Με οδηγό τη νοσταλγία

Σύγχρονες ταινίες – φόρος τιμής στο retro vintage που κράτησαν αναλλοίωτο το ύφος μιας άλλης εποχής και ξεχώρισαν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα.

Με οδηγό τη νοσταλγία

Σύγχρονες ταινίες – φόρος τιμής στο retro vintage που κράτησαν αναλλοίωτο το ύφος μιας άλλης εποχής και ξεχώρισαν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα.

#cuttypaizei με την αναβίωση του retro-vintage

Με οδηγό τη νοσταλγία - εικόνα 1
«Σικάγο»

Η πανηγυρική είσοδος μας στον ελπιδοφόρο 21ο αιώνα έφερε μιαν πρωτόγνωρη κινηματογραφική λατρεία για το ρετρό στην οθόνη. Μια σειρά από μιούζικαλ, δράματα και κομεντί ξεδιπλώθηκαν με φόντο το Παρίσι της μπελ επόκ, την Νέα Υόρκη των 20s και το Σικάγο της ποτοαπαγόρευσης. Στο τελευταίο, εκτυλίσσεται το μιούζικαλ «Σικάγο» του Ρομπ Μάρσαλ, που τίναξε την οσκαρική μπάνκα στον αέρα το 2003. Το αμερικανικό φιλμ που κέρδισε έξι συνολικά αγαλματίδια, ανάμεσά και αυτό της καλύτερης ταινίας, μας μεταφέρει στην μαγική αμερικανική σόου μπιζ των 20s. Η Ρόξι Χαρτ, μια άσημη χορεύτρια, φυλακίζεται για τη δολοφονία του εραστή της. Με τη βοήθεια της συγκρατούμενή της, Βέλμα Κέλι, διάσημης ντίβας του βαριετέ, προσπαθεί να κερδίσει με κάθε τρόπο το celebrity status που θα την γλιτώσει από την θανατική ποινή. Ένα εντυπωσιακό μιούζικαλ που περιελάμβανε σχόλια πάνω στα μίντια και την έννοια της δικαιοσύνης, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το «Καμπαρέ» του 21ου αιώνα!

Με οδηγό τη νοσταλγία - εικόνα 2
«Μεσάνυχτα στο Παρίσι»

Το 2004, ο Μάρτιν Σκορτσεζε μετέφερε με τον «Ιπτάμενο Κροίσο» την βιογραφία «Hughes» του Ρίτσαρντ Χακ στην οθόνη, δίνοντας κινηματογραφική πνοή σε έναν ακόμη αμφιλεγόμενο ήρωα, τον Χάουαρντ Χιούζ. Ο Αμερικανός βιρτουόζος αποτύπωσε την πολυτάραχη ζωή του εκκεντρικού, αυτοδημιούργητου εκατομμυριούχου Χάουαρντ Χιουζ με την μοναδική αφηγηματική του δυναμική. Η βιογραφική υπερπαραγωγή που μας ταξίδεψε στις δεκαετίες του 20’, του 30’ και του 40’ μέσα από την παραμορφωτική ματιά του μεγιστάνα Χιούζ, κέρδισε 11 συνολικά υποψηφιότητες για Όσκαρ, αποσπώντας τελικά πέντε αγαλματίδια.

Το πιο κομψό, νοσταλγικό ταξίδι στα παριζιάνικα 20s είναι έργο ενός εκ των κορυφαίων Αμερικανών σκηνοθετών όλων των εποχών. Ο πανούργος Γούντι Άλεν σκαρφίστηκε το 2011 με το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» ένα ευφυές και απολαυστικό ταξίδι στην μπελ επόκ της Πόλης του Φωτός. Ξεναγός μας είναι ένας Αμερικανός σεναριογράφος, λάτρης της ρομαντικής και μποέμικης ζωής, που επισκέπτεται με την γυναίκα του το Παρίσι. Ένα βράδυ, όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, θα βρεθεί ξαφνικά πίσω στο Παρίσι των 20s, όπου συναντά μια σειρά μυθικών χαρακτήρων, από τον Χέμινγουεϊ, τον Νταλί και τη Γερτρούδη Στάιν μέχρι τον Κόουλ Πόρτερ, τον Μπουνιουέλ και τον Πικάσο. Το Όσκαρ και η Χρυσή Σφαίρα Σεναρίου ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κερδίσει ο αγαπημένος Γούντι.

Με οδηγό τη νοσταλγία - εικόνα 3
«Υπέροχος Γκάτσμπι»

Δυο χρόνια αργότερα, είναι η σειρά του Mπαζ Λούρμαν να αναβιώσει τον λαμπερό κόσμο της δεκαετίας του ’20 με πρωταγωνιστή ένα από τους γοητευτικότερους λογοτεχνικούς ήρωες όλων των εποχών, τον πανέμορφο και υπερφιλόδοξο Γκάτσμπι… Ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» ζωντάνεψε την Νέα Υόρκη του 1922 με απόλυτη ακρίβεια, επική φαντασμαγορία και τζαζ διάθεση κερδίζοντας Όσκαρ Κοστουμιών και Σκηνογραφίας. Δεν είναι μόνο το Χόλιγουντ που αποτείνει φόρο τιμής συχνά πυκνά στο retro vintage γιατί…

#cuttypaizei και στην Ελλάδα

Με οδηγό τη νοσταλγία - εικόνα 4
«Μικρά Αγγλία»

Το 2013 η επίσημη υποψηφιότητα της χώρας μας για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ήταν το δράμα εποχής «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη (στηρίχθηκε στο ομότιτλο μπεστ σέλερ της). Η ταινία αφηγείται έναν ανεκπλήρωτο έρωτα που εκτυλίχθηκε στην Άνδρο του μεσοπολέμου, ένα πάθος που αποτελεί την αφορμή για να ξετυλιχθεί μια γοητευτική κινηματογραφική σπουδή πάνω στην καταπιεσμένη γυναικεία ψυχοσύνθεση. Έξι Βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ανάμεσα και αυτό της Καλύτερης ταινίας.

#cuttypaizei tip.

Θέλεις λίγο retro feeling ακόμα; Kλείσε θέση στο www.urbanadventures.gr και ζήσε for free την εμπειρία ενός Urban Adventure Τour. Ανακάλυψε ό,τι πιο retro vintage «κρύβεται» στην πόλη…από δισκάδικα γεμάτα επιτυχίες άλλων δεκαετιών, μέχρι retro κουρεία για το πιο vintage look, κι από pre-owned έπιπλα μέχρι dance halls που μαθαίνουν φιγούρες οι Swing dancers, το crew του Cutty Sark σου υπόσχεται ότι μετά από αυτό θα δεις την Αθήνα με άλλο μάτι. Άσε που μετά από κάθε tour ακολουθεί party, όπου θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις μοναδικά Cutty Sark cocktails και dj sets! Ψήθηκες, έτσι;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".