Μαθήματα Ζωής

2

Το «Ανάμεσα στους Τοίχους» συναντά ένα διδακτικό δράμα-εκβιαστικά συγκινητικό μάθημα ιστορίας.

Μαθήματα Ζωής

Η καθηγήτρια ενός λυκείου των παρισινών προαστίων προτείνει στους μαθητές της να συμμετάσχουν σε ένα διασχολικό διαγωνισμό με θέμα το Ολοκαύτωμα. Το «Ανάμεσα στους Τοίχους» συναντά ένα διδακτικό δράμα-εκβιαστικά συγκινητικό μάθημα ιστορίας.

Μαθήματα Ζωής - εικόνα 1

Όπως και το «Ανάμεσα στους Τοίχους», η αριστουργηματική ταινία­ του Λοράν Καντέ που δανείζει στο φιλμ της Μαρί-Καστίγ Μενσιόν-Σαάρ («Bowling») το ντοκιμαντερίστικο στιλ, τα «Μαθήματα Ζωής» βασίζονται σε αληθινή ιστορία. Αυτή μιας καθηγήτριας ενός λυκείου των παρισινών προαστίων (του Λεόν Μπλουμ του Κρετέιγ), η οποία προτείνει στους μαθητές να συμμετάσχουν σε ένα διασχολικό διαγωνισμό με μια εργασία πάνω στο Ολοκαύτωμα. Αρχικά διστακτικοί, τελικά θα δεχτούν και θα ριχτούν με τα μούτρα στη διατριβή, η επίπονη ολοκλήρωση της οποίας θα τους επιμορφώσει ιστορικά, ηθικά και πολιτικά.

Την ίδια επιμορφωτική διάθεση έχει και η μυθοπλαστική εκδοχή των γεγονότων, γραμμένη από τη σκηνοθέτιδα και τον πρωταγωνιστή Αχμέντ Νταρμέ, ο οποίος το 2009 συμμετείχε ως μαθητής του Λεόν Μπλουμ στο πραγματικό εγχείρημα. Αναμφισβήτητη η αξία του τελευταίου, όμως το κινηματογραφικό πλασάρισμά του πάσχει, ειδικά στο δεύτερο μέρος και παρά τη δυναμική παρουσία της Αριάν Ασκαρίντ («Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο»), από διδακτισμό, αφέλεια και μια ασυγκράτητη επιθυμία να εκβιάσει τη συγκίνηση.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαθήματα Ζωής

Les Heritiers
2
  • Κοινωνική
  • 2014
  • Διάρκεια: 105 '
  • Μαρί - Καστίγ Μενσιόν - Σαάρ

Η καθηγήτρια ενός λυκείου των παρισινών προαστίων προτείνει στους μαθητές της να συμμετάσχουν σε ένα διασχολικό διαγωνισμό με μια εργασία πάνω στο Ολοκαύτωμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.