55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: τα σημαντικότερα ραντεβού

Η μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση της χώρας επιστρέφει στις 31/10-9/11 προσφέροντας ένα πλήρες φεστιβαλικό μενού, με μπόλικο ελληνικό σινεμά, τα best of της παγκόσμιας ανεξάρτητης παραγωγής και τον φετινό Χρυσό Φοίνικα.

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: τα σημαντικότερα ραντεβού

Η μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση της χώρας επιστρέφει στις 31/10-9/11 προσφέροντας ένα πλήρες φεστιβαλικό μενού, με μπόλικο ελληνικό σινεμά, τα best of της παγκόσμιας ανεξάρτητης παραγωγής και τον φετινό Χρυσό Φοίνικα.

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: τα σημαντικότερα ραντεβού - εικόνα 1
«Test»

Για ακόμη μία χρονιά παίρνουμε το δρόμο­ προς τον Βορρά για τη μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση της Ελλάδας. Και μπαίνουμε στον κόπο να διανύσουμε αυτά τα 502,4 χλμ., διότι ο παλιότερος σινε-θεσμός της χώρας, παρότι έχει περάσει από σαράντα κρατικά κύματα, διατηρεί μέχρι σήμερα την κινηματογραφική του ευρωστία. Από το φεστι­βαλικό κακέκτυπο στα γύψινα χουντικά χρόνια, το αντι-Φεστιβάλ του 1977, τα μεταπολιτευτικά­ κινηματογραφικά δικαστήρια του Εξώστη Β΄ μέχρι τον ανεξέλεγκτο γιγαντισμό των ’00s και το μποϊκοτάζ των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη το 2009, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει αποδείξει ότι παραμένει ένας ζωντανός κινηματογραφικός οργανισμός που έχει δυναμική σχέση με την κοινωνία­ και την ντόπια σινεφιλική κοινότητα. Αυτό οφείλεται, φυσικά, στο ότι εδώ και παραπάνω από μισό αιώνα το ελληνικό σινεμά βρίσκεται στο οργανωτικό DNA του φεστιβάλ.

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: τα σημαντικότερα ραντεβού - εικόνα 2
«Η Βασίλισσα Αντιγόνη»

Πρωταγωνιστικό ελληνικό σινεμά
Η συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του ελληνικού σινεμά­ –έστω και αν αυτή έπρεπε να... ανακαλυφθεί στην προβολή της «Γκόλφως» του Κώστα Μπαχατόρη το 1914– είναι φέτος η αφορμή για ένα αφιέρωμα που ξεκίνησε πριν από μήνες με την πολυσυζητημένη online ψηφοφορία για την ανάδειξη των καλύτερων ελληνικών ταινιών όλων των εποχών από το κοινό και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, με την προβολή της τελικής εικοσάδας και πρόσφατων βραβευμένων εγχώριων παραγωγών.

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: τα σημαντικότερα ραντεβού - εικόνα 3
«Οι Άγγελοι της Επανάστασης»

Εκτός από τα επετειακά αφιερώματα, το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης φέρνει και πολυαναμενόμενες ελληνικές πρεμιέρες. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό του φεστιβάλ θα δούμε τη δεύτερη ταινία του ­Γιάννη Φάγκρα («Πες στη Μορφίνη Ακόμα την Ψάχνω») «Forget Me Not», μια φιλόδοξη ερωτική­ περιπέτεια που μας ταξιδεύει από την Αλάσκα μέχρι τη Νέα Ορλεάνη. «Νορβηγία» λέγεται το κινηματογραφικό ντεμπούτο του μουσικού παραγωγού Γιάννη-Felizol-Βεσλεμέ, ένα βαμπιρικό οδοιπορικό στη σκοτεινή πλευρά της Αθήνας των ’80s, η οποία συμμετέχει με τη σειρά της στο φετινό Διαγωνιστικό Τμήμα.

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: τα σημαντικότερα ραντεβού - εικόνα 4
«Οι Άνεμοι του Αυγούστου»

Το σινεφίλ βλέμμα πέφτει και σε αρκετά ντεμπούτο νέων κινημα­τογραφιστών, όπως η μυθοπλαστική προσέγγιση της αμφιλεγόμενης υπόθεσης δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ από το δημιουργικό δίδυμο Νίκος Νικολόπουλος - Βλαδίμηρος Νικολούζος στο «Πολκ», το ψυχολογικό θρίλερ «Dark Illusion» του 24χρονου Μάνου Καρυστινού αλλά και το θηλυκό νουάρ «Ως το ­Κόκαλο» που γύρισε στη Γαλλία ο 22χρονος Θοδωρής Κουτσαύτης. Ο εικαστικός-σκηνοθέτης Τηλέμαχος Αλεξίου παρουσιάζει τη σύγχρονη τραγωδία «Βασίλισσα Αντιγόνη», ενώ ο πάντοτε ασυμβίβαστος Δημήτρης Κολλάτος το νέο κινηματογραφικό κατηγορώ του «Η εκδίκηση του Διονύσου».

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: τα σημαντικότερα ραντεβού - εικόνα 5
«Μεταμορφώσεις»

Από τους Ορίζοντες μέχρι τα Βαλκάνια
Πενήντα εννιά ταινίες (!) περιλαμβάνουν φέτος οι διερευνητικοί Ανοιχτοί Ορίζοντες, το τμήμα που φέρνει στη συμπρωτεύουσα­ την αφρόκρεμα της διεθνούς ανεξάρτητης παραγωγής. Εκτός από τις πρεμιέρες πρωτοκλασάτων art ταινιών, όπως το «Δυο Μέρες Μια Νύχτα» των Ζαν Πιέρ­ και Λικ Νταρντέν, το «The Cut» του Φατίχ Ακίν και το «Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, το «παρών» δίνει και το νέο αίμα της διεθνούς indie σκηνής: «Άνεμοι του Αυγούστου» λέγεται το βραβευμένο στο Λοκάρνο φιλμ του Βραζιλιάνου εικαστικού Γκαμπριέλ Μασκάρου, ενώ οι «Άγγελοι της Επανάστασης» του Αλεξέι Φεντορτσένκο μας μεταφέρουν στον σοβιετικό Βορρά του ’34 και σε ένα αληθινό, τολμηρό πολιτισμικό εγχείρημα.

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: τα σημαντικότερα ραντεβού - εικόνα 6
«O Αμνός»

Από τις πιο ψαγμένες επιλογές μη χάσετε τη σεξουαλικά απελευθερωμένη ­διασκευή των «Μεταμορφώσεων» του Οβίδιου από τον Γάλλο σκηνοθέτη Κριστόφ Ονορέ («Επιστροφή στο Παρίσι») αλλά και το «Test», ένα εικαστικό μετα-γουέστερν που εκτυλίσσεται στη ρωσική στέπα. Τέλος, στο τμήμα Ματιές Στα Βαλκάνια βρίσκουμε τη φετινή θριαμβεύτρια των Κανών «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, το «Δεύτερο Παιχνίδι» του Ρουμάνου νεωτεριστή Κορνέλιου Πορουμπόιου («Αστυνομία, Ταυτότητα») και τον εξαιρετικό «Αμνό» του Κουτλούγ Αταμάν, που χαρτογραφεί την «άλλη» Τουρκία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.