«Σινέ» Γκρέκο στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Ένα «φανταστικό ψηφιακό μουσείο­» φέρνει τα μνημειακά έργα του Γκρέκο από το Τολέδο και το Εσκοριάλ στην Αθήνα! Λάβετε θέσεις για προβολή στην Εθνική Γλυπτοθήκη.

«Σινέ» Γκρέκο στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Ένας… Γκρέκο κατεβάζει αυλαία στις 31/3 (η σχετική έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο), ένας άλλος έρχεται την ίδια μέρα στην Εθνική Γλυπτοθήκη επί της οθόνης. Το αφιέρωμα «Ένα φανταστικό ψηφιακό μουσείο. Μνημειακά έργα του Γκρέκο στο Τολέδο και στο Εσκοριάλ» βάζει στόχο «να επισκεφθούμε σε βάθος» έργα ζωγραφικής όπως το Εσπόλιο, η Ταφή του Κόμη του Οργκάθ, το Μαρτύριο του Αγίου Μαυρικίου και σύνολα από τον Άγιο Δομήνικο τον Παλαιό και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωσήφ μέσα από προβολές σε οθόνη υψηλής ανάλυσης με σχόλιο από τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Την Πρωταπριλιά, μάλιστα, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης θα μιλήσει για τον μεγάλο «ζωγράφο-φιλόσοφο» στο Μέγαρο Μουσικής (στις 7 μ.μ.) «Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης του Θεοτοκόπουλου, που περιλάμβανε έργα αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων, πραγματείες περί αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής, ιταλικά και ισπανικά βιβλία, επιβεβαιώνει τη σπάνια για καλλιτέχνη παιδεία και το εύρος των ενδιαφερόντων του.

Την πνευματική προσωπικότητά του, την πρωτοτυπία και την τόλμη των αισθητικών του απόψεων μάς αποκάλυψαν τα τελευταία χρόνια τα παρασελίδια σχόλιά του σε δυο από τα συγγράμματα της βιβλιοθήκης του: στους “Βίους των καλλιτεχνών” του Βαζάρι και στην πραγματεία “Περί Αρχιτεκτονικής” του Βιτρουβίου» σημειώνει χαρακτηριστικά η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Στην ομιλία της λοιπόν, στο πλαίσιο του κύκλου Megaron Plus, θα προσεγγίσει την επιρροή που άσκησαν στο πνεύμα και την τέχνη του μεταβυζαντινού ζωγράφου η περιπλάνησή του από τον γενέθλιο Χάνδακα στη Βενετία, τη Ρώμη και τελικά στο Τολέδο, και η επαφή του με άλλους πολιτισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα φανταστικό ψηφιακό μουσείο. Μνημειακά έργα του Γκρέκο στο Τολέδο και στο Εσκοριάλ

  • Εικαστικά

Προβολή-focus σε εμβληματικά έργα όπως τα «Εσπόλιο», «Η ταφή του Κόμη του Οργκάθ», «Το μαρτύριο του Αγίου Μαυρικίου» κ.ά., με σχόλιο από τη Μ. Λαμπράκη-Πλάκα

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα για τον Ελ Γκρέκο

  • Εκδηλώσεις

Η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης μιλά για την επιρροή που άσκησε στον Θεοτοκόπουλο η επαφή του με άλλους πολιτισμούς

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.