Μία Φορά το Χρόνο

1,5

Ένα χλιαρό και κοινότοπο κινηματογραφικό έδεσμα που τρώγεται εθιμοτυπικά μια φορά το χρόνο…

Μία Φορά το Χρόνο

Ένα χλιαρό και κοινότοπο κινηματογραφικό έδεσμα που τρώγεται εθιμοτυπικά μια φορά το χρόνο…

Μία Φορά το Χρόνο - εικόνα 1

Εβδομήντα χρόνια μετά το «Μια Υπέροχη Ζωή» του Φρανκ Κάπρα το Χόλιγουντ προσπαθεί απεγνωσμένα να φτιάξει μια ταινία που θα μιλά με στιβαρή και ποιοτική κινηματογραφική γλώσσα για το πνεύμα των Χριστουγέννων. Παρ’ όλα αυτά, το αμερικανικό σινεμά τα καταφέρνει καλύτερα όταν κρεμά το βιτριολικό σαρκασμό στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του (από τα «Γκρέμλινς» μέχρι το «Ο Αϊ-Βασίλης είναι… Λέρα»), παρά όταν προσπαθεί να ξεφουρνίσει μια feelgood οικογενειακή κομεντί («Χριστούγεννα στα Τέσσερα»).

Ακόμη και οι Άγγλοι κατάφεραν στις αρχές των ’00s με το «Αγάπη Είναι…» να παρουσιάσουν ένα αξιοπρεπέστερο φιλμ από τους καταναλωτικά χριστουγεννόπληκτους, αλλά σινε-εορταστικά άσφαιρους Αμερικανούς. Ο Τζέσι Νέλσον τού «Το Όνομά μου είναι Σαμ» περνά ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια και πάλι πίσω από την κάμερα για να παρουσιάσει μια γλυκόπικρη κομεντί με φόντο το στολισμένο έλατο.

Μία Φορά το Χρόνο - εικόνα 2

Η οικογενειακή του κομεντί συγκεντρώνει μια πρωτοκλασάτη ομάδα σταρ, από τις οσκαρικές παλιοσειρές Άλαν Άρκιν - Νταϊάν Κίτον, τον αγαπημένο Τζον Γκούντ­μαν, τις νεαρές καλλονές Ολίβια Γουάιλντ, Αμάντα Σέιφριντ και την αναγεννημένη Μαρίζα Τομέι. Ένα απόλυτα ισορροπημένο καστ για ένα ουδέτερο family film. Όλοι οι παραπάνω σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την οικογένεια Κούπερ, η οποία μαζεύεται στο σπίτι της Σάρλοτ και του Σαμ για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Τέσσερις γενιές της πολυμελούς οικογένειας στριμώχνονται στο παραδοσιακό τραπέζι, που αποτελεί μια ρουτινιάρικη υποχρέωση για τους περισσότερους, μόνο που φέτος μια σειρά από γεγονότα του δίνουν απρόσμενη τροπή.

Όσο όμως το ένα απροσδόκητο γεγονός διαδέχεται το άλλο, το σπιρτόζικο ξεκίνημα (ξεχωρίζει το πολιτικό δούλεμα που ρίχνει η Γουάιλντ στο ρεπουμπλικάνο στρατιώτη που τη φλερτάρει) δίνει τη θέση του στις μελοδραματικές σεναριακές ευκολίες και σε μια σειρά συμπτώσεων που δεν πείθουν κανέναν για την αυθεντικότητά τους. Από τα συγκινητικά φλασμπάκ και τις δακρύβρεχτες εκατέρωθεν εξομολογήσεις μέχρι το αναμενόμενο φινάλε, το φιλμ σερβίρει ένα χλιαρό και κοινότοπο χριστουγεννιάτικο κινηματογραφικό έδεσμα, που τρώγεται εθιμοτυπικά μία φορά το χρόνο.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Φορά το Χρόνο

Love the Coopers
1,5
  • Κωμωδία
  • 2015
  • Τζέσι Νέλσον

Τέσσερις γενιές της πολυμελούς οικογένειας Κούπερ μαζεύονται στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι που αποτελεί μια ρουτινιάρικη υποχρέωση για τους περισσότερους. Μόνο που φέτος μια σειρά από γεγονότα δίνουν απρόσμενη τροπή στο εορταστικό γεύμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.