«Η δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα»: Η θρυλική ελληνική κωμωδία αποκτά χρώμα

Αγαπημένη όσο λίγες ταινίες του ελληνικού σινεμά, το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», επιχρωματίστηκε και από τις 10/3 επιστρέφει στις αίθουσες, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κινηματογραφικού οργανισμού Καραγιάννης - Καρατζόπουλος.

«Η δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα»: Η θρυλική ελληνική κωμωδία αποκτά χρώμα

Αγαπημένη όσο λίγες ταινίες του ελληνικού σινεμά, το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», επιχρωματίστηκε και από τις 10/3 επιστρέφει στις αίθουσες, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κινηματογραφικού οργανισμού Καραγιάννης - Καρατζόπουλος.

«Η δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα»: Η θρυλική ελληνική κωμωδία αποκτά χρώμα - εικόνα 1

Μια από τις εμβληματικότερες στιγμές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου επανακυκλοφορεί στις σκοτεινές αίθουσες. Η ταινία «Η δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα», που έγραψε και σκηνοθέτησε το 1965 ο Γιώργος Τζαβέλλας, εκτός από την απολαυστική ερμηνευτική σύμπραξη του Γιώργου Κωνσταντίνου και της Μάρως Κοντού, αποτέλεσε και ένα από τα πιο εύστοχα σχόλια για τη χειραφέτηση της γυναίκας και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικογένειας. Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη της προβολή, η διάσημη κωμωδία επιστρέφει με ένα διαφορετικό, φιλόδοξο φορμά.

Ο επιχρωματισμός είχε τη δική του ιστορία
Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την ίδρυση του κινηματογραφικού οργανισμού Καραγιάννης - Καρατζόπουλος. Θέλοντας να γιορτάσει την επέτειο αυτή, η εταιρεία πήρε μια τολμηρή απόφαση. Παρότι παρόμοια εγχειρήματα απέτυχαν στην Αμερική τη δεκαετία του ’80, αποφάσισε να επιχρωματίσει ένα από τα ιερά κειμήλια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Η ταινία, η οποία περιγράφει την ξεκαρδιστική ιστορία του δημόσιου υπαλλήλου Αντώνη Κοκοβίκου και της συζύγου του Ελένης, είναι μια παραγωγή της Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης και αγοράστηκε το 2000 από την Καραγιάννης - Καρατζόπουλος μαζί με ολόκληρο το αρχείο της εταιρείας.

Το 2015 αποφασίστηκε να γίνει η πρώτη ασπρόμαυρη ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου που θα επιχρωματιστεί σε εργαστήρια του εξωτερικού. Η συμφωνία κλείστηκε με την κορυφαία εταιρεία στο χώρο West Wing Studios (έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με τη Sony Pictures) που εδρεύει στη Φλόριντα. Ο Αντώνης Καρατζόπουλος επέβλεψε προσωπικά την όλη διαδικασία, έτσι ώστε τα χρώματα να αποδώσουν όσο το δυνατόν πιο πιστά την εποχή που γυρίστηκε το φιλμ. Η κυκλοφορία του πρώτου τρέιλερ του επεξεργασμένου «Η δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα» προκάλεσε αίσθηση, πυροδοτώντας έντονη κουβέντα για τον επιχρωματισμό αγαπημένων ασπρόμαυρων φιλμ.

Πρεμιέρα με εκπλήξεις
Την Τρίτη 1/3 στο Mall Athens γίνονται τα αποκαλυπτήρια της νέας βερσιόν της αγαπημένης στο κοινό ελληνικής κωμωδίας, σε μια βραδιά που θα έχει εορταστικό χαρακτήρα. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης θα είναι ο οικοδεσπότης του event, το οποίο περιλαμβάνει εκπλήξεις από την πλούσια ιστορία της εταιρείας-θρύλος. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ο κινηματογραφικός οργανισμός Καραγιάννης - Καρατζόπουλος ιδρύθηκε το 1966 και άμεσα αναδείχτηκε σε αντίπαλον δέος της Φίνος Φιλμ.

Την τελευταία τετραετία της δεκαετίας του ’60 γνώρισε την απόλυτη ακμή του, υπογράφοντας μεγάλες εμπορικές επιτυχίες όπως «Το πιο Λαμπρό Αστέρι» με πρωταγωνιστές το ντουέτο Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ. Η Καραγιάννης - Καρατζόπουλος παραμένει μέχρι σήμερα ενεργή στην κινηματογραφική παραγωγή («Στα Καλά Καθούμενα», «Ο Μαγικός Καθρέφτης»), ενώ έχει αγοράσει τα δικαιώματα περισσότερων από 180 ταινιών, αρκετές από τις οποίες έχει αποκαταστήσει τα τελευταία χρόνια. Η είσοδος στην πρεμιέρα της Τρίτης 1/3 γίνεται μόνο με προσκλήσεις, ενώ η επιχρωματισμένη βερσιόν του «Η δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα» κυκλοφορεί πανελλαδικά την Πέμπτη 10 Μαρτίου στους κινηματογράφους.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της επιχρωματισμένης βερσιόν της ελληνικής κωμωδίας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.