Πώς Δενότανε τ’ Ατσάλι

2

Ηρωικό έπος σοσιαλιστικού ρεαλισμού, βασισμένο στο διάσημο μυθιστόρημα του Νικολάι Οστρόφσκι.

Πώς Δενότανε τ’ Ατσάλι

Την εποχή του ρωσικού εμφυλίου, αμέσως μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο 14χρονος Πάβελ Κορτσάγκιν εντάσσεται στις αντάρτικες ουκρανικές ομάδες και μάχεται κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Ηρωικό έπος σοσιαλιστικού ρεαλισμού, βασισμένο στο διάσημο μυθιστόρημα του Νικολάι Οστρόφσκι.

Πώς Δενότανε τ’ Ατσάλι - εικόνα 1

Τ ο ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Νικολάι Οστρόφσκι «Έτσι δέθηκε τ’ ατσάλι» αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σοβιετικά μπεστ σέλερ της σταλινικής περιόδου κι έξι χρόνια μετά την έκδοσή του μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον στιλίστα και «κρατικά εγκεκριμένο» σκηνοθέτη Μαρκ Ντονσκόι («Η Μάνα», «Το Άλογο που Κλαίει»). Αν και διηγείται τη στράτευση του παρορμητικού 14χρονου Πάβελ Κορτσάγκιν στις αντάρτικες ουκρανικές ομάδες εναντίον των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στη διάρκεια του ρωσικού εμφυλίου (1918-22), αποτελεί στην ουσία έναν προπαγανδιστικό κινηματογραφικό ύμνο στην αντίσταση των Σοβιετικών απέναντι στις προελαύνουσες τότε στο ανατολικό μέτωπο ναζιστικές ταξιαρχίες.
Με προβλήματα παραγωγής (η ταινία ξεκίνησε ως μέρος τριλογίας, τα στούντιο του Κιέβου­ εγκαταλείφθηκαν και τα γυρίσματα μεταφέρθηκαν στο Ασχαμπάντ) και ­διαρκείς σεναριακές αλλαγές, το φιλμ εκτελεί απλώς το χρέος του ως εθνική παραγγελιά, αποτελώντας ξεπερασμένο πλέον μνημείο σοσιαλιστικού ρεαλισμού, από το οποίο όμως δεν λείπει ο γνωστός ηρωικός λυρισμός της κομψής σοβιετικής σχολής.

Α/Μ. Σοβιετική Ένωση. 1942. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Πως Δενότανε τ’ Ατσάλι

Kak Zakalialas Stal / How the Steel Was Tempered
2
  • Δραματική
  • Διάρκεια: 85 '
  • Μαρκ Ντονσκόι

Την εποχή του ρωσικού εμφυλίου, αμέσως μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο 14χρονος Πάβελ Κορτσάγκιν εντάσσεται στις αντάρτικες ουκρανικές ομάδες και μάχεται κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τους must τίτλους της πρώτης μεγάλης καλοκαιρινής διοργάνωσης της σεζόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/05/2024

Ο "Ραψωδός" με τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο στους κινηματογράφους

Αθηναϊκή πρεμιέρα για τη βραβευμένη πρώτη μεγάλου μήκους του Νίκολαϊ Χάμελ.

Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ

Μια ξέπνοη όσο και ανερμάτιστη μεταφορά ενός θεατρικού έργου που καταφέρνει να μην εντρυφά πουθενά ενώ θίγει τα πάντα.

Avant-Drag!

Ένα τολμηρό ριζοσπαστικό ντοκιμαντέρ-μανιφέστο, που αποθεώνει την εγχώρια drag σκηνή όσο απογυμνώνει την πολλαπλή φοβικότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Το Λυσάρι της Ζωής

Διασκεδαστικά ορμητικό, σινεφιλικά ρομαντικό, αλλά και άνισο αφηγηματικά feelgood δράμα που παρασύρεται από την πληθωρικότητα του κόσμου του.

Φανταστικοί Φίλοι

Όλα τα χολιγουντιανά κλισέ επιστρατεύονται σε ένα επιτηδευμένα δακρύβρεχτο παραμύθι, το οποίο χειρίζεται εκβιαστικά τις έννοιες της απώλειας.