Τζίμι Χέντριξ. Η Τύχη Είναι με τους Βιρτουόζους

2

Η ατμόσφαιρα, οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και τα κοινωνικά προβλήματα των ’60s αναβιώνουν μέσα από μια ενδιαφέρουσα, αλλά συχνά μπερδεμένη στο ίδιο της το υλικό βιογραφία.

Τζίμι Χέντριξ. Η Τύχη Είναι με τους Βιρτουόζους

Από άγνωστος κιθαρίστας σε νεοϋορκέζικα κλαμπ, ο Τζίμι Χέντριξ εισβάλλει δυναμικά στη λονδρέζικη μουσική σκηνή του 1966 και αλλάζει την ιστορία της ροκ μουσικής. Η ατμόσφαιρα, οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και τα κοινωνικά προβλήματα των ’60s αναβιώνουν μέσα από μια ενδιαφέρουσα, αλλά συχνά μπερδεμένη στο ίδιο της το υλικό βιογραφία.

Τζίμι Χέντριξ. Η Τύχη Είναι με τους Βιρτουόζους - εικόνα 1

Συγγραφέας μυθιστορημάτων, βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος («12 Χρόνια Σκλάβος») και σκηνοθέτης, ο 50χρονος Τζον Ρίντλεϊ διαλέγει μία από τις χαρισματικότερες μορφές της σύγχρονης μουσικής για να θέσει, μέσω ενός βιογραφικού δράματος, ερωτήσεις πάνω στις έννοιες της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της σχέσης της με την κοινωνική στράτευση και του προσωπικού τιμήματος της ελεύθερης, ασυμβίβαστης έκφρασης. Συναντά τον 24χρονο Τζίμι Χέντριξ ως άγνωστο κιθαρίστα σε νεοϋορκέζικα κλαμπ του 1966 και τον ακολουθεί μέχρι τη δυναμική εισβολή του στη λονδρέζικη ροκ σκηνή και την ηχογράφηση του «Are you experienced?» έπειτα από ένα χρόνο.

Με μια casual, ημι-ντοκιμαντερίστικη κινηματογράφηση κι ένα γεμάτο inserts και απότομα κοψίματα μοντάζ, ο Ρίντλεϊ προσπαθεί να αποτυπώσει –υπό το διακριτικό πρίσμα μιας αποστασιοποιημένης κριτικής– το ιλιγγιώδες και γεμάτο δυνατότητες πνεύμα των ’60s. Δεν καταφέρνει να ισορροπήσει απόλυτα το υλικό του, άλλες φορές παρασυρμένος από μια ρετρό νοσταλγία και άλλοτε χάνοντας χρόνο σε ένα αβαθές δράμα χαρακτήρων. Διαθέτει όμως ενέργεια κι έναν πειστικό πρωταγωνιστή, ενώ η δημιουργική δουλειά στο σάουντρακ υπερκαλύπτει την αδυναμία εξασφάλισης δικαιωμάτων για τα αυθεντικά τραγούδια του Χέντριξ.

Μ. Βρετανία. 2013. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Τζίμι Χέντριξ. Η Τύχη Είναι με τους Βιρτουόζους

Jimi. All Is by my Side
2
  • Βιογραφική
  • 2013
  • Διάρκεια: 118 '
  • Τζον Ρίντλεϊ

Από άγνωστος κιθαρίστας σε νεοϋορκέζικα κλαμπ, ο Τζίμι Χέντριξ εισβάλλει δυναμικά στη λονδρέζικη μουσική σκηνή του 1966 και αλλάζει την ιστορία της ροκ μουσικής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.