Πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ

Ο θρυλικός Αιγύπτιος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στα 83 του χρόνια, αφήνοντας παρακαταθήκη αξεπέραστους κινηματογραφικούς ρόλους, από τον «Λόρενς της Αραβίας» ως το «Αστείο Κορίτσι» και το «Δόκτωρ Ζιβάγκο».

Πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ

Ο θρυλικός Αιγύπτιος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στα 83 του χρόνια, αφήνοντας παρακαταθήκη αξεπέραστους κινηματογραφικούς ρόλους, από τον «Λόρενς της Αραβίας» ως το «Αστείο Κορίτσι» και το «Δόκτωρ Ζιβάγκο».

Πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ - εικόνα 1

Με καταγωγή από το Λίβανο, ο Μισέλ Ντεμίτρι Σαλούμπ γεννήθηκε από εύπορους γονείς (ο πατέρας του ήταν έμπορος) τον Απρίλιο του 1932 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο πανεπιστήμιο του Καΐρου, πριν ασχοληθεί με την υποκριτική και κάνει το ντεμπούτο του στην οθόνη το 1954 με το όνομα Ομάρ Ελ-Σαρίφ. Ήταν το «Siraa Fil-Wadi»του Γιουζέφ Σαχίν, στα γυρίσματα του οποίου γνώρισε τη διάσημη Αιγύπτια σταρ Φατέν Χαμάμα, την οποία και παντρεύτηκε, ασπαζόμενος το μουσουλμανισμό.

Πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ - εικόνα 2

Γρήγορα αναδείχτηκε σε έναν από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς της πατρίδας του, ενώ το 1962 πρωταγωνιστεί ως Σερίφ Αλί στον «Λόρενς της Αραβίας» του Ντέιβιντ Λιν. Αν και ήταν ο πρώτος ξενόγλωσσος ρόλος του, εντυπωσίασε με το δυναμικό παρουσιαστικό του και την αποφασιστική ερμηνεία του, κερδίζοντας μια Χρυσή Σφαίρα και μια οσκαρική υποψηφιότητα β΄ ρόλου.

Ακολούθησαν ρόλοι σε ιστορικά έπη όπως «Η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» και «Οι Περιπέτειες του Μάρκο Πόλο», μέχρι που το 1965 ο Ντέιβιντ Λιν του χάρισε το ρόλο του Ρώσου γιατρού και ποιητή Γιούρι στο «Δόκτωρ Ζιβάγκο», ένας κινηματογραφικός ήρωας ο οποίος ταυτίστηκε απόλυτα μαζί του και τον ανέδειξε στον απόλυτο ρομαντικό και μελαγχολικό γόη των 60s.

Πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ - εικόνα 3

Κοσμοπολίτης (μίλαγε πέντε γλώσσες, ανάμεσά τους και ελληνικά), γυναικάς, τζογαδόρος και ένας από τους καλύτερους παίκτες μπριτζ παγκοσμίως, ο ωραίος Ομάρ θυσίασε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα για μια ζωή γεμάτη πολυτέλεια και απολαύσεις. Βολεύτηκε με εύκολους, μη απαιτητικούς ρόλους και μετά το «Δόκτωρ Ζιβάγκο» απλώς συντηρούσε τη φήμη του σταρ με σποραδικές επιτυχίες όπως «Η Νύχτα των Στρατηγών», «Το Χρυσάφι του Μακένα», «Μάγιερλινγκ» ή το «Αστείο Κορίτσι» του 1975, δίπλα στην Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Μετά απ’ αυτό, οι ταινίες του απαγορεύτηκαν στην Αίγυπτο, καθώς θεωρήθηκε σκάνδαλο ένας Αιγύπτιος ηθοποιός - σύμβολο να ερωτοτροπεί με μία Εβραία επί της οθόνης.

«Διάλεξα τον εύκολο δρόμο, αλλά δεν μετανιώνω για τίποτα» δήλωνε ο ίδιος, ο οποίος το 2001 έδειξε τι θα μπορούσε να είχε καταφέρει υπό άλλες συνθήκες με την εξαιρετική ερμηνεία του στο «Ο Κύριος Ιμπραΐμ και τα Λουλούδια του Κορανίου», μια συγκινητική γαλλική δραμεντί για την οποία κέρδισε το Σεζάρ α΄ ρόλου. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από Αλτσχάιμερ και είχε αποσυρθεί από το σινεμά, ενώ άφησε την τελευταία του πνοή μετά από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Καΐρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.