Η Σκύλα

4

Κοινωνικά τολμηρή και υπαρξιακά πικρή μελέτη των ανθρώπινων παθών, μια από τις κορυφαίες ταινίες της φιλμογραφίας του Ζαν Ρενουάρ.

Η Σκύλα

Ένας παντρεμένος μεσήλικας, ταμίας τράπεζας, ερωτεύεται μια νέα γυναίκα, η οποία δέχεται να γίνει ερωμένη του. Εκείνη όμως είναι στην πραγματικότητα πόρνη και μαζί με τον προαγωγό της τον εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο. Κοινωνικά τολμηρή και υπαρξιακά πικρή μελέτη των ανθρώπινων παθών, μια από τις κορυφαίες ταινίες της φιλμογραφίας του Ζαν Ρενουάρ.

Η Σκύλα - εικόνα 1

Η ταινία που χάρισε τη διεθνή αναγνώριση στον Ζαν Ρενουάρ είναι ένα δράμα… Ή μάλλον μια κωμωδία… Ή ίσως και τα δυο μαζί, όπως η ίδια η ζωή – σε ό,τι ακριβώς δηλαδή καταλήγει και ο τσακωμός τριών μαριονεττών, οι οποίες στην αρχή του φιλμ μας εισάγουν στα όσα θα παρακολουθήσουμε επί της οθόνης. Πρόκειται για μια από τις πολλές ευχάριστες εκπλήξεις αυτής της πικρά αμοραλιστικής ιστορίας, την οποία ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης γύρισε σε φυσικούς χώρους της Μονμάρτρης, υιοθετώντας ένα «εικαστικά ρεαλιστικό» ύφος, ψυχολογικά σκληρό και κοινωνικά καυστικό (η ταινία προβλήθηκε στις ΗΠΑ μόλις το 1976).
Η πλοκή της αφορά έναν παντρεμένο ταμία τράπεζας, ο οποίος ερωτεύεται μια νέα γυναίκα που δέχεται να γίνει ερωμένη του. Εκείνη όμως είναι στην πραγματικότητα πόρνη και μαζί με τον προαγωγό της τον εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο. Ο Ρενουάρ σαρκάζει πικρά, αλλά και συμπονά βαθιά τα ανθρώπινα πάθη, ενώ το χολιγουντιανό ριμέικ (1945) του Φριτς Λανγκ θα δώσει στην ταινία μια περισσότερο σκοτεινή και ντοστογιεφσκική διάσταση.

Γαλλία. Α/Μ. 1931. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Σκύλα

La Chienne
4
  • Σινεφίλ
  • 1931
  • Διάρκεια: 91 '
  • Ζαν Ρενουάρ

Ένας παντρεμένος μεσήλικας, ταμίας τράπεζας, ερωτεύεται μια νέα γυναίκα, η οποία δέχεται να γίνει ερωμένη του. Εκείνη όμως είναι στην πραγματικότητα πόρνη και μαζί με τον προαγωγό της τον εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.