Μια Θάλασσα Από Δέντρα

1

Σε πλήρη δημιουργική σύγχυση, ο Γκας Βαν Σαντ υπογράφει ένα παιδιάστικης αλληγορίας υπαρξιακό θρίλερ, μακράν τη χειρότερη ταινία της καριέρας του.

Μια Θάλασσα Από Δέντρα

Σε πλήρη δημιουργική σύγχυση, ο Γκας Βαν Σαντ υπογράφει ένα παιδιάστικης αλληγορίας υπαρξιακό θρίλερ, μακράν τη χειρότερη ταινία της καριέρας του.

Μια Θάλασσα Από Δέντρα - εικόνα 1

Από ολόφρεσκος trendy ταξιδιωτικός προορισμός, το δάσος της Αοκιγκαχάρα, στους πρόποδες του όρους Φούτζι, έγινε φέτος και μοδάτο κινηματογραφικό ντεκόρ. Πριν από το «Δάσος» του Τζέισον Ζάνα με τη Νάταλι Ντόρμερ, θρίλερ τρόμου το οποίο προβλήθηκε πρώτο στην Ελλάδα, η τελευταία ταινία του Γκας Βαν Σαντ σόκαρε (όχι με την καλή έννοια) το περσινό Φεστιβάλ Κανών συστήνοντας στο παγκόσμιο κινηματογραφόφιλο κοινό το Δάσος των Αυτοκτονιών.

Ένα δύσβατο και δαιδαλώδες κομμάτι δρυμού λίγο έξω από το Τόκιο, όπου πολλοί αυτόχειρες καταφεύγουν για να περάσουν τις τελευταίες μέρες της ζωής τους. Έως εκεί θα ταξιδέψει από την άλλη άκρη του κόσμου και ο βυθισμένος στη μελαγχολία Άρθουρ Μπρέναν, ένας αποφασισμένος να αποχωρήσει με διακριτικότητα από το μάταιο τούτο κόσμο Αμερικανός καθηγητής μαθηματικών. Με σιωπηλές ατμοσφαιρικές εικόνες ο Βαν Σαντ προσπαθεί να μας μεταδώσει το βουβό δράμα του εσωστρεφούς, μα αποφασισμένου χαρακτήρα του.

Μια Θάλασσα Από Δέντρα - εικόνα 2

Ενώ αποσπάσματα πληροφοριών για μια προβληματική συζυγική σχέση του αποκαλύπτονται σιγά σιγά μέσω φλασμπάκ, ο Μπρέναν περιπλανάται βαθύτερα στο δάσος, όπου συναντά τον Ιάπωνα Τακούμι. Έναν αποπροσανατολισμένο άντρα που δεν επιθυμεί πια να πεθάνει, αλλά έχει χάσει το δρόμο της εξόδου. Ο ήρωάς μας αποφασίζει πολύ εύκολα να επενδύσει όση ενέργεια του έχει απομείνει για να τον σώσει, κι ενώ η διαδρομή τους βυθίζεται όλο και περισσότερο σε μια μεταφυσική αχλή, εσύ σκέφτεσαι με όλο και μεγαλύτερο τρόμο «ελπίζω να μη συμβεί αυτό που φαντάζομαι».

Δυστυχώς η –ελαχίστων απαιτήσεων– φαντασία σου δεν θα σε προδώσει, καθώς αυτό το παιδιάστικα αλληγορικό υπαρξιακό θρίλερ πάνω στη διαχείριση της απώλειας και της θλίψης είναι τόσο ρηχό, τόσο new age και τόσο αδέξιο όσο βάσιμα υποπτεύεσαι από ένα σημείο και μετά. Πώς δεν το υποπτεύτηκαν και οι Γκας Βαν Σαντ και Μάθιου ΜακΚόναχι, οι οποίοι επιπλέον κατάπιαν και την τόσο ανόητη ανατροπή(;) της πλοκής με την οποία θέλει να μας αιφνιδιάσει το σεναριακό (διά χειρός Κρις Σπάρλινγκ του «Buried») φινάλε;

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Θάλασσα Από Δέντρα

The Sea of Trees
1
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 110 '
  • Γκας Βαν Σαντ

Ο Αμερικανός Άρθουρ Μπρέναν ταξιδεύει μέχρι την άλλη μεριά του κόσμου, σε ένα πυκνό δάσος στους πρόποδες του ιαπωνικού όρους Φούτζι, το οποίο έχει περιγραφεί ως το τέλειο μέρος για να πεθάνεις. Περιπλανώμενος, συναντά τον Ιάπωνα Τακούμι, ο οποίος δεν επιθυμεί πια να αυτοκτονήσει, αλλά έχει χάσει το δρόμο του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".