Όμορφη Νιότη

3

Ανεργία, social media και συναισθηματικά αδιέξοδα στη ρεαλιστική καταγραφή μιας κυρίαρχης νοτιοευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Όμορφη Νιότη

Ο Κάρλος και η Ναταλία είναι ένα ζευγάρι νεαρών ερωτευμένων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στη σύγχρονη Μαδρίτη. Για να εξοικονομήσουν χρήματα συμμετέχουν σε μια ερασιτεχνική ταινία πορνό, αλλά η ζωή τους θα πάρει απροσδόκητη τροπή όταν η Ναταλία μείνει ξαφνικά έγκυος. Ανεργία, social media και συναισθηματικά αδιέξοδα στη ρεαλιστική καταγραφή μιας κυρίαρχης νοτιοευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Όμορφη Νιότη - εικόνα 1

Ο Κάρλος και η Ναταλία είναι ένα ζευγάρι νεαρών ερωτευμένων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στη σύγχρονη Μαδρίτη. Στη «Μοναξιά» του 2007 ήταν πέντε γυναίκες αυτές οι οποίες έρχονταν αντιμέτωπες με τη μαδριλένικη καθημερινότητα, με τον Χάιμε Ροζάλες να υιοθετεί και πάλι έναν ντοκιμαντερίστικο, ελάχιστα­ στιλιζαρισμένο τρόπο παρακολούθησης της αλληλεπίδρασης της ισπανικής πρωτεύουσας και των κατοίκων της. Κολλώντας στα πρόσωπα και τα σώματα, η κάμερά του αποκτά άμεση επαφή με τους ορκισμένους να πορευτούν από κοινού ήρωες (σαν να προσπαθεί να τους ενώσει ακόμη πιο σφιχτά), ό,τι όμως παραμονεύει έξω από το κάδρο είναι αποφασισμένο να τους κρατήσει χωριστά. Ακριβώς αυτήν την αντίθεση, η οποία ξεκινά αθόρυβα και γιγαντώνεται σε δύναμη που καταστρέφει ζωές, επιχειρεί να περιγράψει η «Όμορφη Νιότη», που βλέπει τα οικονομικά προβλήματα να πιέζουν από την αρχή τους δύο χαλαρούς 20άρηδες. Για να εξοικονομήσουν χρήματα, εκείνοι δεν θα διστάσουν ακόμη και να πρωταγωνιστήσουν σε μια ερασιτεχνική ταινία πορνό, αλλά η ζωή τους θα πάρει απροσδόκητη τροπή όταν η Ναταλία μείνει ξαφνικά έγκυος. Μια σεναριακή στροφή η οποία δεν συνοδεύεται από μελοδραματική φόρτιση και βρίσκει το λιγότερο ξένοιαστο πλέον ζευγάρι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει μαζί την πρόκληση της ανατροφής ενός παιδιού.

Όμορφη Νιότη - εικόνα 2

Επιστρατεύοντας αυτοσχεδιασμούς, υλικό σε 16 mm και εικόνες που τράβηξαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, ο Χάιμε Ροζάλες καταγράφει με απέριττη αμεσότητα μια κυρίαρχη νοτιο-ευρωπαϊκή πραγματικότητα «παγιδευμένη» ανάμεσα στην ανεργία, στα social media και τα κάθε λογής συναισθηματικά αδιέξοδα. Αν και φλερτάρει με τη γοητεία της μιζέριας, ο 45χρονος Καταλανός σκηνοθέτης δεν της παραδίδεται, «παλεύοντας» άλλοτε με διαλογικές σεκάνς (οι άντρες μιλούν για το Google και οι γυναίκες για τη δουλειά), άλλοτε με τολμηρές αφηγηματικές ελλείψεις και άλλοτε με εικόνες-μέσα-στις-εικόνες να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο το δημόσιο (πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό) εισβάλλει στο (δια)προσωπικό και το μετατρέπει σε… πολίτη τρίτης διαλογής στη Γερμανία.

Ισπανία, Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Όμορφη Νιότη

Hermosa Juventud
3
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 102 '
  • Χάιμε Ροζάλες

Ο Κάρλος και η Ναταλία είναι ένα ζευγάρι νεαρών ερωτευμένων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στη σύγχρονη Μαδρίτη. Για να εξοικονομήσουν χρήματα συμμετέχουν σε μια ερασιτεχνική ταινία πορνό, αλλά η ζωή τους θα πάρει απροσδόκητη τροπή όταν η Ναταλία μείνει ξαφνικά έγκυος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.