Άσφαλτος

3

Η σύγχρονη αστική αλλοτρίωση γλυκαίνει με έναν σουρεαλιστικά τρυφερό και κινηματογραφικά ευρηματικό τρόπο.

Άσφαλτος

Η σύγχρονη αστική αλλοτρίωση γλυκαίνει με έναν σουρεαλιστικά τρυφερό και κινηματογραφικά ευρηματικό τρόπο.

Άσφαλτος - εικόνα 1

Στοιχείο άμεσα συνδεδεμένο με τον αστικό πολιτισμό, η άσφαλτος κουβαλά μαζί της τις έννοιες της προόδου, της τεχνολογικής ανάπτυξης, της ευημερίας, αλλά και της αλλοτρίωσης, της φυσικής καταστροφής και του μοναχικού, εν μέσω πολυκοσμίας, τρόπου ζωής. Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Σαμουέλ Μπενσετρί την τοποθετεί στον τίτλο της ιδιότυπης, τρίτομης (προς το παρόν) μυθιστορηματικής αυτοβιογραφίας του – συλλογή διηγημάτων «Χρονικά της ασφάλτου», από την οποία δύο ιστορίες διασκευάζονται για τις σεναριακές ανάγκες της τελευταίας μεγάλου μήκους ταινίας του.

Ο 42χρονος Γάλλος είναι ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης, ο οποίος στα 27 του χρόνια εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα και στα 30 του γύρισε την πρώτη του ταινία. Τη φιλόδοξη μα άνιση κωμωδία «Janis and John» με τους Φρανσουά Κλιζέ, Σερζί Λοπέζ, Κριστόφ Λαμπέρ, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και την τότε σύζυγό του Μαρί Τρεντινιάν στον τελευταίο πρωταγωνιστικό ρόλο της. Ακολούθησε το βραβευμένο για το σενάριό του στο Φεστιβάλ του Σάντανς «J’ai Toujours Reve d’Etre un Gangster», το οποίο δεν προβλήθηκε στη χώρα μας, όπως και οι επόμενες δύο ταινίες του, για να επιστρέψει φέτος δυναμικά με την καλύτερη ως τώρα κινηματογραφική δουλειά του, η οποία συμμετείχε εκτός συναγωνισμού στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών.

Άσφαλτος - εικόνα 2

Η «Άσφαλτος» αφορά τρεις ιστορίες (η μία πρωτότυπη) συνάντησης μοναχικών ανθρώπων, οι οποίοι κατοικούν σε μια εργατική πολυκατοικία στα προάστια του Παρισιού. Ο ένας είναι ο δύστροπος Στέρνκοβιτς, ο μόνος ο οποίος αρνείται να συνεισφέρει στην επιδιόρθωση του ασανσέρ, επειδή μένει στον πρώτο όροφο,. Σύντομα όμως θα βρεθεί σε αναπηρικό καροτσάκι… Ο δεύτερος είναι ένας νεαρός (ο 17χρονος γιος του σκηνοθέτη Ζιλ Μπενσετρί), ο οποίος πιάνει φιλίες με μια παλιά ντίβα του σινεμά (η Ιζαμπέλ Ιπέρ σε ένα αυτοβιογραφικό ρόλο) που μετακομίζει προσωρινά στο απέναντί του διαμέρισμα. Τρίτη είναι η κυρία Χαμιντά, μια μεσόκοπη γυναίκα αλγερινής καταγωγής με το γιο της στη φυλακή, η οποία περιθάλπει έναν Αμερικανό… αστροναύτη που προσγειώθηκε στην ταράτσα, περιμένοντας τη NASA να τον περιμαζέψει.

Διακριτικό, σουρεαλιστικό χιούμορ, ζωντανοί χαρακτήρες και αποστασιοποιημένη σκηνοθετική προσέγγιση δημιουργούν ένα απόλυτα γνώριμο, μα ταυτόχρονα αλλόκοτο κινηματογραφικό σύμπαν. Αυτό του Τζιμ Τζάρμους, του Άκι Καουρισμάκι, αλλά και του Ρόι Άντερσον, όπου τρυφερότητα, αμηχανία, στεγνός ρεαλισμός και αίσθηση του παραλόγου συνυπάρχουν αρμονικά, βγαλμένα μέσα από την αληθινή ζωή. Αυτή της «ασφάλτου», την οποία ο Μπενσετρί παραλληλίζει με μια ιστορία πτώσης και ανύψωσης (όλοι οι ήρωες κάποια στιγμή πέφτουν κυριολεκτικά και ξανασηκώνονται χάρη στους άλλους), τη γεμίζει πικάντικες, αόρατες καθημερινές λεπτομέρειες και σινεφίλ αναφορές (ο «φωτογράφος» Στέρνκοβιτς, η συνεσταλμένη νοσοκόμα και οι «Γέφυρες του Μάντισον») και μας τη σερβίρει σαν μια γλυκιά κινηματογραφική μελωδία γεμάτη πικρές νότες.

Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Άσφαλτος

Asphalte
3
  • Κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 100 '
  • Σαμουέλ Μπενσετρί

Σε μια εργατική πολυκατοικία στα προάστια του Παρισιού τρεις απροσδόκητες συναντήσεις θα φέρουν κοντά έξι μοναχικούς ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.