Η Δική μας Νύχτα

3,5

Γκονταρική συνάντηση γκανγκστερικού φιλμ και παθιασμένης ερωτικής ιστορίας, ενορχηστρωμένη από τον 26χρονο σκηνοθέτη των «Εραστών της Γέφυρας».

Η Δική μας Νύχτα «Η Δική μας Νύχτα»

Δύο κακοποιοί ετοιμάζουν ένα μεγάλο κόλπο κι επιστρατεύουν γι’ αυτό τον γιο ενός πρώην συνεργάτη τους. Έχοντας μόλις χωρίσει από τη φίλη του, ο τελευταίος γνωρίζει τη νεαρή ερωμένη του αρχικακοποιού και την ερωτεύεται. Γκονταρική συνάντηση γκανγκστερικού φιλμ και παθιασμένης ερωτικής ιστορίας, ενορχηστρωμένη από τον 26χρονο σκηνοθέτη των «Εραστών της Γέφυρας».

Η Δική μας Νύχτα - εικόνα 1

Οταν ο Λεό Καράξ πατούσε και με τα δυο του πόδια στη γη (πριν από το «Pola X» και το «Holy Motors» δηλαδή), ήταν μόλις 24 ετών και ξεκινούσε μια πολλά υποσχόμενη κινηματογραφική καριέρα. Κριτικός στα «Cahiers du Cinema» του Σερζ Ντανέ, εντυπωσίασε το 1984 με το αντισυμβατικό, μοντέρνο και ρομαντικό ασπρόμαυρο σκηνοθετικό ντεμπούτο του «Boy Meets Girl», ενώ δύο χρόνια αργότερα η «Δική μας Νύχτα» έκανε πρεμιέρα­ στο Φεστιβάλ Βερολίνου, απ’ όπου έφυγε διπλά βραβευμένη. Πρόκειται για έναν σινεφίλ φόρο τιμής στις γκονταρικές εικόνες αλλά και στο βωβό σινεμά, έναν ύμνο στον amour fou των σουρεαλιστών κι ένα φωτεινό στην όψη, αλλά άγριο στην καρδιά υπαρξιακό δράμα.
Όπως και το «Με Κομμένη την Ανάσα» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, η «Δική μας Νύχτα» χρησιμοποιεί μια τυπική γκανγκστερική ιστορία ως σεναριακή βάση (στην πραγματικότητα απλώς το σκελετό της), στήνοντας στο εσωτερικό της ένα πολυδιάστατο παιχνίδι με τα κλισέ, την προδιαγεγραμμένη πλοκή και τους αρχετυπικούς χαρακτήρες.

Η Δική μας Νύχτα - εικόνα 2

Μόνο που ο θαρραλέος Καράξ σπρώχνει αυτό το παιχνίδι στα άκρα, αγγίζοντας το παράλογο, την ονειρική φαντασία και την κινηματογραφική αυθαιρεσία: σε ένα Παρίσι­ κατακλυσμένο από αφόρητη ζέστη, λόγω του περάσματος του κομήτη του Χάλεϊ κοντά στη Γη, δύο κακοποιοί ετοιμάζουν ένα μεγάλο κόλπο κι επιστρατεύουν γι’ αυτό τον γιο ενός πρώην συνεργάτη τους. Έχοντας μόλις χωρίσει από τη φίλη του, ο τελευταίος γνωρίζει τη νεαρή ερωμένη του αρχικακοποιού και την ερωτεύεται.
Δεξιοτεχνικά travellings, ασφυκτικά, εκφραστικότατα close ups και μια δραματική, οπερατική χρήση της μουσικής συναντούν θανατηφόρους ιούς, που προσβάλλουν όσους κάνουν έρωτα χωρίς να είναι ερωτευμένοι, πραγματικά μαγικά­ ταχυδακτυλουργικά κόλπα και ήρωες που πεθαίνουν από ανεκπλήρωτο πάθος. Η παλιότερη και συγκινητικότερη περιπέτεια του κόσμου (boy meets girl) μετατρέπεται σε μια απόλυτα μοντέρνα κινηματογραφική εμπειρία, όπου μια συγκινητική ατάκα, ένα θλιμμένο βλέμμα κι ένα υπέροχο πλάνο μετρούν πολύ περισσότερο από μια ορθολογικά στημένη και μηχανικά αφηγημένη ιστορία.

Γαλλία. 1986. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Δική μας Νύχτα

Mauvais Sang
3,5
  • Δραματική
  • 1986
  • Διάρκεια: 116 '
  • Λεός Καράξ

Δύο κακοποιοί ετοιμάζουν ένα μεγάλο κόλπο κι επιστρατεύουν γι’ αυτό τον γιο ενός πρώην συνεργάτη τους. Έχοντας μόλις χωρίσει από τη φίλη του, ο τελευταίος γνωρίζει τη νεαρή ερωμένη του αρχικακοποιού και την ερωτεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".