Ο πιο Μακρύς Δρόμος

2

Κινηματογραφικά απλή και συνεπής ματιά πάνω σε μία από τις πολλές πτυχές του μεταναστευτικού προβλήματος στη χώρα μας.

Ο πιο Μακρύς Δρόμος

Κινηματογραφικά απλή και συνεπής ματιά πάνω σε μία από τις πολλές πτυχές του μεταναστευτικού προβλήματος στη χώρα μας.

Ο πιο Μακρύς Δρόμος - εικόνα 1

Βραβευμένο στο φεστιβάλ της Λειψίας και υποψήφιο για Καλύτερη Ταινία Τεκμηρίωσης στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το τελευταίο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου («Food for Love») επιχειρεί να φωτίσει μια λίγο διαφορετική πλευρά του μεταναστευτικού προβλήματος. Γυρισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στις φυλακές ανηλίκων Βόλου, παρακολουθεί τον Αλσαλέχ από τη Συρία και τον Τζασίμ από το Ιράκ να μετρούν μήνες για να δικαστούν με την κατηγορία διακίνησης προσφύγων, αντιμετωπίζοντας ποινή έως και 25 χρόνια κάθειρξης.

Υιοθετώντας βλέμμα συμπάθειας και αντιμετωπίζοντάς τους μάλλον απλοϊκά ως κινηματογραφικούς χαρακτήρες, το μετρημένο δραματικά και αφηγηματικά αυτό χρονικό καταφέρνει να παρουσιάσει μια εικόνα της ελληνικής καθημερινότητας (σωφρονιστικής, δικαστικής και τελικά κοινωνικής) η οποία καλείται να απαντήσει σε περίπλοκα, δομικά όσο και καθαρά ανθρώπινα προβλήματα. Συμπόνια και άκαμπτοι χειρισμοί, αδιαφορία και συγκινητική ευαισθησία συνυπάρχουν σε ένα παράλογο κλειστό σύμπαν με δικούς του κανόνες, οι οποίοι αντανακλούν μια ευρύτερη πραγματικότητα παγιδευμένη στα αδιέξοδά της. Χωρίς να τα αναλύει διεξοδικά, ο «Πιο Μακρύς Δρόμος» τα επισημαίνει με κινηματογραφική απλότητα και συνέπεια.

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 74΄. Διανομή: CINEDOC.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Πιο Μακρύς Δρόμος

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Μαριάννα Οικονόμου

Ο Αλσαλέχ από τη Συρία και ο Τζασίμ από το Ιράκ είναι έγκλειστοι στις φυλακές ανηλίκων Βόλου. Περιμένουν για μήνες να δικαστούν με την κατηγορία διακίνησης προσφύγων, αντιμετωπίζοντας ποινή έως και 25 χρόνια κάθειρξης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.