"Διάλογοι": Αναδρομική έκθεση για τον αρχιτέκτονα Χρήστο Κονταρούδη

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

Χρήστος Κονταρούδης Διάλογοι

Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design παρουσιάζουν την αναδρομική έκθεση του αρχιτέκτονα, πολεοδόμου και εικαστικού Χρήστου Κονταρούδη με τίτλο "Διάλογοι", που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή  17 Μαΐου στις 6.30 μ.μ. στο European Centre-Contemporary Space Athens.

Η επαγγελματική διαδρομή του Χρήστου Κονταρούδη χαράχτηκε από τη συνεργασία του σε πέντε διεθνείς εταιρίες σε έργα εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Οι χώρες που δραστηριοποιήθηκε ήταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Πακιστάν, το Kuwait, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Αλγερία, το Μαρόκο, η Ελβετία και η Ελλάδα. Το ιδιωτικό του γραφείο μελέτησε κτίρια κατοικιών, , ξενοδοχείων, βιομηχανικών κτιρίων, κτιρίων γραφείων και επαγγελματικών χώρων, όπως καταστήματα τραπεζών, και γυμναστήρια,  τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιορδανία, Σαουδική Αραβία. 

Χρήστος Κονταρούδης Διάλογοι

Η εικαστική του διαδρομή ουσιαστικά ξεκίνησε το 1975 όταν του ανατέθηκε από τον Κ. Δοξιάδη η δημιουργία εικαστικών έργων με θέμα την διαχρονική εξέλιξη οικισμών και πόλεων από το 50.000 π.Χ μέχρι την βιομηχανική επανάσταση του 1850 μ.Χ. σε μία σειρά 7 πινάκων που εκτέθηκαν στο Chicago των Η.Π.Α και στο Vancouver του Καναδά, στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης Batimat το 1976. 

Έχει εκθέσει έργα του στο Παρίσι, στο σαλόνι των Γάλλων καλλιτεχνών στα πλαίσια της Société des artistes français της Art Capital, επι τρία έτη, και δύο από τα έργα του, προτάθηκαν για μετάλλιο, στο πολιτιστικό κέντρο l'Espace Christiane Peugeot, στο Παρίσι, στην Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Leo Tolstoy στη Ρωσία, και τρείς προσωπογραφίες του διακριθήκαν από την National Postrait Gallery του Λονδίνου, μεταξύ πολλών χιλιάδων υποβληθέντων. Το 2024 στο Πολεμικό Μουσείο εξέθεσε το έργο του "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" στην διοργάνωση, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Dreamteam (ARTawards2024) και έλαβε το πρώτο βραβείο στην τεχνική με μικτά υλικά.        

Χρήστος Κονταρούδης Διάλογοι

Για τα έργα που θα παρουσιάσει ο Χρήστος Κονταρούδης στην έκθεση, αναφέρει η Αμαλία Παπαϊωάννου. Δρ. Ιστορίας Τέχνης: " Διάλογος. Συζήτηση. Συνομιλία. Η καλλιτεχνική έκφραση είναι πρωτίστως επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων και συναισθημάτων, πόθων και προβληματισμών. Η αναδρομική έκθεση του πολεοδόμου, αρχιτέκτονα και ζωγράφου Χρήστου Κονταρούδη είναι μία ανοικτή πρόσκληση συζήτησης, μία διαρκής συνομιλία ανάμεσα στον δημιουργό και το κοινό, στο άτομο και την κοινωνία, στις έξωθεν επιβεβλημένες καταστάσεις και τις εσωτερικές ανυποχώρητες δυνάμεις του νου.

Χρήστος Κονταρούδης Διάλογοι

Οι αρχιτεκτονικές καταβολές του καλλιτέχνη είναι προφανείς στον τρόπο οργάνωσης της σύνθεσης. Εάν το θεματικό κέντρο των έργων του Κονταρούδη είναι ο άνθρωπος, το εικαστικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην οργάνωση των μορφών στον χώρο. Δίχως να θυσιάζει τις ρεαλιστικές λεπτομέρειες της εικονιστικής παράστασης, ο ζωγράφος δομεί τη δισδιάστατη επιφάνεια του καμβά με όρους γεωμετρικούς. Για τον Χρήστο Κονταρούδη η εικαστική έκφραση είναι διέξοδος, όχι τόσο με την έννοια της σωματικής ή ψυχικής εκτόνωσης όσο με αυτήν της πνευματικής διεκδίκησης. Η ζωγραφική επιφάνεια δε λειτουργεί ως αντανάκλαση του εξωτερικού κόσμου αλλά ως φίλτρο το οποίο αποκαλύπτει τις ουσιώδεις σχέσεις ανάμεσα στις καταστάσεις για να καταγγείλει τις επίπλαστες εκτροπές τους. Από τις κοινωνικές και πολιτικές συνθέσεις του έως τα κοσμογονικά μεταφυσικά τοπία του, ο Χρήστος Κονταρούδης αποδεικνύεται πολυδιάστατος, οραματικός και πάντοτε επίκαιρος".

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Ιωάννης Καραλιάς, (αρχιτέκτονας, ζωγράφος, ποιητής και καλλιτεχνικός Διευθυντής του χώρου), ο οποίος αναφέρει για τα έργα του εικαστικού: "O Xρήστος Κονταρούδης υιοθετεί σαν εργαλείο του στην ζωγραφική, από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, την ευθεία γραμμή πράγμα που φέρνει στην τέχνη του, την δύναμη να προσφέρει ειλικρίνεια και απλότητα στο αίσθημα του θεατή. Έτσι ώστε ο θεατής τρέφεται με εδέσματα, κοινωνικοπολιτικών θεμάτων και καθημερινότητας με απλή και άμεση επαφή. Αυτός ο τρόπος έρχεται και δένει απόλυτα με την έκφραση της ιδιωτικής του ύπαρξης  με την καθημερινότητα".

Info: The European Centre-Contemporary Space Athens | 17/5-2/6 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 12-7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Contemporary Space Athens

Μητροπόλεως 74, Πλάκα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.