Les Cowboys

4

Μοντέρνα, ελεγειακή διασκευή της «Αιχμάλωτης της Ερήμου» του Τζον Φορντ σε μια ταινία υπαρξιακής περιπλάνησης με πολλαπλές κοινωνικο-πολιτικές αναφορές.

Les Cowboys

Μοντέρνα, ελεγειακή διασκευή της «Αιχμάλωτης της Ερήμου» του Τζον Φορντ σε μια ταινία υπαρξιακής περιπλάνησης με πολλαπλές κοινωνικο-πολιτικές αναφορές.

Les Cowboys - εικόνα 1

Αναγνωρισμένο πια ως το κορυφαίο γουέστερν της ιστορίας, η «Αιχμάλωτη της Ερήμου» («The Searchers», 1956) όχι μόνο καταξίωσε τον Τζον Φορντ ως δημιουργό, πολύ σπουδαιότερο από έναν επιδέξιο αφηγητή, αλλά και ωρίμασε καλλιτεχνικά ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος άμεσα συνδεδεμένο με την εξωραϊσμένη εποποιία κατάκτησης της αμερικανικής Δύσης. Πρόκειται, ανάμεσα σ’ άλλα, για ένα φιλμ περιπλάνησης, μια υπαρξιακή οδύσσεια, το οποίο αποχαιρετά τον ήρωα ενός κόσμου που, μαζί με τις αξίες του, χάνεται με τον ερχομό της βιομηχανικής επανάστασης και της δημιουργίας ενός ευνομούμενου (εθνικού) κράτους.

Πρόκειται, επίσης, για τη βασική κινηματογραφική αναφορά του σκηνοθετικού ντεμπούτου του βραβευμένου με δύο Σεζάρ σεναρίου («Ο Προφήτης», «Σώμα με Σώμα») Τομά Μπιντεγκέν (έχει γράψει και την «Οικογένεια Μπελιέ»), μόνιμου συνεργάτη του Ζακ Οντιάρ: Όταν μια μέρα, χωρίς καμιά προειδοποίηση, η 16χρονη κόρη του δεν επιστρέφει σπίτι, ο Αλέν αρχίζει να την αναζητά απεγνωσμένα. Τα χρόνια περνούν, η οικογένειά του διαλύεται, και αυτός έχει πια ως μόνο στήριγμά του το γιο του.

Συνεχίζει όμως να ψάχνει με την ίδια, αυτοκαταστροφική εμμονή, πιστό αντίγραφο του Ίθαν –Τζον Γουέιν– Έντουαρντς (ο Αλέν είναι λάτρης της καουμπόικης μουσικής και κουλτούρας), ο οποίος αναζητούσε χωρίς ανάπαυση την απαχθείσα από τους Ινδιάνους ανιψιά του. Μόνο που στον 21ο αιώνα –η ταινία ξεκινά το 1994 και συνεχίζεται για χρόνια– τη θέση των Ινδιάνων έχουν πάρει οι Ισλαμιστές «τρομοκράτες», με τους οποίους φαίνεται πως έχει αναπτύξει σχέση η εξαφανισμένη Κέλι.

Les Cowboys - εικόνα 2

Περιπλανώμενος σε μια παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα γεμάτη αόρατα σύνορα, σε τέλεια αντίστιξη με τη φορντική Άγρια Δύση, πρώτα ο Αλέν και κατόπιν ο μικρός γιος του Ζορζ (στην ουσία πρόκειται για τον ίδιο, βαθιά διχασμένο ήρωα) θα «απορροφηθεί» από μια εμμονοληπτική ιδέα που θα τον οδηγήσει βαθιά στην Ανατολή και στα πολιτικά παιχνίδια της, θα τον φέρει ως την αλήθεια περνώντας τον μέσα από ένα σωρό ψέματα, θα τον καταστρέψει και συγχρόνως θα τον λυτρώσει.

Με μια ελεγειακή κινηματογραφική χειρονομία, ο Μπιντεγκέν θα περιγράψει sotto voce τη διαδρομή του προς μια Ιθάκη (και μια Πηνελόπη) που μπορεί να απομακρύνεται διαρκώς και να ξεφτίζει σε μια αφηρημένη ιδέα, όπως όλα τα νεανικά ιδανικά, προσφέρει όμως κι αυτή, σαν κάθε ταξίδι ζωής, αναπάντεχα ανταλλάγματα (η σχέση με τη Σαζάνα). Στο τέλος, ο σκηνοθέτης θα αποχαιρετήσει τον ήρωά του σεβαστικά, αφήνοντάς τον να χαθεί σιωπηλός πίσω από μια πόρτα, όπως ακριβώς κι ο Ίθαν Έντουαρντς. Μόνο που αυτήν τη φορά δεν θα είναι στο βάθος του αμερικανικού ορίζοντα, αλλά στην καρδιά της ευρωπαϊκής αστικής «ερήμου».

Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Les Cowboys

4
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 104 '
  • Τομά Μπιντεγκέν

Όταν μια μέρα χωρίς καμιά προειδοποίηση η 16χρονη κόρη του δεν επιστρέφει σπίτι, ο Αλέν αρχίζει να την αναζητά απεγνωσμένα. Τα χρόνια περνούν, ο Αλέν έχει πια μόνο στήριγμά του το γιο του. Συνεχίζει όμως να ψάχνει με την ίδια, αυτοκαταστροφική εμμονή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
14/05/2024

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 16/5

Διάσημα ονόματα του ελληνικού διεθνούς θεάματος προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.