Ένας Προδότης Ανάμεσά μας

2,5

Πιστή μεταφορά ενός πρόσφατου μυθιστορήματος του Τζον Λε Καρέ, η οποία ξεκινά δυναμικά, αλλά ασθμαίνει στην κορύφωσή της.

Ένας Προδότης Ανάμεσά μας

Πιστή μεταφορά ενός πρόσφατου μυθιστορήματος του Τζον Λε Καρέ, η οποία ξεκινά δυναμικά, αλλά ασθμαίνει στην κορύφωσή της.

Ένας Προδότης Ανάμεσά μας - εικόνα 1

Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει προ πολλού, όχι όμως και οι διεθνείς συνωμοσίες που αφορούν κατασκόπους, τρομοκράτες ή μαφιόζους. Ο αειθαλής Τζον Λε Καρέ συνεχίζει λοιπόν να βρίσκει πλούσιο υλικό για τις δαιδαλώδεις ίντριγκές του, οι οποίες στο προτελευταίο, γραμμένο το 2010, μυθιστόρημά του μας τυλίγουν στα πλοκάμια της ρώσικης μαφίας. Ένας από τα στελέχη της είναι ο Ντίμα, o οποίος γνωρίζεται με ένα ζευγάρι Βρετανών τουριστών, έναν φιλόλογο καθηγητή πανεπιστημίου και μια δικηγόρο, οι οποίοι κάνουν κι αυτοί διακοπές στο Μαρακές. Σκοπός του είναι να τους δώσει για να παραδώσουν στις Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας τους (MI6) ένα στικάκι με απόρρητες πληροφορίες που αφορούν τη σχέση Βρετανών πολιτικών και ρώσικου οργανωμένου εγκλήματος. Όταν εκείνοι το κάνουν, θα μπλεχτούν σε ένα σκοτεινό κύκλο απάτης, ψεμάτων και προδοσιών από τον οποίο μοιάζει αδύνατον να δραπετεύσουν.

Ένας Προδότης Ανάμεσά μας - εικόνα 2

Περιγράφοντας ρεαλιστικά τον αντιηρωικό και αμοραλιστικό μέχρι το κόκαλο κόσμο της κατασκοπείας, ο Λε Καρέ δομεί σχεδόν πάντα τις πλοκές των ιστοριών του πάνω στο μοτίβο ενός εν συγχύσει αθώου που παγιδεύεται σε ένα πολύπλοκο παιχνίδι αόρατων συμφερόντων τα οποία τον χρησιμοποιούν για τους –αδύνατον να προβλέψει και να κατανοήσει– σκοπούς τους, θυσιάζοντάς τον στο τέλος της παρτίδας σαν ένα ακόμα πιόνι. Στο «Ένας Προδότης…» τα πιόνια αποδεικνύονται περισσότερα του ενός, το καθένα σχεδιάζοντας και μια δική του, προσωπική στρατηγική.

Ο βετεράνος σεναριογράφος Χοσεΐν Αμίνι («Τζουντ», «Drive», «Τα Δυο Πρόσωπα του Ιανουαρίου») και η πρωτοεμφανιζόμενη κινηματογραφικά σκηνοθέτις Σουζάνα Γουάιτ στήνουν δεξιοτεχνικά τον ιστό της αράχνης που περιμένει τα θύματά της, ακολουθώντας τα με σωστό τάιμινγκ στην απρόβλεπτα… προβλέψιμη πορεία τους. Το τελικό δέσιμο της πλοκής και η κορύφωσή της, όμως, υπολείπονται σε ένταση και σασπένς, κολλημένα σε μια χλιαρή μεγάλη σεκάνς στις γαλλικές Άλπεις. Νοηματικά και αλληγορικά η ταινία έχει τελειώσει σχεδόν από τη μέση της ήδη, αλλά χάρη στη μαεστρία του Λε Καρέ το ενδιαφέρον δεν χάνεται ποτέ οριστικά έως το (εύκολα) γλυκόπικρο φινάλε.

Μ. Βρετανία, Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Προδότης Ανάμεσά μας

Our Kind of Traitor
2,5
  • Θρίλερ
  • 2016
  • Διάρκεια: 108 '
  • Σουζάνα Γουάιτ

Ένα ζευγάρι Βρετανών τουριστών γνωρίζουν στο Μαρακές έναν Ρώσο μαφιόζο, ο οποίος τους δίνει για να παραδώσουν στην ΜΙ6 ένα στικάκι με απόρρητες πληροφορίες που αφορούν τη σχέση Βρετανών πολιτικών και ρώσικου οργανωμένου εγκλήματος. Όταν το κάνουν, θα μπλεχτούν σε ένα σκοτεινό, αναπόδραστο κύκλο συνωμοσιών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".