Η Αλήθεια

2

Πολιτικο-δημοσιογραφικό θρίλερ που θα ήθελε, αλλά όσο κι αν προσπαθεί η υπέροχη Κέιτ Μπλάνσετ δεν μπορεί να γίνει «Spotlight» ή «The Insider».

Η Αλήθεια

Πολιτικο-δημοσιογραφικό θρίλερ που θα ήθελε, αλλά όσο κι αν προσπαθεί η υπέροχη Κέιτ Μπλάνσετ δεν μπορεί να γίνει «Spotlight» ή «The Insider».

Η Αλήθεια - εικόνα 1

Χωρίς να έχει διευκρινιστεί η πλήρης αλήθεια γύρω από την ειδησεογραφική εκπομπή του CBS «60 Minutes» της 9ης Σεπτεμβρίου 2004, η πολύκροτη υπόθεση που έβαλε τέλος στην πετυχημένη καριέρα του παρουσιαστή Νταν Ράδερ και της τηλεοπτικής παραγωγού Μέρι Μέιπς εγείρει μια σειρά από εξαιρετικά επίκαιρα ερωτήματα πάνω στην ελευθεροτυπία, το δημοσιογραφικό λειτούργημα και τη σχέση εκτελεστικής εξουσίας και Τύπου. Αυτά προσπαθεί να θέσει και ως ένα –φιλελεύθερο– σημείο να απαντήσει το πολιτικο-δημοσιογραφικό θρίλερ του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθετικά Τζέιμς Βάντερμπιλτ (σεναριογράφος των «Zodiac» και «The Amazing Spider-Μan»), το οποίο διαλέγει εμμέσως πλην σαφώς πλευρά. Αυτή των δημιουργών της εκπομπής (το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο της Μέιπς), οι οποίοι λίγο πριν από τις εκλογές του 2004 ανακαλύπτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε αποφύγει τη στρατιωτική του θητεία στο Βιετνάμ, αποσπασμένος με ισχυρά πολιτικά μέσα στην Εναέρια Εθνοφρουρά του Τέξας.

Άμεσα, κάποιες από τις φερόμενες αποδείξεις αμφισβητούνται, μάρτυρες αλλάζουν τις καταθέσεις τους και το CBS, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αποφασίζει να αφήσει απροστάτευτους τους ανθρώπους του. Πειστική ως προς την καταγραφή των γεγονότων, η «Αλήθεια» διαθέτει κινηματογραφική στόφα η οποία οριακά ξεφεύγει από τα παντελώς προβλέψιμα καλούπια μιας τηλεταινίας. Δεν απομακρύνεται από δραματικά και ιδεολογικά κλισέ, κερδίζει όμως πόντους από μια δυναμική και ταυτόχρονα ευάλωτη, πειστική πέρα ως πέρα στο ρόλο της τηλεοπτικής δημοσιογράφου παλαιάς κοπής Κέιτ Μπλάνσετ. Αξιοθαύμαστη για ακόμα μια φορά, η Αυστραλέζα grand dame κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει ψυχολογικό βάθος και ηθικό βάρος στο χαρακτήρα της Μέιπς, ο οποίος στηρίζει ολόκληρο αυτό το στιβαρό, μετρημένο, αλλά μάλλον άτολμο wannabe «Spotlight» και «The Insider».

ΗΠΑ, Αυστραλία. 2015. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αλήθεια

Truth
2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 121 '
  • Τζέιμς Βάντερμπιλτ

Όταν λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2004 η ειδησεογραφική εκπομπή του CBS «60 Minutes» αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία για τη στρατιωτική θητεία του Τζορτζ Μπους, οι υπεύθυνοί της μπαίνουν αμέσως στο στόχαστρο, κατηγορούμενοι για μεροληψία και παραποίηση στοιχείων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
14/05/2024

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 16/5

Διάσημα ονόματα του ελληνικού διεθνούς θεάματος προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.