Η "Psaropoula" αγκυροβόλησε ξανά στην Καλλιθέα

Μια παλιά δόξα στα όλο και πιο ενδιαφέροντα πέριξ του Σταύρος Νιάρχος επανέρχεται στο προσκήνιο ως μοντέρνα ψαροταβέρνα, με χαλαρή ατμόσφαιρα και γεύσεις που παντρεύουν το οικείο με στοιχεία ψαγμένα και δημιουργικά.

Ψαροπούλα

Στην πάλαι ποτέ –ελληνιστί- "Ψαροπούλα" δεν είχε τύχει να βρεθώ, ήξερα όμως πως η sui generis ψαροταβέρνα που δημιούργησε ο Ηλίας Χαϊδεμένος, δουλεύοντας παράλληλα και ως τραπεζικός υπάλληλος, είχε γράψει για αρκετά χρόνια τα δικά της νόστιμα χιλιόμετρα στην Καλλιθέα. Πιάνω το νήμα του "Psaropoula Fish Meze" ένα ήρεμο βράδυ καθημερινής, έχοντας πλάι μου τον Σπύρο Κερκύρα που ανέλαβε να οδηγήσει το μαγαζί στην επόμενη φάση, μαζί με τον στενό του συνεργάτη Ηλία Ανθίδη, τον Ερμή Τριανταφύλλου και την Ειρήνη Πυρπυρή. "Είχα προσωπική γνωριμία με τον γιο του Ηλία Χαϊδεμένου, και όταν έμαθα από τον ίδιο πως ο πατέρας του αποφάσισε πια να ξεκουραστεί, πρότεινα στην ομάδα μου να το αναλάβουμε και να γράψουμε μια καινούργια σελίδα στην ιστορία του", εξηγεί ο Σπύρος. 

Ψαροπούλα

Για την ανακαίνιση απευθύνθηκαν στο γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Παντελούκα, που διαμόρφωσε το χώρο σε χαλαρό ύφος με island chic πινελιές. Τόσο μέσα όσο και έξω, στο ήρεμο αυτό δρομάκι της Καλλιθέας, όπου κάθεσαι κάτω από αρμαθιές με λευκές λάμπες και ρεμβάζεις σαν σε νησί κι ας βρίσκεσαι μιαν ανάσα μακριά από το Σταύρος Νιάρχος. Το μενού που δημιούργησε ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Λιόκας μαζί με τον στενό του συνεργάτη Αλέξανδρο Μηλιαράκη, ο οποίος κρατά επίσης τα ηνία της κουζίνας του μαγαζιού, συντονίζεται ταιριαστά στην ατμόσφαιρα μιας σύγχρονης ψαροταβέρνας, και προτείνει μια σειρά από προχωρημένους ψαρομεζέδες και κάποια μεγαλύτερα πιάτα που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.


Το στίγμα δίνουν ήδη από την αρχή οι "μοντερνίζουσες" αλοιφές και ειδικά η φίνα κρέμα από λευκό ταραμά με αυγά ψαριών και ξύσμα λάιμ που ανανεώνουν και βαθαίνουν πολύ τη γεύση της. Ψιλοκομμένο λευκό κρεμμύδι καθώς και χόρτα σε ελαφρύ τουρσί δροσίζουν και γλυκαίνουν το γήινο "φιζίκ" της φάβας, ενώ η κακαβιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα ορεκτική ποντάροντας στο συνδυασμό του σαφράν με το ψητό λεμόνι που δουλεύει ωραία. Ανοίγοντας την ενότητα των μαρινάτων, πολύ καλό είναι το μαγιάτικο που, κομμένο σε στιλ καρπάτσιο, διατηρεί την ωμότητα του αλλά και ελληνο-ιαπωνίζει με ντομάτα, αγγούρι και ponzu ντομάτας, καθώς και το new style αλίπαστο χταπόδι με γλυκοπικάντικες νότες από πικλαρισμένα μπαχαρικά, που αφήνουν πίσω τους αμφότερα τις μάλλον φλύαρες γαρίδες σαγανάκι. 

Ψαροπούλα

Οι δημιουργικές πινελιές δεν λείπουν και στις ζεστές προτάσεις του καταλόγου. Αξίζει λοιπόν να χαρείτε τους χρυσαφένιους μαραθοκεφτέδες που συνοδεύονται από μια δροσιστική σαλατούλα με φινόκιο, καπνιστό χέλι, πορτοκάλι και σος γιαουρτιού, τα αχνιστά μύδια που αριβάρουν μέσα σε πρωτότυπη σάλτσα βουτύρου έχοντας στο πλάι σχαριστό ψωμί για απενεχοποιημένες βούτες, όπως και τον γλυκό τραχανά με τρυφερή σουπιά – δεν ξέρω αν θα το πείτε τραχανότο ή παχύρευστη σούπα αυτό που δημιουργείται όταν ανακατέψετε την κρέμα μυρωδικών και το λάδι σχοινόπρασου, η νοστιμιά του ωστόσο είναι βαθιά και διαρκεί. Αν αγαπάτε το φρέσκο ψάρι στη σχάρα σημειώστε πως συνεργάζονται με τους ξακουστούς πάγκους του Ροκάκη, αλλά και πως στα άμεσα σχέδια της κουζίνας είναι επίσης το μαγείρεμα του ίδιου ψαριού με διαφορετικούς τρόπους (π.χ. σεβίτσε, σούπα κ.ο.κ.) που θα μπορείτε να συνεννοηθείτε εκ των προτέρων. Το γλυκό φινάλε που επίσης θα εμπλουτιστεί άμεσα έρχεται προς το παρόν με πολύ καλή τάρτα λεμονιού συνοδεία παγωτού βατόμουρο-ρόδι, ενώ η λίστα κρασιών συγκεντρώνει καλοδιαλεγμένες λευκές ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, μια καλή ποικιλία από εκλεκτά ελληνικά αποστάγματα και μπίρες από μικρές ζυθοποιίες. 

( + ) Το χαλαρό και προσεγμένο περιβάλλον σε συνδυασμό με τις γεύσεις που παντρεύουν το οικείο με το μοντέρνο.

( - ) Το λαβράκι στην Αθηναϊκή χρειάζεται πιο χοντρό κόψιμο ούτως ώστε να μην παραπέμπει σε υφή τονοσαλάτας. 

Περισσότερες πληροφορίες

Psaropoula Fish Meze

Σωκράτους 237, Καλλιθέα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/05/2024

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.