Πάρτι με... Λουκάνικα

4

Αυστηρώς ακατάλληλο για ανηλίκους… υπαρξιακό οδοιπορικό στη χοντροκομμένα –πολύ χοντροκομμένα– αστεία πλευρά της ηθικής, της πολιτικής, της μεταφυσικής και του ίδιου του σινεμά.

Πάρτι με... Λουκάνικα

Αυστηρώς ακατάλληλο για ανηλίκους… υπαρξιακό οδοιπορικό στη χοντροκομμένα –πολύ χοντροκομμένα– αστεία πλευρά της ηθικής, της πολιτικής, της μεταφυσικής και του ίδιου του σινεμά.

Πάρτι με... Λουκάνικα - εικόνα 1

Κατά το «all dogs go to heaven» και όλα τα χοτ ντογκ πάνε άραγε­ στον παράδεισο; Αυτήν την απορία φαίνεται πως είχε κάποιο πολύ… θολό βράδυ η παρέα των Τζόνα Χιλ, Σεθ Ρόγκεν και Ίβαν Γκόλντμπεργκ και συνέλαβε την ιστορία του Φρανκ, ενός λουκάνικου με υπαρξιακές ανησυχίες. Οι τελευταίοι δύο, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί πολλές φορές ως συν-σεναριογράφοι («Superbad», «Pineapple Express», «The Green Hornet») και συν-σκηνοθέτες («Το Τέλος του Κόσμου», «The Interview»), φώναξαν τους Κάιλ Χάντερ και Άριελ Σάριφ, οι οποίοι έγραψαν για τον Ρόγκεν το περσινό «The Night Before», και όλοι μαζί ανέπτυξαν την ιδέα σε ένα σενάριο για ταινία animation στα όρια του χολιγουντιανά αποδεκτού, πιστή όμως στα δικά τους μαστουρωμένα, αθυρόστομα και χοντροκομμένα γούστα.

Αυτό δεν εμπόδισε ένα πρωτοκλασάτο καστ (από τους Κρίστεν Γουίγκ, Πολ Ραντ κι Έντουαρντ Νόρτον μέχρι τους Σάλμα Χάγεκ και Τζέιμς Φράνκο) να δανείσει πρόθυμα τη φωνή του στους ήρωες, ενώ οι mainstream animators Κόνραντ Βέρνον («Σρεκ 2», «Τέρατα κι Εξωγήινοι») και Γκρεγκ Τίρναν (τηλεοπτικά επεισόδια για το παιδικό «Τόμας το Τρενάκι») αποφάσισαν να κάνουν με αυτό το ακατάλληλο για ανηλίκους –και πουριτανούς– σκηνοθετικό βήμα τους.

Πάρτι με... Λουκάνικα - εικόνα 2

Με προκλητικό κι επιθετικό χιούμορ, που σπρώχνει την πολιτικά μη ορθή κωμική σχολή των αδερφών Φαρέλι, του Τζαντ Άπατοου και του «The Hangover» στα άκρα, το «Πάρτι με… Λουκάνικα» είναι την ίδια στιγμή ένα love story, μια φιλοσοφική παραβολή, μια περιπέτεια καταδίωξης και μια πολύ αστεία κωμωδία. Ξεκινώντας με ένα χορευτικό αλά Μπάσμπι Μπέρκλεϊ, μας συστήνει τον κόσμο ενός σούπερ μάρκετ από την πλευρά των τροφίμων και των προϊόντων, τα οποία υποδέχονται χαρούμενα ακόμη μία ημέρα στην οποία μπορούν να αγοραστούν από κάποιον πελάτη και να πάνε μαζί του στον... παράδεισο­. Στο σπίτι του δηλαδή, όπου θα ζουν ευτυχισμένα για πάντα. Μια σειρά από συμπτώσεις όμως θα εμπλέξουν ένα λουκάνικο, το ψωμάκι με το οποίο είναι ερωτευμένο, μια αραβική πίτα κι ένα εβραϊκό μπάγκελ σε ένα επικίνδυνο οδοιπορικό μέχρι την επώδυνη αλήθεια για τον «άλλο κόσμο».

Μια αλήθεια βαθιά φιλοσοφημένη (πανηδονιστική­ και κυνικά υπαρξιστική), η οποία εντυπωσιάζει με το αναρχικό θάρρος της αλλά και με την ξεκαρδιστική διαδρομή των αντισυμβατικών ηρώων –στους οποίους σύντομα προστίθεται ένα τάκο με λεσβιακές διαθέσεις, ένα κακιασμένο κολπικό κλύσμα κι ένα λουκάνικο χωρίς… εντυπωσιακά προσόντα– προς αυτήν. Έτσι μια παράτολμη ιδέα που εύκολα μπορούσε να καταλήξει σε κακόγουστο ανέκδοτο γίνεται μια αντισυμβατική, ξεσαλωμένη, ανισόρροπη και απενοχοποιημένη αλληγορία πάνω σε πολιτικά και ηθικά ερωτήματα, σεξουαλικές επιλογές, φιλοσοφικές αλήθειες (πίστη εναντίον σκεπτικισμού) και –στην τελική ιδιοφυώς αστεία «αποκάλυψη»– το ίδιο το σινεμά.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Πάρτι με... Λουκάνικα

Sausage Party
4
  • Animation
  • 2016
  • Διάρκεια: 89 '
  • Κόνραντ Βέρνον

Σε ένα σούπερ μάρκετ όπου τα τρόφιμα και τα άλλα προϊόντα πιστεύουν πως, όταν αγοραστούν, οι πελάτες τα περιποιούνται και περνούν μαζί τους μια ευτυχισμένη ζωή, ένα λουκάνικο ανακαλύπτει τη φρικτή πραγματικότητα που τα περιμένει «εκεί έξω».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".