Stars, Η Μπαλάντα Ενός Λαού

3

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για ένα πικρό και καλοσκηνοθετημένο, λίγο ξεπερασμένο όμως πλέον αντιπολεμικό δράμα.

Stars, Η Μπαλάντα Ενός Λαού

Σε ένα βουλγαρικό στρατόπεδο προσωρινής μετεγκατάστασης Ελληνοεβραίων, στο δρόμο τους προς το Άουσβιτς, ένας Γερμανός αξιωματικός ερωτεύεται μια κρατούμενη. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για ένα πικρό και καλοσκηνοθετημένο, λίγο ξεπερασμένο όμως πλέον αντιπολεμικό δράμα.

Stars, Η Μπαλάντα Ενός Λαού - εικόνα 1

Από τους διασημότερους Ανατολικογερμανούς σκηνοθέτες, ο Κόνραντ Βολφ (1925-82) έγινε γνωστός στη χώρα μας αργά στη σύντομη καριέρα του με τα «Γκόγια» (1971) και «Solo Sunny» (1980). Έβαλε όμως το όνομά του στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη με τα «Αστέρια» (άστοχος ελληνικός τίτλος του «Η Μπαλάντα Ενός Λαού»), τα οποία του χάρισαν το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες του 1959. Σήμερα είναι λίγο δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς ένα πικρό και καλοσκηνοθετημένο, λίγο ξεπερασμένο όμως πλέον αντιπολεμικό δράμα πάνω στον έρωτα ενός Γερμανού αξιωματικού και μιας Ελληνοεβραίας κρατούμενης σε βουλγαρικό στρατόπεδο μπορεί να κέρδισε υψηλότερη φεστιβαλική διάκριση από ταινίες όπως το «Χιροσίμα, Αγάπη μου», τα «400 Χτυπήματα» και το «Ναζαρέν» (τον Χρυσό Φοίνικα είχε κερδίσει το «Ορφέο Νέγκρο»).

Για την εποχή της, όμως, η ταινία του Βολφ έμοιαζε ανήσυχη και πολιτικά τολμηρή, στρέφοντας τα αντιναζιστικά βέλη της τόσο προς τις προσωπικές, σε ανθρώπινο επίπεδο, ευθύνες όσο και προς τις συλλογικές, αυτές ολόκληρου του γερμανικού έθνους. Ιδέες και κινηματογραφικό στιλ που κατόπιν αντιγράφηκαν πολλαπλώς, ακόμα και από την «Προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη.

Α/Μ. Ανατ. Γερμανία, Βουλγαρία. 1959. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Stars, Η Μπαλάντα Ενός Λαού

Sterne / Stars
3
  • Δραματική
  • 1959
  • Διάρκεια: 92 '
  • Κόνραντ Βολφ

Σε ένα βουλγαρικό στρατόπεδο προσωρινής μετεγκατάστασης Ελληνοεβραίων, στο δρόμο τους προς το Άουσβιτς, ένας Γερμανός αξιωματικός ερωτεύεται μια κρατούμενη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".