Ο Γιώργος Ζώης μιλά για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του «Stage Fright»

Ο νεαρός σκηνοθέτης των βραβευμένων μικρού μήκους ταινιών «Casus Belli» και «Τίτλοι Τέλους» παρουσιάζει το ντεμπούτο του «Stage Fright» που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015

Ο Γιώργος Ζώης μιλά για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του «Stage Fright»

Ο νεαρός σκηνοθέτης των βραβευμένων μικρού μήκους ταινιών «Casus Belli» και «Τίτλοι Τέλους» παρουσιάζει το ντεμπούτο του «Stage Fright» που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015

Ο Γιώργος Ζώης μιλά για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του «Stage Fright» - εικόνα 1
Η πρώτη φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το "Stage Fright"

Ο Γιώργος Ζώης είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες σκηνοθέτες που επέλεξε, από την πρώτη κιόλας στιγμή, να κοιτά έξω από το στενό νεοελληνικό κινηματογραφικό κάδρο. Ο νεαρός δημιουργός, μαζί με την παραγωγό του Μαρία Δρανδάκη, έβαλαν εξαρχής και ολοκλήρωσαν με επιτυχία υψηλούς ευρωπαϊκούς στόχους: Οι δυο πρώτες μικρού μήκους ταινίες του Ζώη, το «Casus Belli» και οι «Τίτλοι Τέλους», έκαναν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και μάζεψαν διακρίσεις σε αρκετές πρωτοκλασάτες κινηματογραφικές διοργανώσεις.

Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, που έχει τίτλο «Stage Fright», είχε την ίδια κινηματογραφικά εξωστρεφή λογική, όταν ακόμη βρισκόταν στο… χαρτί. Τα τελευταία χρόνια το σενάριο της ταινίας βρέθηκε από το περίφημο Atelier-Cinefondation του Φεστιβάλ Κανών μέχρι το 1ο European Gap Financing Coproduction Market του Φεστιβάλ Βενετίας, ψάχνοντας χρηματοδότηση και στήριξη από κάθε δυνατή πηγή.

Το πολυαναμενόμενο «Stage Fright», λοιπόν, πέρασε με επιτυχία τα ευρωπαϊκά τεστ, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα κεφάλαια και μπαίνοντας στη καίρια διαδικασία των γυρισμάτων μέσα στο καλοκαίρι. Το ελληνικό δράμα μπήκε στην τελική του ευθεία ως μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, στην οποία συμμετέχουν εκτός από την ελληνική Pan Entertainment, η γαλλική ΕΖ Films, η κροατική Nukleus Film, ενώ υπάρχει η υποστήριξη του Ελληνικού, του Γαλλικού (CNC) και του Κροατικού (HAVC) Κέντρου Κινηματογράφου. Επίσης, η Nova ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι συμμετέχει στην παραγωγή, όπως και οι εταιρείες Marni Films, Prosenghisi Ltd, Homemade Films και SquaredSquare.

Έχοντας, λοιπόν, μια… πανευρωπαϊκή υποστήριξη, ο Γιώργος Ζώης ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς το παρθενικό μεγάλου μήκους του ταξίδι, που θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες το 2015. Αφορμή για το «Stage Fright» υπήρξε ένα πραγματικό γεγονός που έγινε στις 23 Οκτώβρη του 2002 σε ένα κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Πενήντα οπλισμένοι Τσετσένοι εισέβαλλαν στο χώρο, διακόπτοντας μια παράσταση και παίρνοντας ομήρους εκατοντάδες θεατές. Το πρώτο λεπτό της ομηρίας οι κάμερες παρακολούθησης κατέγραψαν κάτι πραγματικά αξιοπερίεργο: Τις αντιδράσεις των θεατών, οι οποίοι θεώρησαν ότι αυτά που συνέβαιναν μπροστά τους ήταν απλώς μέρος της παράστασης… Για 60 δευτερόλεπτα η μυθοπλασία και η πραγματικότητα, η αλήθεια και το ψέμα, η λογική και το παράλογο ταυτίστηκαν απόλυτα.

Ο Γιώργος Ζώης μιλά για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του «Stage Fright» - εικόνα 2
Ο Γιώργος Ζώης στα γυρίσματα του «Stage Fright»

Ο Γιώργος Ζώης διευκρινίζει στο «α» ότι το «Stage Fright» είναι απλώς επηρεασμένο από το συγκεκριμένο γεγονός, αφού «το σενάριο της ταινίας δεν ακολουθεί το αληθινό συμβάν της ομηρίας στο θέατρο της Μόσχας. Δεν υπάρχεί καμία τρομοκρατική οργάνωση, αστυνομία, κοινή γνώμη που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Όλα εκτυλίσσονται στην διάρκεια μιας κανονικής παράστασης που το κοινό είναι ελεύθερο να μπαίνει και να βγαίνει από την αίθουσα όποτε αυτό θελήσει. Η μόνη ομηρία που υφίσταται είναι η ομηρία του θεάματος».

Τα γυρίσματα έγιναν στο θέατρο «Παλλάς», το οποίο φιλοξένησε για ένα μήνα τους συντελεστές της ταινίας, δηλαδή γνωστούς και πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς, νεαρούς χορευτές και τεχνικούς. Μάλιστα, αφού η ιστορία της ταινίας εξελίσσεται σε ένα θέατρο, τον «ρόλο» του κοινού υποδύθηκαν εκατοντάδες ερασιτέχνες, οι αυθεντικές αντιδράσεις των οποίων κινηματογραφήθηκαν για τις ανάγκες τις ταινίας.

Ο Γιώργος Ζώης δείχνει ενθουσιασμένος για τις τριάντα μέρες που έζησε μαζί με τους συνεργάτες του μέσα στο «Παλλάς»…. «Η εμπειρία των γυρισμάτων ήταν πολύ ιδιαίτερη, λόγω της φύσης της ταινίας. Ολόκληρο το φιλμ εκτυλίσσεται μέσα σε ένα θέατρο. Εκεί ήμασταν όλοι μαζί, συνεργείο και ηθοποιοί, σε έναν μόνο χώρο για έναν ολόκληρο μήνα. Επιπλέον υπήρχε το κοινό της παράστασης, νοιώθοντας κάθε στιγμή ότι εκατοντάδες μάτια βρίσκονται πίσω από την πλάτη μας. Αυτή η σύμπραξη θεατρικής και κινηματογραφικής συνθήκης, είχε κάτι το μαγικό».

Το «Stage Fright» βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο στάδιο του μοντάζ και αναμένεται να είναι έτοιμο την ερχόμενη άνοιξη. Στην ταινία εμφανίζονται οι Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Βαλαής, Κωνσταντίνος Βουδούρης, Μελίνα Ζαχαροπούλου, Παύλος Ιορδανόπουλος, Δάφνη Ιωακειμίδου Πατακιά, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστος Καρτέρης, Σοφία Κόκκαλη, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελική Μαργέτη, Νατάσσα Μπρουζιώτη, Effi Rabsilber, Αρετή Σεϊνταρίδου, Σπύρος Σιδηράς, Χρήστος Σουγάρης, Χρήστος Στέργιογλου, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Ελενα Τοπαλίδου, Αινείας Τσαμάτης, Μαρία Φιλίνη, Λάμπρος Φιλίππου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.