Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.

drumsheds

Όταν ο σουηδικός κολοσσός έκλεισε τη ναυαρχίδα του το 2022, μετά από 17 χρόνια, αφήνοντας πίσω του 56.485 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερα στο Tottenham του Βόρειου Λονδίνου, κανείς δεν περίμενε ότι μέσα σε λίγους μήνες οι τοίχοι του θα σείονταν υπό τους ήχους της ηλεκτρονικής και dance μουσικής με line-ups που κόβουν την ανάσα. Το Drumsheds (όνομα και πράγμα!) αποτελεί το πρόσφατο εγχείρημα της εταιρείας παραγωγής Broadwick Live, υπεύθυνης για τα πιο εντυπωσιακά clubs του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Printworks (έκλεισε το 2023 αλλά αναμένεται να επαναλειτουργήσει το 2026) που στεγαζόταν στο παροπλισμένο τυπογραφείο London Evening Standard, το The Beams που φιλοξενείται σ’ ένα παλιό εργοστάσιο ζάχαρης και το Depot Mayfield, τοποθετημένο κάτω από το σταθμό Manchester Piccadilly.

drumsheds

Πλέον, στους διαδρόμους που οι Λονδρέζοι διάλεγαν απόχρωση στον καναπέ Klippan ή ακόμη μια Billy βιβλιοθήκη, έχουν στηθεί πανοραμικές οθόνες, ηχοσυστήματα υψηλής τεχνολογίας και καθηλωτικά συστήματα φωτισμού  σε τρία διαμορφωμένα dancefloors, το Χ Room, το Y Room και το Z Room. Τίποτα δε θυμίζει την προσομοίωση σπιτιού που χαρακτηρίζουν τα ΙΚΕΑ, αν κι έχουν διατηρηθεί κάποια στοιχεία, όπως οι ανελκυστήρες, οι οροφές, τα δάπεδα και η industrial chic αίσθηση που, σίγουρα, έβαλε ιδέες σε πολλούς για αχρησιμοποίητες αποθήκες. Επιπρόσθετα, έχει στηθεί ο εξωτερικός χώρος, ονόματι The Yard, ιδανικός για να φιλοξενήσει φεστιβάλ, καλοκαιρινά πάρτι και street food markets. Το Drumsheds, που ξεπερνάει σε χωρητικότητα το Wembley Arena (15.000 έναντι 12.500 ατόμων), διαθέτει 5 διαφορετικά μπαρ και φέρνει κάτι μοναδικό στο Λονδίνο, όχι μονάχα ένα super club αλλά ένα πολυχώρο πολιτισμού, πολύ διαφορετικό από όσα υπήρχαν μέχρι τώρα.

drumsheds

Στην ουσία, το Drumsheds σχεδιάστηκε ως ένα υβριδικό μοντέλο, για να φιλοξενήσει, πέρα από τους clubόφιλους, μουσικές εκδηλώσεις κι άλλες πολιτιστικές δράσεις, όπως μπαλέτα, ορχηστρικές παραστάσεις, ακόμη και επιδείξεις μόδας. Υπάρχουν επίσης σχέδια για σκηνικά ταινιών. Άλλωστε οι ιδρυτές το έχουν ξαναεπιχειρήσει. Το The Batman του 2021 δανείστηκε τους σπηλαιώδεις χώρους του Printworks για να τους μεταμορφώσει στο κακόβουλο λημέρι του Penguin. Εξού και η καμπάνια που συνόδευσε τη λειτουργία του το περασμένο φθινόπωρο είχε ως slogan "Big is Βeautiful" για να τονίσει τις δυνατότητες ενός χώρου τέτοιου βεληνεκούς, που μοιάζει να μπορεί να ξυπνήσει από το λήθαργο το λονδρέζικο nightlife.   

drumsheds

Δεν αποτελεί, πλέον, μυστικό πως η νυχτερινή ζωή του Λονδίνου, διαγράφει ανησυχητικά φθίνουσα πορεία. Η πανδημία αποδείχτηκε θανατηφόρα για τα clubs ολόκληρης της χώρας, αφού σύμφωνα με μελέτες της ένωσης Night Time Industries Association (ΝΤΙΑ), σχεδόν το ένα τρίτο των νυχτερινών κέντρων (396 για ακρίβεια) έχει εξαφανιστεί από το Μάρτιο του 2020, το μήνα που κηρύχτηκε το lockdown ως το Δεκέμβριο του 2023 (ανάμεσά τους και τα διάσημα Space 289 και Werkhaus), με το Λονδίνο να έχει πληγεί περισσότερο. Αυτό ισοδυναμεί με 2 κλεισίματα ανά εβδομάδα, ενώ μόνο το 2023 έκλεισε το 4% του δικτύου clubs και pubs στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποδεικνύοντας μια βαθιά και συστηματική περιθωριοποίηση του κλάδου των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που θέτει σε κίνδυνο την ποικιλομορφία και ζωντάνια των πόλεων.

Σ΄ αυτό το αποτέλεσμα έχουν συντελέσει κι άλλοι λόγοι πέρα από την πανδημία, όπως η ακρίβεια σε αγαθά και ενέργεια, η τάση μετατροπής χώρων σε γραφεία ή κατοικίες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης αλλά και τα συνεχή παράπονα των γειτόνων που συνήθισαν την ησυχία που τους χάρισε η πανδημία και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να θέλουν να την χάσουν. Εξού και το Drumsheds ολοκληρώθηκε με τις ευλογίες της Amy Lamé που κατέχει το χρίσμα της δημαρχίας από το 2016, καθώς μπορεί να αποτελέσει πραγματικό boost στην οικονομική και κοινωνική αναγέννηση του Λονδίνου.

drumsheds

Ας ελπίσουμε πως μετά από μια καμπή αρκετών ετών που έστρεψαν την προσοχή μας και τα γούστα μας στα μικρά bar, τα γιγάντια clubs αναγεννούνται από τις στάχτες τους, εκμεταλλευόμενα το γεγονός πως το να έχεις χώρο να κινηθείς πάνω στο dancefloor είναι ανεκτίμητο στη μετά επιδημία εποχή. Είναι γεγονός πως έχουμε γίνει λιγότερο ανεκτικοί στο να στοιβαζόμαστε σε απόσταση αναπνοής σαν κονιορτοποιημένοι πολτοί, σε μια περίοδο που οι ιοί, αν και αποδυναμωμένοι, συνεχίζουν να παίζουν σε δυνατά decibel.

https://drumshedslondon.com/

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι κρυμμένοι θησαυροί του Ικονίου

Ένα οδοιπορικό στο καταπράσινο Ικόνιο, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, πατρίδα του μουσουλμάνου ποιητή Ρουμί και τόπο με μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
28/05/2024

Vamvakou Experience Festival 2024: Τον Ιούλιο, ραντεβού στη Βαμβακού!

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις αρχές του Ιουλίου παρουσιάζοντας ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες.

Aegean: 25 χρόνια ανάπτυξης, δημιουργίας και ποιοτικής εξυπηρέτησης

Η εταιρεία συνεχίζει το ταξίδι της με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Πού ταξιδεύουν οι μουσικόφιλοι αυτό το καλοκαίρι;

Συγκεντρώσαμε σε έναν –όσο το δυνατόν πληρέστερο– οδηγό τα μουσικά φεστιβάλ της περιφέρειας που συνδυάζουν πολιτιστικό ενδιαφέρον και φυσικό, ορεινό ή νησιωτικό, τοπίο και δίνουν την τέλεια αφορμή για "εναλλακτικές" διακοπές.

Samos Young Artists Festival 2024: Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών επιστρέφει στη Σάμο

Το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πρόγραμμα ζωντανής μουσικής που καλύπτει μια ευρεία γκάμα ειδών, από το σόλο πιάνο, διαχρονικές μελωδίες του οπερατικού ρεπερτορίου, μουσική δωματίου για έγχορδα και πνευστά, τζαζ, έως και μουσική Φάντο.

4 αφορμές για βόλτες στη Λέσβο

Πατρίδα του ούζου, του Ελύτη, της Σαπφούς και του Μυριβήλη, η Λέσβος είναι ένα νησί γεμάτο εκπλήξεις.

Ο Xavier Thuizat είναι ο νέος Head Sommelier της Air France

Σαμπάνια, Μπορντώ, Βουργουνδία, Ροδανός, Languedoc-Roussillon, Κοιλάδα του Λίγηρα και Αλσατία - οι πιο φίνες ποικιλίες της Γαλλίας θα φιγουράρουν στη νέα wine list της Air France, με την υπογραφή του διακεκριμένου sommelier.