Το Δάσος με τις Σημύδες

3,5

Λυρική μεταφορά μιας νουβέλας του Γιάροσλαβ Ιβασκίεβιτς πάνω στον έρωτα, την επιθυμία, την απώλεια και το θάνατο.

Το Δάσος με τις Σημύδες

Λυρική μεταφορά μιας νουβέλας του Γιάροσλαβ Ιβασκίεβιτς πάνω στον έρωτα, την επιθυμία, την απώλεια και το θάνατο.

Το Δάσος με τις Σημύδες - εικόνα 1

Ο βαριά άρρωστος Στάνισλαβ επισκέπτεται τον αδελφό του, έναν δασοφύλακα ο οποίος πενθεί τον προ τριετίας θάνατο της γυναίκας του. Αν δει κανείς τις άλλες δυο ταινίες του Αντρέι Βάιντα που βασίζονται σε διηγήματα του Γιάροσλαβ Ιβασκίεβιτς, τις «Δεσποινίδες του Βίλκο» (1979) και τη «Γλυκιά Έξαψη» (2009), θα αναγνωρίσει τα παρόμοια κεντρικά θέματα: τον αδιέξοδο έρωτα, την απώλεια και την προσκόλληση σε ένα τραυματικό χθες που καθορίζει τις παρούσες πράξεις των ηρώων.

Η σύγκρουση ζωής και θανάτου, ενστίκτου και εκλογίκευσης, αγκυλωμένου παρελθόντος και πυρακτωμένου παρόντος μετατρέπεται μπροστά στο φακό του Βάιντα σε μια πικρή, χαμηλότονη ελεγεία που αντιπαραθέτει τη σιωπηλή ομορφιά της φύσης με το θορυβώδες ανθρώπινο πάθος – το μόνο τρόπο να «δραπετεύσουμε» από τη λήθη, τη μοναξιά και το θάνατο.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Δάσος με τις Σημύδες

Brzezina
3,5
  • Δραματική
  • 1970
  • Διάρκεια: 99 '
  • Αντρέι Βάιντα

Ο Στάνισλαβ, βαριά άρρωστος από φυματίωση, επισκέπτεται το σπίτι του αδελφού του Μπόλεσλαβ, ενός δασοφύλακα ο οποίος μετά το θάνατο της γυναίκας του ζει με τη μικρή του κόρη σαν ερημίτης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
16/05/2024

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.

Λώξη

Ένα πολύτιμο, γήινο και αβίαστα ανθρώπινο κινηματογραφικό πορτρέτο, το οποίο διατυπώνει ηχηρά την αναγκαιότητα για καθολική συμπερίληψη και ισότητα.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Μια λαμπερή, θηλυκή και πολύ γαλλική έναρξη

Η Μέριλ Στριπ ήταν αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις στην τελετή έναρξης μιας διοργάνωσης η οποία κυνηγάει όλο και περισσότερο το glamour, το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να συνδυάσει με σινεφιλία αλά γαλλικά.