Το Πέρασμα του Μίλερ

3,5

Καλογραμμένο νουάρ της παλιάς σχολής, με τους αδερφούς Κοέν να παραδίδουν μαθήματα ευφυούς στιλ.

Το Πέρασμα του Μίλερ

Ένας χρεωμένος τζογαδόρος, ο οποίος δουλεύει την εποχή της ποτοαπαγόρευσης για έναν μεγαλο-μαφιόζο, εκμεταλλεύεται τη σύγκρουσή του με μια αντίπαλη συμμορία για να υπονομεύσει τους πάντες με ένα μακιαβελικό σχέδιο. Καλογραμμένο νουάρ της παλιάς σχολής, με τους αδερφούς Κοέν να παραδίδουν μαθήματα ευφυούς στιλ.

Το Πέρασμα του Μίλερ - εικόνα 1

Μετά το «Μόνο Αίμα» και το «Arizona Junior», οι αδερφοί Κοέν μεταφέρουν τον απολαυστικά μηδενιστικό μικρόκοσμό τους στο στιλάτο σύμπαν του φιλμ νουάρ, αφηγούμενοι μια μακρινά συγγενική ιστορία με αυτήν του «Υπηρέτη δυο αφεντάδων» του Γκολντόνι. Ήρωάς της ο χρεωμένος τζογαδόρος Τομ Ρέγκαν, ο οποίος δουλεύει την εποχή της ποτοαπαγόρευσης για έναν μεγαλο-μαφιόζο κι εκμεταλλεύεται τη σύγκρουση του τελευταίου με μια αντίπαλη συμμορία για να υπονομεύσει τους πάντες με ένα μακια­βελικό σχέδιο. Μπορεί ο Γκάμπριελ Μπερν να αποδεικνύεται λίγος για τον ύπουλα παθητικό και μεθοδευμένα διφορούμενο ρόλο του κυνικού Ρέγκαν (ειδικά δίπλα στον Λίο του Άλμπερτ Φίνεϊ), οι Κοέν όμως κεντούν ψιλοβελονιά ένα υψηλής ακρίβειας σενάριο, το οποίο ποτίζει με τσαντλερικό χιούμορ τα γραφικά βίαια ξεσπάσματα, και σκηνοθετούν με θανατηφόρα κομψότητα, διασκεδάζοντας με τους κανόνες αυτού του τόσο γοητευτικού, cool κινηματογραφικού είδους. Πίσω από τη γυαλιστερή επιφάνεια, οι εμμονές τους με την ανόητα τραγική (και κυκλική) μοίρα των πραγμάτων, το offbeat κωμικό ύφος και ο βαθύς υπαρξιακός σαρκασμός τους αναδεικνύονται ξεκάθαρα. ΗΠΑ. 1990. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Πέρασμα του Μίλερ

Miller's Crossing
3,5
  • Φιλμ Νουάρ
  • 1990
  • Διάρκεια: 115 '
  • Τζόελ Κοέν

Ένας χρεωμένος τζογαδόρος, ο οποίος δουλεύει την εποχή της ποτοαπαγόρευσης για έναν μεγαλο-μαφιόζο, εκμεταλλεύεται τη σύγκρουσή του με μια αντίπαλη συμμορία για να υπονομεύσει τους πάντες με ένα μακιαβελικό σχέδιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.