Βόλτα στο Κενό

2

Η συναρπαστική αληθινή ιστορία που ενέπνευσε το οσκαρικό ντοκιμαντέρ «Σε Τεντωμένο Σχοινί» γίνεται ένα υπερβολικά χιουμοριστικό, σχεδόν καρτουνίστικο περιπετειώδες(;) θρίλερ.

Βόλτα στο Κενό

Δεξιοτέχνης σχοινοβάτης, ο Γάλλος Φιλίπ Πετί αποφασίζει το 1974 να περπατήσει από τον ένα νεοϋορκέζικο Δίδυμο Πύργο στον άλλο πάνω σε ένα συρματόσχοινο. Εγχείρημα που, εκτός από άκρως επικίνδυνο, ήταν και εντελώς παράνομο. Η συναρπαστική αληθινή ιστορία που ενέπνευσε το οσκαρικό ντοκιμαντέρ «Σε Τεντωμένο Σχοινί» γίνεται ένα υπερβολικά χιουμοριστικό, σχεδόν καρτουνίστικο περιπετειώδες(;) θρίλερ.

Βόλτα στο Κενό - εικόνα 1

Αν μη τι άλλο, η ταινία κάνει εξαρχής σαφείς τις προθέσεις της. Με μια περούκα αλά «Ηλίθιος και Πανηλίθιος» και μιλώντας με γαλλικό αξάν αλά Pepe Le Pew, ο Τζότζεφ Γκόρντον-Λέβιτ μας χαιρετάει από την κορυφή του Αγάλματος της Ελευθερίας ως Φιλίπ Πετί και μας διηγείται σε πρώτο πρόσωπο την απίστευτη ιστορία του. Χαρισματικός και ριψοκίνδυνος σχοινοβάτης που έγινε διάσημος για τις βόλτες του πάνω από την Παναγία των Παρισίων και τη γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ, ο πεισματάρης Γάλλος έβαλε από μικρός στόχο της ζωής του να περπατήσει πάνω σε σύρμα δεμένο στις κορυφές των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης, οι οποίοι όταν εγκαινιάστηκαν, το 1973, ήταν τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο. Εγχείρημα που, εκτός από άκρως επικίνδυνο, ήταν φυσικά και εντελώς παράνομο.

Βόλτα στο Κενό - εικόνα 2

Αφηγούμενο την ίδια ιστορία, το ντοκιμαντέρ του Τζέιμς Μαρς «Σε Τεντωμένο Σχοινί» είχε κερδίσει το Όσκαρ το 2008, μοντάροντας ντοκουμέντα, εξομολογήσεις και αναπαραστατικό υλικό σαν ένα αγωνιώδες, συναρπαστικό θρίλερ. Ο έμπειρος Ρόμπερτ Ζεμέκις («Επιστροφή στο Μέλλον», «Φόρεστ Γκαμπ», «Ο Ναυαγός») επιλέγει όμως έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο για να «ξεκλειδώσει» την υπόθεση Πετί. Αποφεύγοντας την ακαδημαϊκή, τηλεοπτική πλέον λογική της κλασικής βιογραφίας, την οποία ειρωνεύεται φανερά με τις αρχικές περιπέτειες του ριψοκίνδυνου ήρωά του στους δρόμους του Παρισιού, υιοθετεί μια ανάλαφρη, σατιρική προσέγγιση, που μοιάζει να παίρνει αποστάσεις από αυτή την ιλιγγιώδη εκδοχή του (γαλλο)αμερικανικού ονείρου.

Προχωρά βαθιά στα χωράφια της κωμωδίας, αντιμετωπίζει γεγονότα και χαρακτήρες με την ανάλογη αφηγηματική ελαφρότητα, αλλά σταδιακά εκτροχιάζεται σε καρτουνίστικες σχεδόν υπερβολές και αφέλειες (ο γραφικός μέντορας Μπεν Κίνγκσλεϊ, η σχέση του Πετί με την Άνι, οι Γάλλοι που μιλάνε μεταξύ τους αγγλικά), οι οποίες υπονομεύουν κάθε ίχνος σοβαρότητας – άρα και αγωνίας για την τύχη του εγχειρήματος ή ψυχολογικής εμβάθυνσης στους χαρακτήρες. Μικρή η βοήθεια του άρτιου τεχνικά 3D, που κόβει την ανάσα, και της εικόνας των Δίδυμων Πύργων, οι οποίοι ξαναϋψώνονται με νοσταλγικό τρόπο.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Βόλτα στο Κενό

The Walk
2
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 123 '
  • Ρόμπερτ Ζεμέκις

Δεξιοτέχνης σχοινοβάτης, ο Γάλλος Φιλίπ Πετί αποφασίζει το 1974 να περπατήσει από τον ένα νεοϋορκέζικο Δίδυμο Πύργο στον άλλο πάνω σε ένα συρματόσχοινο. Κάτι που, εκτός από άκρως επικίνδυνο, ήταν και εντελώς παράνομο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.