Alphaville

4

Επιστημονική φαντασία και νουβέλ βαγκ συναντιούνται σε μια σκοτεινή όσο και ρομαντική πολιτική αλληγορία.

Alphaville

Προσποιούμενος τον δημοσιογράφο, ο μυστικός πράκτορας Λέμι Κόσιον φτάνει στη διαστημική πόλη Αλφαβίλ αναζητώντας έναν συνάδελφό του. Ανακαλύπτει ότι η πόλη εξουσιάζεται από έναν παντοδύναμο υπολογιστή, γνωρίζει την κόρη του τυραννικού κατασκευαστή του και έρχεται σε σύγκρουση μαζί του, προσπαθώντας να απελευθερώσει τους κατοίκους. Επιστημονική φαντασία και νουβέλ βαγκ συναντιούνται σε μια σκοτεινή όσο και ρομαντική πολιτική αλληγορία.

Alphaville - εικόνα 1

Στην ένατη ταινία του, το τρομερό παιδί της νουβέλ βαγκ «νοικιάζει» σε ένα πρωτότυπο σενάριο τον πράκτορα Λέμι Κόσιον –λογοτεχνικό παιδί του Πίτερ Τσένι και ήρωα ταυτισμένο για εφτά b-movies με τον Έντι Κονσταντέν– και τον στέλνει στη διαστημική πόλη Αλφαβίλ, όπου ανακαλύπτει ότι αυτή εξουσιάζεται από έναν παντοδύναμο υπολογιστή, γνωρίζει την κόρη του τυραννικού κατασκευαστή του και έρχεται σε σύγκρουση μαζί του. Επιστημονική φαντασία δεν σημαίνει απαραίτητα θεαματικά ειδικά εφέ και μοντέρνα διαστημόπλοια, με ταινίες σαν το «Αλφαβίλ» και το «Σολάρις» να κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία του σινεμά επιβεβαιώνοντάς το. Η βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο ταινία του Γκοντάρ, μάλιστα, διασταυρώνει τις κινηματογραφικές σταθερές της sci-fi περιπέτειας με αυτές του φιλμ νουάρ, ποζάροντας συγχρόνως σαν φουτουριστική αλληγορία, ένα (ρομαντικό) πολιτικό σχόλιο και μια παρωδία των αστυνομικών περιπετειών. Με το Παρίσι του 1965 να φαντάζει μπροστά στο φακό του Ραούλ Κουτάρ σαν εφιαλτική μεγαλούπολη του μέλλοντος και τον Κόσιον να απαντά «η ποίηση!» στην ερώτηση «Τι μεταμορφώνει το σκοτάδι σε φως».

Γαλλία. Α/Μ. 1965. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Alphaville

4
  • Σινεφίλ
  • 1962
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Προσποιούμενος τον δημοσιογράφο, ο μυστικός πράκτορας Λέμι Κόσιον φτάνει στη διαστημική πόλη Αλφαβίλ αναζητώντας έναν συνάδελφό του. Ανακαλύπτει ότι η πόλη εξουσιάζεται από έναν παντοδύναμο υπολογιστή, γνωρίζει την κόρη του τυραννικού κατασκευαστή του και έρχεται σε σύγκρουση μαζί του, προσπαθώντας να απελευθερώσει τους κατοίκους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αbsolution": Δείτε το τρέιλερ της νέας ταινίας δράσης του Λίαμ Νίσον

Το έργο αναμένεται στους κινηματογράφους την 1η Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/09/2024

Είστε έτοιμοι για το Animasyros 2024;

Το κορυφαίο φεστιβάλ animation στην Ελλάδα, επιστρέφει στην Ερμούπολη, προσφέροντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με 261 ταινίες από 50 χώρες και μοναδικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία.

Η Σέρσια Ρόναν είναι μητέρα σε απόγνωση στο τρέιλερ του "Blitz"

Ο οσκαρικός Στιβ ΜακΚουίν ("12 Χρόνια Σκλάβος") επιστρέφει με ένα δράμα για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (19-25/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έλεν Κούρας, πώς ήταν να σκηνοθετείτε την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ στο "Lee";

Το έργο και η ζωή μιας ασυναγώνιστης πολεμικής ανταποκρίτριας γίνεται η αφορμή για να συνομιλήσουμε με την πολύπειρη Αμερικανίδα σκηνοθέτρια και διευθύντρια φωτογραφίας.

Θυμόμαστε 4 ρόλους του Τζέρεμι Άιρονς με αφορμή τα γενέθλιά του

Στην επέτειο των γενεθλίων του Τζέρεμι Άιρονς, ας ρίξουμε μια ματιά στις εμβληματικές ταινίες που καθόρισαν την καριέρα του, τιμώντας το ταλέντο του μέσα από αγαπημένους ρόλους.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου περιμένει τις ταινίες σας

Το Kino Athens επιστρέφει για τρίτη χρονιά, προσκαλώντας κινηματογραφιστές και δημιουργούς από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν με τα έργα τους σε μια γιορτή του ανεξάρτητου σινεμά.