Σημαδεμένοι Δρόμοι

3

Παρουσιάζοντας το βαρύ φορτίο των ενήλικων προβλημάτων που κουβαλάει ο ανήλικος ήρωάς της, η Ιρανο-αυστριακή ντοκιμαντερίστρια Σουμπαντέ Μορτεζάι εκτελεί με νταρντενική ακρίβεια το πολλά υποσχόμενο μυθοπλαστικό της ντεμπούτο, το οποίο έκανε πρεμιέρα στην περσινή Μπερλινάλε.

Σημαδεμένοι Δρόμοι

O 11χρονος Ραμαζάν ζει μαζί με τη μητέρα του και τις δυο αδελφές του στην Αυστρία, όπου έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Μετά το θάνατο του πατέρα του στο μέτωπο, θεωρείται πλέον ο άντρας του σπιτιού στην παραδοσιακή τσετσένικη κοινότητα. Παρουσιάζοντας το βαρύ φορτίο των ενήλικων προβλημάτων που κουβαλάει ο ανήλικος ήρωάς της –πραγματική αποκάλυψη ο Ραμαζάν Μινκαΐλοφ–, η Ιρανο-αυστριακή ντοκιμαντερίστρια Σουμπαντέ Μορτεζάι εκτελεί με νταρντενική ακρίβεια το πολλά υποσχόμενο μυθοπλαστικό της ντεμπούτο, το οποίο έκανε πρεμιέρα στην περσινή Μπερλινάλε.

Σημαδεμένοι Δρόμοι - εικόνα 1

O 11χρονος Ραμαζάν ζει με τη μητέρα και τις δύο αδερφές του στην Αυστρία, όπου έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Μετά το θάνατο του πατέρα του στο μέτωπο θεωρείται πλέον ο άντρας του σπιτιού στην παραδοσιακή τσετσένικη κοινότητα. Η εμφάνιση του Ίσα, πρώην συμπολεμιστή του πατέρα του, στο προσφυγικό κτιριακό συγκρότημα όπου κατοικούν φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή του. Η Ιρανο­αυστριακή ντοκιμαντερίστρια Σουμπαντέ Μορτεζάι παρουσιάζει την πρώτη μυθοπλαστική της προσπάθεια, ένα λιτό, βραδυφλεγές δράμα που πατάει στα δικά της μεταναστευτικά βιώματα. Ο ανήλικος πρωταγωνιστής Ραμαζάν Μινκαΐλοφ –πραγματική αποκάλυψη– γίνεται ο ξεναγός μας στην άλλη Αυστρία.

Έχοντας να κουβαλήσει το βαρύ φορτίο των ενήλικων προβλημάτων, ο αποπροσανατολισμένος ήρωας πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην (προ)εφηβική αμφισβήτηση, στην τσετσενική παράδοση, στα φαντάσματα του παρελθόντος, στην πολυεθνική καθημερινότητα, στους ταξικούς περιορισμούς αλλά και στην κεντροευρωπαϊκή αυστηρότητα, με τη Μορτεζάι να εκτελεί με νταρντενική ακρίβεια και ντοκιμαντερίστικη αισθητική το πολλά υποσχόμενο μυθοπλαστικό της ντεμπούτο, το οποίο έκανε πρεμιέρα στην περσινή Μπερλινάλε.

Αυστρία. 2014. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Σημαδεμένοι Δρόμοι

Macondo
3
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 98 '
  • Σουνταμπέ Μορτεζάι

O 11χρονος Ραμαζάν ζει μαζί με τη μητέρα του και τις δυο αδελφές του στην Αυστρία, όπου έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Μετά το θάνατο του πατέρα του στο μέτωπο, θεωρείται πλέον ο άντρας του σπιτιού στην παραδοσιακή τσετσένικη κοινότητα. Η εμφάνιση του πρώην συμπολεμιστή του πατέρα του, Ίσα, στο προσφυγικό κτιριακό συγκρότημα όπου κατοικούν φέρνει τα πάνω-κάτω στη ζωή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".