Projekt A

1,5

Mια ωραιοποιημένη και αδιάφορη κινηματογραφικά ματιά πάνω στις σύγχρονες εφαρμογές της διαβόητης πολιτικής θεωρίας.

Projekt A

Δύο Γερμανοί σκηνοθέτες χαρτογραφούν το σύγχρονο ευρωπαϊκό αναρχικό/αντιεξουσιαστικό κίνημα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να το αποχαρακτηρίσουν από τις προκαταλήψεις που το συνοδεύουν, σε μια ωραιοποιημένη και αδιάφορη κινηματογραφικά ματιά πάνω στις σύγχρονες εφαρμογές της διαβόητης πολιτικής θεωρίας.

Projekt A - εικόνα 1

Δύο Γερμανοί σκηνοθέτες χαρτογραφούν το σύγχρονο ευρωπαϊκό αναρχικό/αντιεξουσιαστικό κίνημα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να το αποχαρακτηρίσουν από τις προκαταλήψεις που το συνοδεύουν. Γι’ αυτόν το λόγο ταξιδεύουν σε Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία και Ελβετία, καταγράφοντας ποικιλόμορφες δράσεις που εφαρμόζουν στην πράξη τη θεωρία κι όχι εικόνες που να εξυμνούν το φετιχισμό της βίας. Παρουσιάζουν το Πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια, το Kartoffelkombinat στο Μόναχο και την Cooperativa Integral Catalana (CIC) στην Καταλονία, συλλογικά αντι-ιεραρχικά εγχειρήματα που σκοπός τους είναι να ενδυναμώσουν την ενεργή συμμετοχή του πολίτη και να ακυρώσουν την κυρίαρχη λογική της ανάθεσης στην κεντρική κρατική εξουσία.

Χωρίς να υιοθετούν στο σύνολό τους την αναρχική ταυτότητα, οι κολεκτίβες αποτυπώνουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις μιας πολιτικής θεωρίας που γεννήθηκε πριν από ενάμιση αιώνα και η οποία συνεχίζει να βρίσκει απήχηση. Το «Projekt A», όμως, αντί να πατήσει στη διαφορετικότητα των εγχειρημάτων και στη δικαίωση/ακύρωση των σκοπών τους, αναλώνεται σε αυτάρεσκα πορτρέτα των εμπνευστών τους. Δεν αργεί, λοιπόν, να καταλήξει σε μια ωραιοποιημένη και αδιάφορη κινηματογραφικά ματιά πάνω στην αναρχία και τους εκφραστές της.

Γερμανία. 2015. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Projekt A

1,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 85 '
  • Μαρσέλ Ζεχούμπερ

Δύο Γερμανοί σκηνοθέτες χαρτογραφούν το σύγχρονο ευρωπαϊκό αναρχικό/αντιεξουσιαστικό κίνημα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να το αποχαρακτηρίσουν από τις προκαταλήψεις που το συνοδεύουν. Γι’ αυτό το λόγο παρουσιάζουν το Πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια, το Kartoffelkombinat στο Μόναχο και την Cooperativa Integral Catalana (CIC) στην Καταλονία, συλλογικά αντι-ιεραρχικά εγχειρήματα που σκοπός τους είναι να ενδυναμώσουν την ενεργή συμμετοχή του πολίτη και να ακυρώσουν την κυρίαρχη λογική της ανάθεσης στην κεντρική κρατική εξουσία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το τρέιλερ του "Megalopolis" υπόσχεται μια οπτική φαντασμαγορία

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μας συστήνει στον πληθωρικό και αισθητικά καθηλωτικό κόσμο της νέας ταινίας του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/05/2024

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 16/5

Διάσημα ονόματα του ελληνικού διεθνούς θεάματος προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.