Ο Σνούπι και ο Τσάρλι Μπράουν -Πίνατς: Η Ταινία

3,5

Επιτυχημένη μεταφορά του διάσημου κόμικς του Τσαρλς Σουλτς, η οποία αποτυπώνει εύστοχα το αντισυμβατικό πνεύμα και το ιδιότυπο χιούμορ του.

Ο Σνούπι και ο Τσάρλι Μπράουν -Πίνατς: Η Ταινία

Επιτυχημένη μεταφορά του διάσημου κόμικς του Τσαρλς Σουλτς, η οποία αποτυπώνει εύστοχα το αντισυμβατικό πνεύμα και το ιδιότυπο χιούμορ του.

Ο Σνούπι και ο Τσάρλι Μπράουν -Πίνατς: Η Ταινία - εικόνα 1

Αν εξαιρέσει κάποιος τους υπερήρωες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα «Πίνατς», οι περιπέτειες του Τσάρλι Μπράουν και της παρέας του δηλαδή, είναι ίσως το διασημότερο κόμικς του προηγούμενου αιώνα. Διά χειρός Τσαρλς Σουλτς, ξεκίνησαν να δημοσιεύονται τον Οκτώβριο του 1950 σε εννιά αμερικανικές εφημερίδες ως ασπρόμαυρο καθημερινό γελοιογραφικό κόμικς τεσσάρων καρέ (επηρεασμένο από το Γιονκόμα στιλ των γιαπωνέζικων manga), για να εξελιχθούν γρήγορα σε αναπόσπαστο κομμάτι 2.600 εντύπων και απόλαυση 355 εκατομμυρίων αναγνωστών σε 75 χώρες.

Ακολούθησε μια ανάλογα επιτυχημένη τηλεοπτική καριέρα, μουσικές ηχογραφήσεις, θεατρικά μιούζικαλ, κάθε λογής merchandise, ακόμα και θεματικά πάρκα. Έτσι, αν και ο πρωτότυπος κύκλος των «Πίνατς» έκλεισε το 2000 (συνεχίζεται φυσικά από τους επιγόνους του δημιουργού), το λιτό σχεδιαστικό στιλ, μα κυρίως το αντισυμβατικό χιούμορ, οι ζωντανοί, πρωτότυποι χαρακτήρες και το υπόγεια κριτικό πνεύμα του Σουλτς απέναντι στο American success story επηρέασαν καθοριστικά όχι μόνο την 9η τέχνη, αλλά και ολόκληρη τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Ο Σνούπι και ο Τσάρλι Μπράουν -Πίνατς: Η Ταινία - εικόνα 2

Η συντομία των επεισοδίων και η έλλειψη (πολλών) διαλόγων που χαρακτηρίζουν το strip δυσκόλεψαν την κινηματογραφική μεταφορά του, με δύο συμπαθή animation του Μπιλ Μελέντεζ –που δανείζει εδώ, μετά θάνατον (!), τη φωνή του στους Σνούπι και Γούντστοκ– πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες να ξεχωρίζουν από τις πέντε συνολικά προσπάθειες.

Να όμως που οι παραγωγοί της «Εποχής των Παγετώνων», η οικογένεια Σουλτς (ο γιος Κρεγκ και ο εγγονός Μπράιαν) ως σεναριογράφοι και ο σκηνοθέτης του «Χόρτον» κατάφεραν να στήσουν πρώτα ένα συμπαγές στόρι (ο ατζαμής, συνεσταλμένος Τσάρλι Μπράουν ερωτεύεται την καινούργια συμμαθήτριά του και με τη βοήθεια του πιστού σκύλου του Σνούπι προσπαθεί να βρει τρόπο να την πλησιάσει) και κατόπιν μια ευφυώς διασκεδαστική ταινία, η οποία αποτυπώνει εύστοχα το στακάτο χιούμορ, την υποδειγματικά ακριβή περιγραφή της παιδικής ψυχολογίας και την cool σατιρική ματιά του αριστουργηματικού κόμικς. Ποτέ η ιστορία ενός γεννημένου loser (η απόλυτη αμερικανική προσβολή) δεν ήταν τόσο απολαυστική. Η ταινία προβάλλεται σε 2D και 3D, αποκλειστικά μεταγλωττισμένη.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Σνούπι και ο Τσάρλι Μπράουν - Πίνατς: Η Ταινία

The Peanuts Movie
3,5
  • Animation
  • 2015
  • Διάρκεια: 93 '
  • Στιβ Μαρτίνο

Ο ατζαμής και συνεσταλμένος Τσάρλι Μπράουν ερωτεύεται τη Μικρή Κοκκινομάλλα, το καινούργιο κορίτσι στην τάξη του. Με τη βοήθεια του πιστού σκύλου του Σνούπι προσπαθεί να βρει τρόπο να την πλησιάσει, αλλά αποτυγχάνει σε ό,τι και να δοκιμάσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".