33.333: Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη

2

Τηλεοπτικής λογικής καταγραφή των απόψεων πανεπιστημιακών, φιλολόγων και μεταφραστών πάνω στη διαχρονική αξία της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη.

33.333: Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη

Τηλεοπτικής λογικής καταγραφή των απόψεων πανεπιστημιακών, φιλολόγων και μεταφραστών πάνω στη διαχρονική αξία της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη, ενός ποιήματος 33.333 στίχων εμπνευσμένου από το ομηρικό έπος.

33.333: Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη - εικόνα 1

Ο λοι γνωρίζουν τον Νίκο Καζαντζάκη από τα μυθιστορήματά του. Πόσοι όμως έχουν διαβάσει την «Οδύσσεια», ένα ποίημα 33.333 στίχων εμπνευσμένο από το ομηρικό έπος, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του; Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ δεκαετίες από την πρώτη έκδοσή της, το 1938, και το ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη («Σκάπετα», «ΑΡΙΚΑ. A.») επιχειρεί να σχολιάσει τη διαχρονική αξία της. μαζί και αυτήν του συνολικού έργου του κορυφαίου Έλληνα πεζογράφου του προηγούμενου αιώνα.

Πανεπιστημιακοί, φιλόλογοι, ψυχαναλυτές και μεταφραστές (συγκινεί ο υπεραιωνόβιος Σουηδός Γκότφριντ Γκρούνεβαλντ) φωτίζουν ο καθένας και μια διαφορετική πλευρά του πολυεπίπεδου λογοτεχνικού άθλου, χωρίς να εκλείπει εντελώς και η αυστηρή κριτική απέναντί του. Εικόνες της έντονα παρούσας στο ποίημα φύσης συνοδεύουν το σχολιασμό και την παραθετική, τηλεοπτικής λογικής καταγραφή των απόψεων.

Περισσότερες πληροφορίες

33.333: Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 90 '
  • Μένιος Καραγιάννης

Η διαχρονική αξία της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη, ενός ποιήματος 33.333 στίχων εμπνευσμένου από το ομηρικό έπος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.