Η "Δάφνη" που αγαπά την ελληνική κουζίνα

Στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου, το εστιατόριο «Δάφνη» είναι από τα κλασικά πλέον μαγαζιά της Αθήνας που περπατούν σταθερά στο δρόμο της ελληνικής κουζίνας.

Δάφνη

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά μου αρέσει όταν για να βρω ένα μαγαζί χρειάζεται να ψάξω, λίγο ή και περισσότερο. Καλές  οι εστιατορικές πιάτσες αλλά αυτά που θα βρεις σε ήσυχες (ή σχετικά ήσυχες) γειτονιές τα ευχαριστιέμαι περισσότερο. Κάπως έτσι είναι και το 24 ετών πλέον "Δάφνη" στο Μπουρνάζι, μια πάλαι ποτέ αποθήκη ζάχαρης, πάνω στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανάμεσα στις ελιές και τα πλατάνια, φυτεμένα από τους ιδιοκτήτες Αριστέα Βλάχου και Τάκη Ζαχαρόπουλο.

Έχουν μεράκι η Αριστέα και ο Τάκης και το ψυχανεμίστηκα με το που πάτησα το πόδι μου στην σκεπαστή αυλή του μαγαζιού. Vintage πλακάκια, τραπεζάκια σε ωραίες γωνίες και ένα κηπάκι γεμάτο παλιά αντικείμενα από παζάρια. Νάνοι σαν άλλοι θεματοφύλακες κάτω από τον πλάτανο δίπλα σε σκεύη μαγειρικής, γουδιά, ένα σουρωτήρι κρεμασμένο που μπορεί να είναι και 100 ετών, ένας τρίφτης από το Σαν Τζιμινιάνο, και πόσα άλλα κρυμμένα πίσω από τη βιτρίνα… Είναι ωραία τρέλα τέτοιες συλλογές, σε διακτινίζουν σε άλλη εποχή και επειδή τη συμμερίζομαι, στάθηκα αρκετή ώρα να τα παρατηρώ. 

Κάπως έτσι ένιωσα μπαίνοντας και στη σάλα. Μεταλλικά φωτιστικά φιλοτεχνημένα από τον Mike Δεληστάθη, παλιοί μπουφέδες και ένα όμορφο πιάνο που ζωντανεύει σε μουσικές βραδιές δίνουν το στίγμα ενός βαθιά νοσταλγικού χώρου. Κοιτώντας ψηλά, εντοπίζω στον μπουφέ και άλλα "διαμαντάκια", όπως ένα ραδιόφωνο με λυχνίες και μια ζυγαριά. "Τη βρήκα στη μεγαλύτερη αγορά αντικών του κόσμου, το Portobello Road στο Λονδίνο", μου λέει η Αριστέα. Στα ηχεία πάντως μην περιμένετε να ακούσετε μπουζούκι και μπαγλαμά, η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και εδώ θα τσιμπολογάτε κεφτεδάκια ή τους μεζέδες σας με ήχους lounge και jazz μουσικής, σε ένα ιδιότυπο πάντρεμα. Τα νεαρά παιδιά του σέρβις, χαμογελαστά και εξυπηρετικά, βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση φροντίζοντας προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια χωρίς το μαγαζί να είναι "στημένο".

"Ένα ωραίο τραπέζι λύνει όλα τα προβλήματα έστω και για λίγο", μου λέει η Αριστέα και το πρόσωπό της λάμπει όταν μιλά για την κουζίνα της. Αγαπά τις κατσαρόλες και τα τηγάνια και το εισπράττω από την εγκάρδια μαγειρική της. Τα κεφτεδάκια με μοσχαρίσιο και πρόβειο κιμά μου θυμίζουν αυτά που παίρναμε στις εκδρομές πιτσιρίκια τηγανισμένα από τη μάνα με φροντίδα, ενώ οι τροφαντοί κολοκυθοκεφτέδες είναι μακράν οι καλύτεροι που έχω δοκιμάσει σε αντίστοιχα εστιατόρια και ταβέρνες. Με ωραία, τραγανή κρούστα, μοσχοβολάνε από τα μυρωδικά.

Δάφνη
Ελευθερία Βασιλειάδη


Οι πρώτες ύλες εδώ είναι επιλεγμένων προμηθευτών και μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα και του τροφοσυλλέκτη Δημήτρη Πετρόπουλου. "Είμαι οπαδός της πολύ καλής πρώτης ύλης. Αν έχεις καλά υλικά και διάθεση, μαγειρεύεις ωραία πράγματα. Ο Δημήτρης μου φέρνει από άγρια χόρτα και σπαράγγια μέχρι πορτοκάλια "μέλι” και ντομάτες, όλα μόνο στην εποχή τους", μου λέει η Αριστέα. Στο μενού όμως θα βρείτε και μοσχάρι Αργεντινής 12μηνης ωρίμασης ενώ κάποια ζυμαρικά της είναι ιταλικά. "Δουλεύω με ελληνικά κρέατα από Άρτα Ήπειρο και Βόνιτσα όμως έχω και πολύ καλό Black Angus, αποδίδει τη γεύση που θέλω να προσφέρω. Το ίδιο και κάποια ιταλικά ζυμαρικά που έβαλα στο μενού". Η σωστά ψημένη χυμώδης ταλιάτα πάντως που δοκίμασα με κάνει να επικροτώ αυτή τη "μικρή" διεθνή προσθήκη, ας μην είμαστε "γαστρονομικοί ρατσιστές".

Στο μενού παίζουν σταθερά πιάτα κρεατικών και ζυμαρικών όμως θα βρείτε και αρκετά κλασικά ημέρας που τείνουν να γίνουν σταθερά, όλα σερβιρισμένα σε γενναιόδωρες μερίδες. Δοκιμάστε, αν τα πετύχετε, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και το νόστιμο κεμπάπ γιαουρτλού με πρόβειο και μοσχαρίσιο κιμά, που σερβίρει πάνω σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με πιτούλες και γιαούρτι με λίγη πιπεριά χαλαπένιο. Η Αριστέα φτιάχνει και πολύ ωραία γλυκά του κουταλιού με φρούτα εποχής ενώ πριν φύγετε, πιείτε δυο γουλιές από τα σπιτικά λικέρ της με ρόδι ή ακόμα και καφέ. Η μαζεμένη λίστα των κρασιών τους περιλαμβάνει επιλογές κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα ενώ διαθέτουν και περιορισμένο αριθμό αποσταγμάτων. Αξίζει τον κόπο η αναζήτηση.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Δάφνη

Μ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/05/2024

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.