Prohibition Era: Το top 5 ταινιών με φόντο την ποτοαπαγόρευση

Η απαγόρευση παρασκευής και κατανάλωσης ποτού στις Η.Π.Α. από το 1920 έως το 1933 ενέπνευσε την 7η Τέχνη. Δείτε τα best of των ταινιών της prohibition era.

Prohibition Era: Το top 5 ταινιών με φόντο την ποτοαπαγόρευση

Η απαγόρευση παρασκευής και κατανάλωσης ποτού στις Η.Π.Α. από το 1920 έως το 1933 ενέπνευσε την 7η Τέχνη. Δείτε τα best of των ταινιών της prohibition era.

Prohibition Era #cuttypaizei

Prohibition Era: Το top 5 ταινιών με φόντο την ποτοαπαγόρευση - εικόνα 1

Η έμπνευση ενός υπερσυντηρητικού λόμπι να κηρύξει παράνομη την παραγωγή και την κατανάλωση αλκοόλ στις Η.Π.Α. άνοιξε τους κοινωνικούς ασκούς του Αίολου κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου στη χώρα. Στην Αμερική από το 1920 έως το 1933 -γνωστή και ως Prohibition Era- η παρασκευή, διακίνηση, εισαγωγή, εξαγωγή και πώληση αλκοολούχων ποτών απαγορεύτηκε δια νόμου. Παρότι, κάποιοι πίστευαν ότι η ποτοαπαγόρευση θα αύξανε την επιχειρηματικότητα και θα ενίσχυε την «ηθικότητα» της κοινωνίας, τα αποτελέσματα τους διέψευσαν πανηγυρικά. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα, η μαύρη αγορά άνθισε, οι οργανωμένες συμμορίες κατέλαβαν τα αστικά κέντρα και η μαφία έκανε κουμάντο από την αστυνομία μέχρι την Γερουσία. Η αστυνόμευση ήταν σχεδόν αδύνατη, με αποτέλεσμα τα παράνομα αποστακτήρια -σημεία πώλησης να ξεπεράσουν τα 30.000 (διπλάσια σε σχέση με την προ Ποτοαπαγόρευσης εποχή). Την ίδια εποχή o δεινός καπετάνιος Bill McCoy εισάγει και εμπορεύεται στην Αμερική το Cutty Sark, ξέροντας, προφανώς, από καλό ουίσκι…

Όλα αυτά φυσικά ήταν αδύνατο να μην εμπνεύσουν την 7η τέχνη. Η εποχή της ποτοαπαγόρευσης πήρε μυθικές διαστάσεις, αποτελώντας μέχρι σήμερα το ιδανικό σκηνικό για ξετυλιχτούν gangster movies, μιούζικαλ και δράματα. Δείτε τις καλύτερες με φόντο την εποχή της ποταπαγόρευσης, όπου το παράνομο αλκοόλ ρέει άφθονο στο background.

To top-5 του Prohibition Era

Οι Αδιάφθοροι («The Untouchables») (1987)
Εξαιρετικό δείγμα γκανγκστερικού φιλμ, το οποίο απέσπασε τέσσερις οσκαρικές υποψηφιότητες, με τον αξεπέραστο Σον Κόνερι να κερδίζει τελικά το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του, στο ρόλο του Τζιμ Μαλόουν. Ο Μπράιαν Ντε Πάλμα βάζει σε δεύτερη μοίρα τα πραγματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Σικάγο το 1930, για ν’ αφεθεί ελεύθερος στο γοητευτικό εγχείρημα της επανεγγραφής του κλασικού γκανγκστερικού φιλμ, μέσα από μια κοφτερή σύγχρονη κινηματογραφική οπτική. Έτσι όλα επιτρέπονται, όπως η αντιγραφή πλάνο-πλάνο μιας θρυλικής σεκάνς από το «Θωρηκτό Ποτέμκιν»…



Παράνομοι («Lawless») (2012)
Στη Βιρτζίνια της ποτοαπαγόρευσης οι αδερφοί Μπόντουραντ είναι οι μεγαλύτεροι λαθρέμποροι αλκοόλ της περιοχής. Ο ερχομός του αστυνόμου Ρέικς από το Σικάγο, όμως, θα τους φέρει σε μετωπική σύγκρουση με το νόμο. Ο αγαπημένος στο ελληνικό κοινό τραγουδοποιός Νικ Κέιβ υπογράφει το σενάριο, ενώ ο Τζον Χίλκοουτ («Ο Δρόμος») δίνει το προσωπικό του στίγμα στην ταινία. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο Τομ Χάρντι-Τζέσικα Τσάστεϊν είναι αυτό, όμως, που κερδίζει τις εντυπώσεις.



Ο Δρόμος της Απώλειας («Road to Perdition») (2002)
Άλλο ένα γκανγκστερικό μούβι που μας μεταφέρει στο Σικάγο του 1930. Εκεί ο μαφιόζος εκτελεστής Μάικλ Σάλιβαν προσπαθεί να σώσει το γιο του, μοναδικό επιζώντα από τη σφαγή της οικογένειάς του. Διαθέτοντας εκδικητικό μένος στρέφεται ενάντια στη συμμορία του αφεντικού του, Τζον Ρούνι, που ενορχήστρωσε το έγκλημα. Νιούμαν, Χανκς και Λο συνθέτει το πρωτοκλασάτο πρωταγωνιστικό τρίο που δίνει σάρκα και οστά στους ήρωες-γκανγκστερ. Ο Σαμ Μέντες δημιουργεί ένα από τα καλύτερα φιλμ του είδους, κερδίζοντας επάξια Όσκαρ φωτογραφίας.



Το Πέρασμα του Μίλερ («Miller's Crossing») (1990)
Οι δαιμόνιοι αδελφοί Κοέν, το κορυφαίο ντουέτο εδώ και δεκαετίες στο αμερικανικό σινεμά, επιστρέφουν στο τραυματικό παρελθόν της χώρας τους. Ένας χρεωμένος τζογαδόρος, ο οποίος δουλεύει την εποχή της ποτοαπαγόρευσης για έναν μεγαλο-μαφιόζο, εκμεταλλεύεται τη σύγκρουσή του με μια αντίπαλη συμμορία για να υπονομεύσει τους πάντες με ένα μακιαβελικό σχέδιο. Σαρδόνιο χιούμορ, γραφικά βίαια ξεσπάσματα και μια θανατηφόρα κομψότητα συνθέτουν ένα από τα κορυφαία νέο-νουάρ.



Δημόσιος Κίνδυνος («Public Enemies») (2009)
Το πρωταγωνιστικό ντουέτο Τζόνι Ντεπ και Κρίστιαν Μπέιλ αποτελεί την ορμητική ερμηνευτική δύναμη του γκανγκστερικού φιλ. Ο πάντοτε καταιγιστικός Μάικλ Μαν («Heat») μεταφέρει με ανεβασμένες αφηγηματικές στροφές την ιστορία του αντιεξουσιαστή γκάνγκστερ-ληστή τραπεζών Τζον Ντίλιντζερ, στην οθόνη. Χορταστική, δυναμική περιπέτεια που κοιτά με κριτικό μάτι την Αμερική του κραχ και τις αξίες της, προσφέροντας ταυτόχρονα μεγάλες δόσεις σασπένς.

#cuttypaizei tip

Το 1933, η Ποτοαπαγόρευση ανακλήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ (πλην του Μισσισίπι που νομιμοποίησε το αλκόολ το 1966), και η λήξη της επέφερε μεγάλη άνοδο στις πωλήσεις του whisky με το Cutty Sark να γίνει το Νο1 Σκοτσέζικο Ουσκι στις ΗΠΑ φτάνοντας από τα 1 εκατ.κιβώτια τα 2,7!

Θέλεις λίγο retro feeling ακόμα; Kλείσε θέση στο www.urbanadventures.gr και ζήσε for free την εμπειρία ενός Urban Adventure Τour. Ανακάλυψε ό,τι πιο retro vintage «κρύβεται» στην πόλη…από δισκάδικα γεμάτα επιτυχίες άλλων δεκαετιών, μέχρι retro κουρεία για το πιο vintage look, κι από pre-owned έπιπλα μέχρι dance halls που μαθαίνουν φιγούρες οι Swing dancers, το crew του Cutty Sark σου υπόσχεται ότι μετά από αυτό θα δεις την Αθήνα με άλλο μάτι. Άσε που μετά από κάθε tour ακολουθεί party, όπου θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις μοναδικά Cutty Sark cocktails και dj sets! Ψήθηκες, έτσι;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/05/2024

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.