοχεύουσας απειλής, με μια εξαίρετη Αριάν Λαμπέντ.

Stopover

Επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν στη χώρα τους, δύο Γαλλίδες στρατιωτίνες σταματούν μαζί με τη διμοιρία τους για τρεις ημέρες στην Κύπρο. Ο πόλεμος όμως τους ακολουθεί μέχρι κι εκεί, σε μια αντιπολεμική ταινία εσωτερικής έντασης κι ελλοχεύουσας απειλής, με μια εξαίρετη Αριάν Λαμπέντ.

Stopover - εικόνα 1

Ο πόλεμος που από το πεδίο της μάχης μεταφέρεται οίκαδε. Από το «Ράμπο» στο «The Hurt Locker» το έχουμε δει πολλάκις στο αμερικανικό σινεμά, αλλά ελάχιστες στο ευρωπαϊκό (η περσινή δανέζικη «Απόφαση» το έθιγε δευτερευόντως). Το «Stopover» τολμάει να το αντιμετωπίσει ευθέως, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή της βίας, μα εστιάζοντας με ένα έξυπνο σεναριακό τρικ στο «ενδιάμεσο»: στη (διογκωμένη) στιγμή που αυτή έχει ήδη εγγραφεί στο DNA των θυτών/θυμάτων, αλλά δεν έχει ακόμη «προσγειωθεί» στο φιλήσυχο έδαφος της πατρίδας τους. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της δεύτερης ταινίας των αδερφών Κουλέν («17 Κορίτσια»), αυτή εξελίσσεται κατά τη διάρκεια μιας μετεπιβίβασης.

Οι παιδικές φίλες και τώρα μισθοφόροι του στρατού Ορόρ και Κλεμάν επιστρέφουν μαζί με τη διμοιρία τους στη Γαλλία από το Αφγανιστάν, κάνοντας μια τριήμερη στάση «αποσυμπίεσης» στην Κύπρο (τα γυρίσματα έγιναν στη Ρόδο). Αναγκασμένοι­ να μιλήσουν δημόσια για τις εμπειρίες τους στις πολεμικές επιχειρήσεις, ντυμένοι στρατιωτικά και κλεισμένοι σε ένα πολυτελές resort γεμάτο πειρασμούς –«Από τις μπούρκες στα τάνγκα»–, οι συμπολεμιστές τους και αυτές βιώνουν ακόμη μία μάχη σώμα με σώμα (η σκηνοθεσία επιμένει εύστοχα σε αυτήν τη διάσταση), εξίσου επώδυνη με εκείνη της πρώτης γραμμής.

Stopover - εικόνα 2

Η ιδέα, όπως προαναφέραμε, δεν είναι πρωτότυπη, αλλά οι Κουλέν την τυλίγουν εύστοχα γύρω από πολλές άλλες. Ο ανοιχτός ορίζοντας, η καλοκαιρινή ραστώνη και το απέραντο γαλάζιο φόντο δημιουργούν μια λειτουργική αντίθεση, τα βλέμματα είναι εξίσου θυμωμένα με τα κορμιά και η εσωτερική ένταση κορυφώνεται μεθοδικά. Οι έννοιες της αποικιοκρατίας, του ρατσισμού και του σεξισμού παραμονεύουν σε κάθε γωνία κι ενισχύουν τα βίαια ένστικτα, η σχέση των οποίων με την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα περιγράφεται με αλληγορική δια­κριτικότητα και σημειολογική ευστροφία (βραβείο σεναρίου στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Κανών). Τέλος, η εσωτερικά μετρημένη και συναισθηματικά κοντρολαρισμένη ερμηνεία της σπουδαίας Αριάν Λαμπέντ δίνει βάθος στον ευάλωτο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, κρατώντας τον μακριά (σε αντίθεση με εκείνον της Σοκό) από τη φεμινιστική απλοποίηση.

Γαλλία, Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Stopover

Voir du Pays / The Stopover
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 102 '
  • Μιριέλ Κουλέν

Επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν στη χώρα τους, δύο Γαλλίδες στρατιωτίνες σταματούν μαζί με τη διμοιρία τους για τρεις ημέρες στην Κύπρο. Ο πόλεμος όμως τους ακολουθεί μέχρι κι εκεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
30/04/2024

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.