Fear and Desire

2,5

Οι αφέλειες και τα προβλήματα παραγωγής του low budget ντεμπούτο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν μπορούν να κρύψουν τη σκηνοθετική ιδιοφυΐα του.

Fear and Desire

Παγιδευμένοι πίσω από τις εχθρικές γραμμές, τέσσερις στρατιώτες προσπαθούν να επιστρέψουν σε φιλικό έδαφος. Οι αφέλειες και τα προβλήματα παραγωγής του low budget ντεμπούτο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν μπορούν να κρύψουν τη σκηνοθετική ιδιοφυΐα του.

Fear and Desire - εικόνα 1

Σε ηλικία μόλις 24 ετών, με δανεικά και όσα χρήματα είχε βγάλει ως συνεργαζόμενος φωτογράφος με το περιοδικό «Look», ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ ξεκινά την περιπέτεια της παραγωγής και της σκηνοθεσίας της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, στην οποία υπογράφει επίσης τη φωτογραφία και το μοντάζ. Πρόκειται για μια αλληγορική πολεμική περιπέτεια («αφορά έναν πόλεμο που δεν υπάρχει σε κανένα βιβλίο Ιστορίας», μας ανακοινώνει η αρχική αφήγηση off), βασισμένη σε σενάριο του κατοπινού βραβευμένου με Τόνι και Πούλιτζερ συγγραφέα Χάουαρντ Σάκλερ, όπου τέσσερις παγιδευμένοι πίσω από τις εχθρικές γραμμές στρατιώτες προσπαθούν να επιστρέψουν σε φιλικό έδαφος. Η δραματική πλοκή, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στο σκληρό ρεαλισμό και στις διαχρονικές φιλοσοφικές αλήθειες, παραδίδεται σε αρκετές αφέλειες, ενώ οι αμήχανες ερμηνείες επιτείνουν τα ορατά προβλήματα της παραγωγής. Ακόμη κι έτσι όμως η σκηνοθετική βιρτουοζιτέ του νεαρού auteur είναι αδύνατο να παραμείνει αφανής, συνδυάζοντας ποιητικές εικόνες με σκηνές γεμάτες ένταση, υποβάλλοντας μια έντονα απειλητική ατμόσφαιρα και μετατρέποντας μια απλή άσκηση ύφους σε μίνι υπαρξιακή οδύσσεια. Ο ίδιος ο Κιού­μπρικ, βέβαια, δεν αγάπησε ποτέ αυτό το καθαρά σινεφίλ αξίας πρωτόλειο και προσπάθησε να εξαφανίσει κάθε κόπια του. Δυσεύρετη για χρόνια, η ταινία αποκαταστάθηκε ψηφιακά και κυκλοφόρησε σε DVD μόλις πέρυσι, ενώ προβάλλεται για πρώτη φορά σε κανονική ­διανομή στη χώρα μας.

ΗΠΑ. Α/Μ. 1953. Διάρκεια: 62΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Fear and Desire

2,5
  • Πολεμική
  • 1953
  • Διάρκεια: 62 '
  • Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Παγιδευμένοι πίσω από τις εχθρικές γραμμές, τέσσερις στρατιώτες προσπαθούν να επιστρέψουν σε φιλικό έδαφος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.