Χαίρε Μαρία

3

Δοκιμιακό γκονταρικό δράμα, το οποίο διερωτάται ευρηματικά πάνω στην έννοια της πίστης σε μια κυνική εποχή παραίτησης και αμοραλισμού.

Χαίρε Μαρία

Η Μαρί αναρωτιέται: "Η ψυχή έχει σώμα;" και ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δανείζεται τον θρησκευτικό μύθο της αμώμου συλλήψεως για ακόμα ένα δοκιμιακό κινηματογραφικό δράμα, το οποίο διερωτάται πάνω στην έννοια της πίστης σε μια κυνική εποχή παραίτησης και αμοραλισμού: η Μαρί είναι μια συνηθισμένη έφηβη που παίζει μπάσκετ, βοηθάει στο πρατήριο καυσίμων του πατέρα της και έχει φίλο τον ταξιτζή Ζοζέφ, αν και ορκίζεται ότι δεν θα κοιμηθεί με κανέναν άντρα. Ένας ουράνιος επισκέπτης (καταφθάνει με αεροπλάνο), της ανακοινώνει, όμως, ότι σύντομα θα γεννήσει το παιδί του Θεού.


Μια γυναίκα που διερευνά τη σεξουαλικότητά της, ένας μπερδεμένος κόσμος που αναζητά το θαύμα και ένας πάντα ανήσυχος, ευρηματικότατος δημιουργός, ο οποίος εμπνέεται από κλασικούς πίνακες για να σχολιάσει δηκτικά, αλλά δυστυχώς όχι και χιουμοριστικά, μια περίπλοκη κοινωνική πραγματικότητα. Με αλληγορική κινηματογραφόφιλη διάθεση (το σινεμά ως μια άλλη "δημιουργία του κόσμου από την αρχή"), η οποία δεν εκτιμήθηκε από την καθολική εκκλησία και τον πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, ο οποίος καταδίκασε οργισμένος τη "βλάσφημη" ταινία.

Γαλλία. 1985. Διάρκεια: 72΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Χαίρε Μαρία

Je Vous Salue Marie
3
  • Σινεφίλ
  • 1985
  • Διάρκεια: 72 '
  • Ζαν Λικ Γκοντάρ

Η Μαρί είναι μια συνηθισμένη έφηβη που παίζει μπάσκετ, βοηθάει στο πρατήριο καυσίμων του πατέρα της και έχει φίλο τον ταξιτζή Ζοζέφ, αν και ορκίζεται ότι δεν θα κοιμηθεί με κανέναν άντρα. Ένας ουράνιος επισκέπτης, όμως, της ανακοινώνει ότι σύντομα θα γεννήσει το παιδί του Θεού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.