Σκλάβα της Αγάπης

3

Ένα ρηξικέλευθο –για την εποχή του– πολιτικό μελόδραμα που καυτηρίασε την πλάνη της σόου μπιζ και μίλησε περισσότερο συναισθηματικά και λιγότερο ορθολογικά για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Σκλάβα της Αγάπης

Στην Κριμαία του 1918 γυρίζεται μια βωβή ταινία με πρωταγωνίστρια τη Ρωσίδα σταρ της εποχής Όλγα Βεζένσκαγια. Ο εμφύλιος μεταξύ των μπολσεβίκων και των τσαρικών βρίσκεται ακόμη μακριά, αλλά οι πρώτες ελλείψεις έχουν ήδη εμφανιστεί δυσκολεύοντας την παραγωγή σε ένα ρηξικέλευθο –για την εποχή του– πολιτικό μελόδραμα που καυτηρίασε την πλάνη της σόου μπιζ και μίλησε περισσότερο συναισθηματικά και λιγότερο ορθολογικά για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Σκλάβα της Αγάπης - εικόνα 1

Σε ηλικία τριάντα ενός χρόνων, ο Νικίτα Μιχάλκοφ γύρισε ένα πρωτότυπο μελόδραμα κόντρα στον ξύλινο σοσιαλιστικό ρεαλισμό που είχε επιβληθεί ως κυρίαρχο αισθητικό ρεύμα στη Σοβιετική Ένωση για πάνω από μισό αιώνα. Η δεύτερη ταινία στην καριέρα του Ρώσου δημιουργού μάς ταξιδεύει στην Κριμαία του 1918, όπου γυρίζεται μια βωβή ταινία με πρωταγωνίστρια τη Ρωσίδα σταρ της εποχής Όλγα Βεζένσκαγια. Ο εμφύλιος μεταξύ των μπολσεβίκων και των τσαρικών βρίσκεται ακόμη μακριά, αλλά οι πρώτες ελλείψεις έχουν ήδη εμφανιστεί δυσκολεύοντας την παραγωγή.

Η Όλγα περιμένει ματαίως τον συμπρωταγωνιστή κι εραστή της Μαξάκοφ να έρθει από τη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον οπερατέρ Βίκτορ. Όντας ακόμη νέος και ακμαίος (σε αντίθεση με το τουλάχιστον αδιάφορο σύγχρονο έργο του), ο Μιχάλκοφ κάνει μια ρηξικέλευθη αποδόμηση του μελοδράματος, χρησιμοποιώντας παράλληλα ειρωνικά τους κώδικες του βωβού σινεμά. Το αποτέλεσμα, κομψό και φρέσκο για την εποχή του, με τις ημι-ονειρικές σεκάνς καυτηρίασε την πλάνη της σόου μπιζ και μίλησε περισσότερο συναισθηματικά και λιγότερο ορθολογικά για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Σοβιετική Ένωση. 1976. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Σκλάβα της Αγάπης

Raba Liubvi / A Slave of Love
3
  • Σινεφίλ
  • 1976
  • Διάρκεια: 94 '
  • Νικίτα Μιχάλκοφ

Στην Κριμαία του 1918 γυρίζεται μια βωβή ταινία με πρωταγωνίστρια τη Ρωσίδα σταρ της εποχής Όλγα Βεζένσκαγια. Ο εμφύλιος μεταξύ των μπολσεβίκων και των τσαρικών βρίσκεται ακόμη μακριά, αλλά οι πρώτες ελλείψεις έχουν ήδη εμφανιστεί. Η Όλγα περιμένει ματαίως τον συμπρωταγωνιστή και εραστή της Μαξάκοφ να έρθει από τη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον οπερατέρ Βίκτορ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".