Το Παιχνίδι του Χρήματος

2

Πολιτική καταγγελία σκηνοθετημένη με νεύρο αλλά γραμμένη με περίσσια χολιγουντιανή αφέλεια.

Το Παιχνίδι του Χρήματος

Πολιτική καταγγελία σκηνοθετημένη με νεύρο αλλά γραμμένη με περίσσια χολιγουντιανή αφέλεια.

Το Παιχνίδι του Χρήματος - εικόνα 1

Στην τέταρτη μόλις ταινία της ως σκηνοθέτις η Τζόντι Φόστερ μάς μεταφέρει στο θαυμαστό κόσμο της Γουόλ Στριτ, με σκοπό να μας αποκαλύψει πως πίσω από τη λαμπερή και γοητευτική εικόνα της κρύβεται ένας αμαρτωλός, παραδομένος στην απληστία κόσμος. Όχι και κάποια σπουδαία αποκάλυψη δηλαδή, η οποία όμως σερβίρεται με τη μορφή του σφιχτοδεμένου θρίλερ και του δραματικότερου ερωτήματος περί προσωπικών ευθυνών του καθενός που, έμμεσα ή άμεσα, έχει εμπλακεί στο απατηλό παιχνίδι του εύκολου κέρδους.

Το φιλμ θα μπορούσε να ήταν δηλαδή μια διαφορετική εκδοχή του πανέξυπνου «Μεγάλου Σορταρίσματος», αντ’ αυτού, όμως, οι τρεις σεναριογράφοι του (Τζέιμι Λίντεν - «Αγαπημένε μου Τζον», Άλαν ΝτιΦιόρε - τηλεοπτικό «The Bridge» και Τζιμ Κουφ - «Αλεξίσφαιροι Ντετέκτιβ») επιλέγουν έναν πιο άμεσα καταγγελτικό, χιλιοχρησιμοποιημένο –από το «Δίκτυο» ως το «Mad City» του Κώστα Γαβρά– τρόπο: Ο Λι Γκέιτς είναι διάσημος οικονομικός αναλυτής-τηλεοπτική περσόνα, η δημοφιλής εκπομπή του οποίου τον έχει καταξιώσει ως έναν από τους γκουρού της Γουόλ Στριτ.

Το Παιχνίδι του Χρήματος - εικόνα 2

Μετά τη λυσσαλέα προώθηση μιας μετοχής-φούσκα, ένας οργισμένος επενδυτής εισβάλλει οπλισμένος στο στούντιο και τον κρατάει όμηρο σε απευθείας μετάδοση. Από τον καλόκαρδο κατά βάθος Γκέιτς ως την ψύχραιμη, μεθοδική παραγωγό του και τον απελπισμένο νεαρό που τα παίζει όλα για όλα –για να μην πούμε για τον ιδιοκτήτη της διαβόητης εταιρείας–, δεν υπάρχει χαρακτήρας στην ταινία με περισσότερο από δυο πόντους δραματουργικό βάθος. Όλοι εδώ έχουν το ρόλο κοινωνιολογικού συμβόλου κι αν το αγωνιώδες σκηνικό στήνεται πειστικά και σκηνοθετείται με νεύρο, τα πάντα εξελίσσονται και κορυφώνονται με ύψιστη χολιγουντιανή αφέλεια, τόσο όσον αφορά την πλοκή-τυφλοσούρτη όσο και το μελοδραματικά liberal πολιτικό συμπέρασμα.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Παιχνίδι του Χρήματος

Money Monster
2
  • Θρίλερ
  • 2016
  • Διάρκεια: 98 '
  • Τζόντι Φόστερ

Ο Λι Γκέιτς είναι διάσημος οικονομικός αναλυτής-τηλεοπτική περσόνα, η δημοφιλής εκπομπή του οποίου τον έχει καταξιώσει ως έναν από τους γκουρού της Γουόλ Στριτ. Μετά τη λυσσαλέα προώθηση μιας μετοχής-φούσκα, ένας οργισμένος νεαρός επενδυτής εισβάλλει οπλισμένος στο στούντιο και τον κρατάει όμηρο σε απευθείας μετάδοση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.