Οι μεζέδες ταξιδεύουν

Το Χαλάνδρι –έπειτα από μια πιο γενική περιήγηση στην ελληνική κουζίνα– μας πάει μέχρι την Κρήτη και η Ακτή Θεμιστοκλέους μας συνδέει με την Κάσο. Πίτα σφακιανή-κασιώτικο ντολμαδάκι πιτσιρίκι σημειώσατε Χ.

Οι μεζέδες ταξιδεύουν

Το Χαλάνδρι –έπειτα από μια πιο γενική περιήγηση στην ελληνική κουζίνα– μας πάει μέχρι την Κρήτη και η Ακτή Θεμιστοκλέους μας συνδέει με την Κάσο. Πίτα σφακιανή-κασιώτικο ντολμαδάκι πιτσιρίκι σημειώσατε Χ.

ΑΚΡΙ

Οι μεζέδες ταξιδεύουν - εικόνα 1

(Κ)άσος στο μανίκι

Χαμός το μεσημέρι της Κυριακής στην Πειραϊκή! Δεν έπεφτε καρφίτσα, ούτε έβρισκες να παρκάρεις. Δεν παραπονιόσουν (τελικά) πολύ, όμως, για χάρη της λιακάδας. Διαλέξαμε το «Ακρί». Απλό κασιώτικο ταβερνάκι, χωρίς ιδιαίτερο ντεκόρ, με τέσσερα-πέντε εξωτερικά τραπέζια στην Ακτή Θεμιστοκλέους, το οποίο αξίζει τον κόπο να το ανακαλύψει κάποιος γιατί, εκτός από τα θαλασσινά για το ούζο σου, έχει και ραδίκια γιαχνί με κρεμμυδάκι και ντομάτα, συμπαθή σκαλτσούνια και μικροσκοπικά –ως είθισται– κασιώτικα ντολμαδάκια γεμιστά με κιμά. Τα μακαρόνια με σιτάκα, πάντως, ήταν βαριά· παραείχαν κρεμμύδι. Τα αφήσαμε στην άκρη και παραγγείλαμε ακόμη μία κεφτεδάκια. Οι πατάτες ήρθαν για… επιδόρπιο (το σέρβις είναι μάλλον ασυντόνιστο), δεν τις θέλαμε και δεν μας τις χρέωσαν. Πληρώσαμε περί τα € 20 το άτομο, μας είπαν «στο καλό» με χαμόγελο, έτσι για να πάρουμε κουράγιο μέχρι να βρούμε σε πιο τετράγωνο αφήσαμε το αυτοκίνητο, κι έστρωσαν το τραπέζι για τους επόμενους.

ΑΡΙΣΜΑΡΙ

Οι μεζέδες ταξιδεύουν - εικόνα 2

Με άρωμα παρέας

«Τι ετοιμάζεις;» ρωτούσα τη γιαγιά μου ως πιτσιρίκα. «Χοχλιούς με αρισμαρί», μου έλεγε. «Θα βάλω και δυο χόρτα». Αρισμαρί λένε στην Κρήτη το δεντρολίβανο. Αυτό το όνομα διάλεξε η νέα μοντέρνα ταβέρνα του Χαλανδρίου, με το λευκό τουβλάκι στον τοίχο και τα επίσης λευκοβαμμένα τραπεζο-καθίσματα να εντείνουν την… πάστρα του καινούργιου. Αρμαθιές από αποξηραμένες πιπερίτσες σαν γιρλάντες, περβάζια φορτωμένα με γλαστράκια και μια περιποιημένη αυλή φτιάχνουν λιτό σκηνικό για καθημερινά μαγειρέματα και παρεΐστικα τραπεζώματα. Οι δε μερίδες αποδεικνύονται πλούσιες και η κρητική κουζίνα που λέγαμε νωρίτερα όλο και βάζει καμιά πινελιά· κάνει και φινάλε, αν θέλεις, με μελωμένη σφακιανή πίτα. Στη μελιτζανοσαλάτα θα ήθελα μια αίσθηση καπνιστού και στην πικάντικη τυροσαλάτα θα περίμενα πιο έντονο το μπούκοβο, όμως οι κολοκυθοκεφτέδες ήταν μυρωδάτοι και τα σκαλτσούνια –με τα λάπαθα, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες να βάζουν τη χαρακτηριστική πικράδα τους στο στεγνό φύλλο– ήταν ωραιότατα. Μια μακαρονάδα με κοτόπουλο και γαρίδες, αρωματισμένη με θυμάρι, γίνεται υπερβολική όταν τη δέσεις με τόση κρέμα γάλακτος· η τελευταία νομίζω ότι είναι κατάλοιπο μιας φάσης της ελληνικής κουζίνας την οποία έχουμε ξεπεράσει. Προτίμησα το άλλου τύπου «πληθωρικό» κλέφτικο (μοσχάρι με γραβιέρα και ντομάτα), ενώ και το μπούτι κοτόπουλου με μια δεμένη, μεστή σάλτσα δεντρολίβανου και πορτοκαλιού ήταν αρκετά καλό.

Περισσότερες πληροφορίες

Ακρί

Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραιάς
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
08/05/2024

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.