"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Travelogue

Στις 25 Απριλίου (8 μ.μ.), τo Hyper Hypo και οι papairlines παρουσιάζουν τη νέα έκδοση του Hyper Hypo "Travelogue: Greek everyday solutions to common problems", σε επιμέλεια των papairlines (Λουκάς Αγγέλου, Βάσω Άσφη, Κώστας Μπίσας).

Το βιβλίο είναι η υλοποίηση μιας ιδέας που γεννήθηκε πριν από αρκετά χρόνια. Προερχομένη από το πρότζεκτ των papairlines "DIY: who’s the designer?", αυτή η έκδοση ταξιδεύει τους αναγνώστες στην αυθόρμητη κουλτούρα του DIY σε όλη την Ελλάδα, διερευνώντας τη σύνδεση μεταξύ του design ως πρακτικής και των ιδιοφυών εφαρμογών και λύσεων που έχουν υλοποιήσει "ανώνυμοι σχεδιαστές".

Travelogue

Οι papairlines είναι μια ομάδα σχεδιαστών με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς γεννιούνται οι ιδέες. Ξεκίνησαν πριν από το 2012 φωτογραφίζοντας αντικείμενα από άγνωστους δημιουργούς, κυρίως για να ικανοποιήσουν τη δική τους περιέργεια για τον τρόπο με τον οποίο οι μη σχεδιαστές ενεργούν δημιουργικά, συνθέτοντας λύσεις σε προβλήματα και ανάγκες ενώ συμπληρώνουν σχεδιαστικές παραλείψεις που δεν εξυπηρετούνται από την υπάρχουσα υποδομή και εξοπλισμό.

Travelogue

Καθώς οι σκέψεις της ομάδας για το  "DIY: who’s the designer?” ωρίμασαν και η προσωπική τους φωτογραφική συλλογή μεγάλωσε, οι συζητήσεις γύρω από κάθε νέα φωτογραφία έβγαλαν στην επιφάνεια την επιθυμία να συμμετάσχουν περισσότεροι συντελεστές στο έργο. Νέες οπτικές θα μπορούσαν να φέρουν ανεκτίμητες πληροφορίες και ενδιαφέροντα αντικείμενα από μακρινές τοποθεσίες. Στην ερώτηση "Τι ιδιοφυή αντικείμενα μπορεί να υπάρχουν στην Ελλάδα, δημιουργημένα από DIY designers;",  η ομάδα απάντησε με ένα ανοιχτό κάλεσμα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους για εικόνες από όλη τη χώρα.

Travelogue

Travelogue

Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από φωτογράφους που δεν είναι απαραίτητα οι δημιουργοί των αντικειμένων, αλλά αποτυπώνουν επιτυχώς την ουσία αυτών των αντικειμένων.

Travelogue

Οι papairlines είναι η πρώτη no-budget αεροπορική εταιρία που ιδρύθηκε το 2011 από τη Βάσω Ασφή, τον Κώστα Μπίσα και τον Λουκά Αγγέλου μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Εκτελώντας πτήσεις με θέμα το design, οι papairlines χρησιμοποιούν μεταφορικά την έννοια του ταξιδιού για να συνδέσουν την αισθητική και τη χρηστικότητα, τη διαδικασία και το αποτέλεσμα, το στερεότυπο και την εξέλιξη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα.

Οι papairlines πειραματίζονται μέσα από τον σχεδιασμό εμπειριών που προάγουν την αποκλίνουσα σκέψη και αποτυπώνουν εναλλακτικές μεθόδους σχεδιασμού μέσα από μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν εκθέσεις, ομιλίες, σεμινάρια και πρακτικά εργαστήρια.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.