Free to Run

2,5

Ιστορικά τεκμηριωμένη, αφηγηματικά στρωτή και πολιτικοκοινωνικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση του τζόγκινγκ.

Free to Run

Ιστορικά τεκμηριωμένη, αφηγηματικά στρωτή και πολιτικοκοινωνικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση του τζόγκινγκ, που από εκκεντρικό χόμπι της δεκαετίας του ’60 μετατράπηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε παγκόσμια μόδα.

Free to Run - εικόνα 1

Μπορεί το τρέξιμο, από το χαλαρωτικό του σαββατοκύριακου στην εξοχή μέχρι τη συμμετοχή σε ένα μαραθώνιο, να είναι πλέον η πιο casual γυμναστική άσκηση του δυτικού ανθρώπου των πόλεων, δεν συνέβαινε όμως το ίδιο μόλις τέσσερις-πέντε δεκαετίες πριν. Ο Ελβετός Πιέρ Μορά αναζητά το λόγο που το τζόγκινγκ μετατράπηκε από εκκεντρικό χόμπι της δεκαετίας του ’60 σε σύγχρονη παγκόσμια μόδα και ξεκινά από την Κάθριν Σουίτζερ, την πρώτη γυναίκα που έτρεξε «επίσημα» και παράνομα στον μαραθώνιο της Βοστόνης το 1967, τη στιγμή κατά την οποία η μεγαλύτερη απόσταση που επιτρεπόταν να διαγωνιστούν οι γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν τα 1.500 μέτρα.

Με συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό, ο 46χρονος ντοκιμαντερίστας περνά από όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα (ο Ελβετός εκδότης Νοέλ Ταμινί, ο δρομέας Στιβ Πριφοντέν, η ψυχή του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης Φρεντ Λε Μπο) που άλλαξαν την προοπτική του σύγχρονου ανθρώπου του άστεως απέναντι στο απλό τρέξιμο, μέσα από μια ιστορικά τεκμηριωμένη, αφηγηματικά στρωτή και πολιτικοκοινωνικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση του φαινομένου. Ενός φαινομένου που, όπως επισημαίνει και η τελευταία σεκάνς του φιλμ, έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες, σχεδόν επικίνδυνες, εμπορικές διαστάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Free to Run

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 90 '
  • Πιέρ Μορά

Η ιστορία του τζόγκινγκ, που από εκκεντρικό χόμπι της δεκαετίας του ’60 μετατράπηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε παγκόσμια μόδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.