Τι φέρνει ο χειμώνας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μετά τη δημοφιλέστατη έκθεση «Έρως» του 2009, η τριλογία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για κομβικά πανανθρώπινα θέματα ολοκληρώνεται εστιάζοντας στις έννοιες της υγείας και της «ζωής μετά».

Τι φέρνει ο χειμώνας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μετά τη δημοφιλέστατη έκθεση «Έρως» του 2009, η τριλογία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για κομβικά πανανθρώπινα θέματα ολοκληρώνεται εστιάζοντας στις έννοιες της υγείας και της «ζωής μετά».

Τι φέρνει ο χειμώνας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - εικόνα 1

Μετά τη δημοφιλέστατη έκθεση «Έρως» του 2009, η τριλογία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για κομβικά πανανθρώπινα θέματα ολοκληρώνεται εστιάζοντας στις έννοιες της υγείας και της «ζωής μετά». Από τον Νοέμβριο, η έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό» (σε επιμέλεια του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη και του αρχαιολόγου Γιώργου Τασούλα) θα προσφέρει μια επισκόπηση της εξέλιξης των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από τη μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην επιστημονική ιατρική, μέσα από σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα. Τον Δεκέμβριο η έκθεση «Επέκεινα: Ο θάνατος και η ζωή μετά στην αρχαία Ελλάδα» (την οποία υπογράφουν επιμελητικά ο διευθυντής του μουσείου καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης και η επιμελήτρια αρχαιοτήτων δρ Σταυρούλα Οικονόμου) θα αναδείξει το ζήτημα της τύχης της ψυχής μετά το θάνατο του φθαρτού σώματος, με αφετηρία επικές περιγραφές για τον Κάτω Κόσμο και με κατακλείδα τις πλατωνικές αντιλήψεις. Παράλληλα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για το Έτος Γκρέκο, το μουσείο θα παρουσιάσει από τον Νοέμβριο ένα μικρό αφιέρωμα γύρω από τον θάνατο στο έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, με τον πίνακά του «Η ταφή του Χριστού» πλαισιωμένο από δύο Πιετά (Θρήνος) του Γκρέκο σε ψηφιακή παρουσίαση.
Το φθινόπωρο βρίσκει το μουσείο ριζικά ανανεωμένο, αφού μόλις άρχισαν οι εργασίες για το νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτηρίου της Νεοφύτου Δούκα, ο οποίος θα περιλαμβάνει τους χώρους του Café, του Art Shop και της εισόδου. Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Μουσείου Σάντρα Μαρινοπούλου «Σε συνεργασία με το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects οι εσωτερικοί χώροι του κτηρίου θα επανασχεδιαστούν βάσει μιας σύγχρονης αισθητικής και ενός σχεδίου που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σημερινού επισκέπτη, με βασικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και την ευκολότερη πρόσβαση ατόμων με δυσκολία κίνησης. Η ανακαίνιση θα ξεκινήσει από το Aethrion at Cycladic Café με στόχο την ανάπλαση του χώρου και τη διαμόρφωσή του σε ένα σύγχρονο σημείο συνάντησης, διατηρώντας την ιδιαιτερότητά του ως μια ‘κρυμμένη όαση’ στο κέντρο της πόλης. Για αυτόν το λόγο το Café θα παραμείνει κλειστό από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014.»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.