Μνήμες κλασικισμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αφού έκλεισε το ταξίδι της στο Προεδρικό Μέγαρο του Κυρηναλίου στη Ρώμη, η έκθεση «Classicità ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας» ανοίγει στις 28/8 τις πόρτες της για το κοινό στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας επικεντρώνοντας τη ματιά της στη διαχρονική πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική συμπόρευση Ελλάδας και Ιταλίας.

Μνήμες κλασικισμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αφού έκλεισε το ταξίδι της στο Προεδρικό Μέγαρο του Κυρηναλίου στη Ρώμη, η έκθεση «Classicità ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας» ανοίγει στις 28/8 τις πόρτες της για το κοινό στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας επικεντρώνοντας τη ματιά της στη διαχρονική πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική συμπόρευση Ελλάδας και Ιταλίας. Τα 23 έργα της έκθεσης καλύπτουν ένα διάστημα 4.500 χιλιάδων ετών, με στόχο να δώσουν «άλλοτε καθαρά και άλλοτε υπαινικτικά, το στίγμα της κοινής πολιτιστικής πορείας των δύο χωρών, στίγμα που καθόρισε, διαμόρφωσε και χαρακτηρίζει αυτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Πολιτισμό». Ανάμεσά τους εμβληματικά έργα του τέλους του 6ου π.Χ. αιώνα, όπως η κόρη από την Ακρόπολη ή ο κρατήρας του Ευφρονίου που παρακολουθούν την εξέλιξη της ελληνικής σκέψης και αισθητικής προς την κλασική τελειότητα, καθώς και εκθέματα που μαρτυρούν την άνθηση του εμπορίου αρχαιοτήτων και της συλλογής έργων τέχνης μέσα στους αιώνες – μια υπαινικτική αναφορά στις προσπάθειες και των δύο χωρών για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας. Κομβική θέση στην έκθεση κατέχει το «Σύνταγμα των Τυραννοκτόνων», ως το απόλυτο σύμβολο του αγώνα κατά της τυραννίας, ενώ αποτελεί και το πρώτο μνημείο πολιτικού χαρακτήρα που στήνεται σε δημόσιο χώρο στην Ευρώπη. Η εκθεσιακή διαδρομή όμως περιλαμβάνει και κειμήλια του χριστιανισμού (π.χ. την εικόνα της Γλυκοφιλούσας Παναγίας, το πανομοιότυπο του Ευαγγελίου του Rossano, του παλαιότερου εικονογραφημένου ευαγγελίου) αλλά και τις αναζητήσεις μεγάλων εικαστικών, όπως οι Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή Ελ Γκρέκο και Mattia Preti, καθώς και νεότερων (Giani, Cadorin, Μόραλης, Παρθένης) οι οποίοι αφομοίωσαν στο προσωπικό τους ύφος στοιχεία της κλασικής αρχαιότητας και του Βυζαντίου. Τα έργα προέρχεται από πλήθος σημαντικών ελληνικών και ιταλικών μουσείων και την αφορμή για το αφιέρωμα (το οποίο θα διαρκέσει έως 31/10) έδωσε η διαδοχική ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στο 2014.

Περισσότερες πληροφορίες

Classicita ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας

  • Εικαστικά

Μέσα από αρχαία γλυπτά, χριστιανικά κειμήλια, πίνακες των Ελ Γκρέκο, Μ. Πρέτι, Κ. Παρθένη κ.ά. αναδεικνύεται η κοινή πολιτιστική πορεία των δύο χωρών

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.